فریبا صراف
اخراج استادان دانشگاه و بازنشسته کردن استادان دگر اندیش، با حذف حجت السلام محسن کدیور وارد مرحله تازه ای شد. حذفی که دانشجویان دانشگاه های مختلف کشور را به واکنش های اعتراضی واداشت. در همین ارتباط سازمان دانشآموختگان ایران اسلامی نیز به محرومیت محسن کدیور و جواد کاووسیان از تدریس و محرومیت از تحصیل رشید اسماعیلی اعتراض کرد.
عبدالله مومنی، سخنگوی سازمان دانشآموختگان ایران اسلامی ضمن اعلام این اعتراض با اشاره به نقش دانشگاه در دفاع از حقوق اساسی ملت و آزادی و دموکراسی، گفت: “بعد از روی کارآمدن دولت جدید مسوولان وزارت علوم قصد ایجاد فضای ارعاب داشتند و تلاش کردند امکان بیان آزاد عقاید را از دانشجویان منتقد و آزادی پژوهش و تدریس را از استادان دگراندیش بگیرند، نقش آگاهیبخشی و روشنگری دانشگاه را کنار گذارند و عرصه نقد و فضای پویای دانشگاه را به محاق بکشانند”.
وی در گفت و گو با ایلنااضافه کرد: “در عمل شاهد وضعیتی متناقض با حقوق مندرج در قانون اساسی هستیم و شهروندانی که به نقد وضع موجود میپردازند و استادان و دانشجویان منتقد در دستیابی به حقوق خود با مشکل مواجه میشوند”.
سخنگوی سازمان دانشآموختگان ایران اسلامی با اشاره به ممنوعیت تدریس برای کدیور، گفت: “محرومیت دانشجویان از استادانی مانند دکتر کدیور که از اعتبار و محبوبیت زیادی برخوردارند، به سرخوردگی و ناامنی فعالیتهای علمی بهویژه در حوزه علوم انسانی منجر میشود. محرومیت کدیور از تدریس به عنوان فردی که سودای قدرت، مقام و نام ندارد بلکه با ژرفنگری درصدد برداشتی از دین است که متناسب با دنیای جدید باشد، نتیجه تنگنظری و سطحیاندیشی متولیان امر است. این تصمیمگیران بر این گمان هستند که با این اقدامات میتوانند جزماندیشی را تحمیل کنند اما غافلند که دانشگاه محل آزادیخواهی و در تضاد با تحجر و سنتپرستی است”.
وی همچنین با اشاره به ممنوعیت از تدریس و تحصیل کاووسیان، مدرس دانشگاه و دانشجوی دکترای روانشناسی دانشگاه تربیت معلم، با بیان اینکه کاووسیان سال گذشته پژوهشگر نمونه دانشگاه بوده است، گفت: “ممنوعیت کاووسیان از تدریس نشانگر بیاعتنایی دولت جدید به توانایی علمی افراد و مقدم دانستن همسوییهای فکری و سیاسی بر توان افراد است”.
مومنی در حالی بحث “بی اعتنایی دولت جدید به توانایی علمی افراد و مقدم دانستن همسوییهای فکری و سیاسی بر توان افراد” رامطرح کرده که فرهاد دانشجو، رئیس دانشگاه تربیت مدرس در پاسخ به سخنان مشابهی از سوی انجمن اسلامی دانشجویان این دانشگاه، به آنان نصیحت کرده است که “از همراهی با کسانی که به گفته وی بدنبال شورشهای پنهان در جامعه هستند دست بردارند”. [سایت امروز]
دانشجویان تربیت مدرس در نامه خود به آقای دانشجو، با اشاره به سوابق سرکوب اندیشههای دانشجویی در رژیم گذشته و ذکر مواردی متذکر شده بودند:“یکی یکی از ثمرات انقلاب اسلامی و افتخارات نظام جمهوری اسلامی، آزادی دانشگاهها و ایجاد فرصت نقد برای دانشگاهیان است. آیا شما نباید بعنوان یک مدیر در نظام جمهوری اسلامی با در نظر گرفتن منافع ملی، حافظ و پاسدار آزادی آکادمیک به عنوان دستاورد انقلاب اسلامی و آبروی نظام جمهوری اسلامی باشید؟”
و آقای دانشجو، برادر استاندار تهران و از نزدیکان فکری محمود احمدی نژاد در پاسخ می گوید: “عزیزان من شماها بخوبی می دانید که تشکل های اسلامی و ایرانی در داخل و خارج کشور و دانشگاهها اگر به راستی اصلت داشته باشند و نسب از ایرانیت و اسلامیت برده باشد، نمی توانند واقعیت ها را در آرای فیلسوفانی که شورش های پنهان در جامعه و فرهنگ ایرانی ساماندهی می کنند جستجو کنند و جهان بینی ضد اسلامی و ضد ایرانی را ترویج نمایند و سرخوش از اسطوره های اومانیستی و نهیلیستی غرب باشند…”
وی در ادامه این نامه خطاب به دانشجویان معترض نسبت به نحوه مدیریتش در دانشگاه تربیت مدرس می نویسد: “تشکل هایی که در سرتاسر عالم فعالیت می کنند و تحمیل اجباری و زورمدارانه نظرات خود بر دیگران و حمایت از سیاست های ظالمان غربی و شمالی در دستور کار خود قرار دارند و تهمت زدن به مسلمانان و اهانت به امامان(ع) و تمسخرخداپرستان و مخالفت با حجاب را آزادی می نامند و دفاع آگاهانه و عالمانه و توام با عقل و منطق از عقاید و آزادی و برابری حقوق را تفتیش عقاید می نامند. و بجای دفاع از مظلوم، در کنار ظالم به دفاع ناحق می پردازند و با خود باختگی به زور ظالمان تکیه و امید می کنند، باید نگران قضاوت تاریخ نیز باشند و قبل از اینکه خیلی زود دیر شود بیدار شوند و به جمع آزادی خواهان و مسلمانان مترقی جهان بپیوندند. امید است که دور اندیشی، پایبندی به دین و تقید به اصول انسانی و احترام تشکل های ایرانی به قانون، همه آنها را از این آزمون سرافراز بیرون بیاورد، که همینطور نیز خواهد بود”.
و “همینطور نیز” هست. بعد از کدیور، دکتر سروش، مجتهد شبستری و دکتر بشیریه، ابوالفضل شکوری، سعید حجاریان، دکتر مسعود غفاری اخبار حاکی از آن است که بیگدلی معاون سابق آموزش دانشگاه، حجت الاسلام محمد علی مهدوی راد عضو گروه علوم قران و حدیث، نوبری عضو گروه باستان شناسی، و مهریزی عضو گروه مطالعات زنان نیز در آستانه حذف از دانشگاه قرار دارند.