مریم زمانی
چند ساعت پیش از آنکه رهبر جمهوری اسلامی از فرصت دیدار با رئیسجمهور اکوادور هم به نفع احمدینژاد استفاده کند تا او را “جوان، سرشار از انرژی، و شب و روز مشغول فعالیت خستگی ناپذیر” معرفی کند، سه روزنامه حکومتی با انتشار سرمقالههایی هماهنگ، از طرح هاشمی رفسنجانی و لاریجانی برای تشکیل دولت وحدت و نجات ملی انتقاد کردند و روزنامه های دولتی هم با گزارش و ساختن نظرسنجی ها به همین میدان وارد شدند.
حمله هماهنگ روزنامه های جناح راست و هوادار دولت در زمانی علیه طراحان وحدت ملی و نجات ملی صورت گرفت که در حدود پنجاه نفر دانشجوی بسیجی هم که برای مقابله با تظاهرات دانشجویان در برابر دانشگاه تهران گرد آمده بودند در آخرین لحظات به شعارهائی مجهز شدند که به طور مستقیم علی لاریجانی رییس مجلس را نشانه می گرفت.
روزنامههای جناح اصولگرا که همواره مطبوعات جناح مقابل را به خاطر انتخاب تیترها و موضوعات هماهنگ به خط گرفتن از یک ستاد مخفی برای جنگ روانی علیه اصولگرایان متهم میکنند، دیروز با انتشار گزارش ها و مقالات هماهنگ نشان دادند که در واقع ستاد هماهنگی جنگ رسانهای در مرکزیت جناح اصولگرا تشکیل شده و کار خود را نیز برای تبلیغ به نفع احمدینژاد آغاز کرده است.
این در حالی است که رهبر جمهوری اسلامی ماه گذشته در پی اوج گرفتن برخی انتقادات به دولت نهم، به جناحهای سیاسی هشدار داده بود که تبلیغات زودهنگام انتخاباتی را نمیپسندد اما نه تنها نشریات و خبرگزاری ها چنین توصیه ای را عملی نکردند بلکه به گفته کارشناسان شخص آیت الله خامنه ای هم با تحسین های پی در پی درباره محمود احمدی نژاد به نوعی وارد مبارزات انتخاباتی شده تا جائی که رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم اعلام داشته که با توجه به نظر رهبر، این گروه روحانی احمدی نژاد را نامزد انتخابات می کنند. این جمله آیت الله یزدی بیش از هر چه جمله آیت الله مهدوی کنی رییس جامعه روحانیت مبارز را به یادآورد که روز اول خرداد سال 76 اعلام داشت که از نظر رهبر خبر دارد که به ناطق نوری است.
از جمله نشانه های کارشناسان سیاسی سخنان دیروز آیتالله خامنهای است در دیدار با رئیسجمهور اکوادور، به صراحت از احمدینژاد تحسین و تبلیغ کرد و وجود او “مایه پیشرفت کشور” توصیف کرد.
در چنین شرایطی خبرگزاریهای وابسته به دولت، و در رأس آنها ایرنا و فارس هم دیروز به خط خبری تخریب ایده وحدت ملی ادامه دادند و علاوه بر مصاحبه با فعالان سیاسی جناح راست، حتی به کپیبرداری از وبلاگها هم متوسل شدند تا علیه دولت وحدت ملی جریان سازی کنند.
اما در این میان، نقش سرمقالههای هماهنگ سه روزنامه جناح راست بیش تر مشهود بود.
دولت نجات یا وحدت ملی؟
سرمقالههای دیروز سه روزنامه اصولگرا علیه طرح دولت وحدت ملی و به نفع احمدینژاد، به شکلی آشکار از یک منشأ و منبع الهام گرفته بودند. این موضوع حتی در این جنبه که در هر سه یادداشت تلاش میشد بر تفکیک بین دو اصطلاح “وحدت ملی” و “نجات ملی” تاکید شود، نیز بروز داشت.
هدف از این تفکیک، که در سرمقالههای دیروز کیهان، رسالت و جامجم به طور همزمان بر آن تاکید شده بود، جدا نشان دادن طرح هاشمی و کارگزاران با پیشنهاد لاریجانی و راستگرایان سنتی بود.
مهدی فضائلی، سرمقالهنویس روزنامه جامجم که چندی قبل پیشنهاد برگزاری برنامههایی ویژه به مناسبت بیستمین سال رهبری آقای خامنهای را داده بود، دیروز بدون اینکه به حمایتهای مکرر رهبر از دولت نهم اشاره کند، طرح دولت وحدت ملی را به کسانی که “پایگاه مردمی زیادی ندارند”، نسبت داد و به آنها توصیه کرد که ابزار دست مخالفان سرسخت اصولگرایی نشوند.
وی همچنین این طرح را شبیه شعار چندصدایی دانست و هدف از آن را بازگشت افراد به حاشیه رانده شده، به متن ارزیابی کرد. وی همچنین به راستگرایان هشدار داد فریب این طرح را که به زعم وی هدف از آن تعمیق اختلافات اصولگرایان است، نخورند.
محمدکاظم انبارلویی نیز که از حامیان احمدینژاد در حزب موتلفه محسوب می شود، دیروز در سرمقاله روزنامه قدیمی محافظهکاران، رسالت، با منتسب کردن شعار «نجات ملی» به طرفداران هاشمی رفسنجانی که “سعی میکنند تصویری از کارنامه دولت ارائه دهند که گویی مملکت در حال «غرق شدن» است”، شعار آنها را ”همخوان با شعار اپوزیسیون خارج کشور” دانست و آنها را متهم کرد که: “ در طراحی این شعار چشمی هم به آرای آن طرف آب دارند.“
وی همچنین طرح طیف لاریجانی در خصوص وحدت ملی را نیز “یک قرائت آبرومندانهتر از همان تز نجات ملی” دانست که نوشت که: “اگر بپذیریم این فرمول درستی برای اداره کشور است، باید بساط رقابت سالم، جوانمردانه و جدی را برچینیم و رای مردم را یک رای تزئینی بدانیم”
به نوشته سردبیر روزنامه رسالت، دولت وحدت ملی مربوط به شرایط جنگی یا بحرانی است و ایران در حال حاضر بحرانی ندارد که برخی به فکر دولت وحدت ملی هستند. وی همچنین نوشت: “رقابت یک ضلعی و دو ضلعی موضوع انتخابات در ایران را بلا موضوع میکند و نوعی رفراندوم را تداعی مینماید. حال آنکه انتخابات با رفراندوم تفاوت میکند.“
وی در مجموع نتیجه گرفت که: “آنها که احمدینژاد را در مسند اجرا تاب ندارند و با دو شعار دولت نجات ملی و دولت وحدت ملی پا به عرصه فعالیتهای انتخاباتی نهادهاند.“
حسین شریعتمداری هم در سرمقاله دیروز روزنامه کیهان نوشت: “بیتردید می توان گفت طرح تشکیل دولت وحدت ملی و خواهر دو قلوی آن یعنی «ائتلاف برای نجات کشور»! به منظور مقابله با اصولگرایی و دولت اصولگرای نهم تدارک دیده شده است، چرا که اولین گام آن نفی دولت اصولگرای برخاسته از رأی مردم است.“
این روزنامه همچنین با خطاب قرار دادن ضمنی لاریجانی با تعبیر “کسانی که از «ضرورت وحدت ملی» سخن میگویند و برای پی گیری آن همایش برگزار میکنند”، به او و همفکرانش هشدار داد: “این عده اندک از دوستان اصولگرا باید مراقب باشند که در میدان دشمن به بازی گرفته نشوند.“
سرمقاله دیروز کیهان همچنین با متهم کردن همه مخالفان تمدید ریاستجمهوری احمدینژاد به همصدایی با غرب و آمریکا، وعده افشاگری علیه مخالفان دولت نهم را داد و تصریح کرد که: “در آینده نزدیک، به نقش دقیق دشمن خارجی در این پروژه، همراه با اسناد غیرقابل انکار آن خواهیم پرداخت.“