کوروش سلیمی
پاسخ تند حسین صفارهرندی وزیر ارشاد برای ناشران، در آستانه برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، حادثه بزرگ فرهنگی کشور را دچار تشنج کرد و مطابق گفته ناشران، پای مقامات اطلاعاتی را به ماجرا گشود که تاکید دارند به دستور شخص رییس جمهور باید نمایشگاه به هر ترتیب برگزار شود.
این در حالی است که پیش از این خبرگزاری ها اظهارات رییس جمهور را نقل کرده بودند که با تاکید بر این که “فضای نمایشگاه کتاب برای ناشرین غیرکافی است”، گفته بود از وزیر ارشاد خواسته است که زمینه ای فراهم کنند که سال آینده نمایشگاه کتاب در جایی وسیع تر برگزار شود و و افزوده بود: “به آن ها گفته ام که اگر این امر محقق نشود، سال آینده یا من حضور ندارم یا شما و چون زور من بیشتر است، شما حضور نخواهید داشت!”
یکی از ناشران که حاضر به بردن نامش نشد گفت در چند روز گذشته وزارت اطلاعات به ناشرانی که در نامه ای از وزارت ارشاد خواسته بودند نمایشگاه بین المللی کتاب در یک محل برپا شود، اخطار کرده است که باید در نمایشگاهی که در مصلای تهران برپا می شود شرکت کنند وگرنه متهم خواهند شد که در شرایط حساس کشور، موجب تشویش افکارعمومی شده اند.
روز پیش و در حالی که امید می رفت مشکل پدید آمده با تفاهم بین اتحادیه ناشران و وزارت ارشاد حل شود، مدیرانی که از وزارت خانه مشغول مذاکره با ناشران بودند غیبت کردند و در مقابل معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام داشت عدم شرکت گروهی از ناشران در بیستمین دوره از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، به معنای اعطای امتیازشان به دیگران است.
محسن پرویز در گفتوگو با خبرگزاری فارس، در پاسخ به این سوال که معاونت امور فرهنگی چه واکنشی نسبت به ناشرانی که در نمایشگاه بیستم کتاب شرکت نمیکنند، خواهد داشت؛ افزود: حضور در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران امتیازی است که به ناشران شرکت کننده تعلق میگیرد و این که ناشری از این امتیاز صرف نظر کند، به این معنا است که خودش برای خود تنبیهی در نظر گرفته است.
وی ادامه داد: به تعبیری دیگر با توجه به محدودیت امکاناتی که معمولا در نمایشگاههای کتاب با آن مواجه هستیم، ناشرانی که در نمایشگاه شرکت نمیکنند در واقع حق خود را به سایرین واگذار میکنند، اگرچه با توجه به ابعاد فرهنگی این واقعه بزرگ سالانه در میهن اسلامی، علاقمند هستیم همه ناشران در نمایشگاه حضور یابند.
گفته معاون صفارهرندی عملا به معنای اعلام جنگ با ناشران تلقی شده و اشاره ای است به نامه سرگشاده
اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران که چندی پیش با ارسال آن به مطبوعات و خبرگزاریها، از تصمیم خود مبنی بر تحریم بیستمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خبر داده بود.
تمامی ناشران تهران و اکثر ناشران بزرگ شهرستانی، زمانی تصمیم به تحریم نمایشگاه گرفتند که وزارت ارشاد خبر از برگزاری نمایشگاه کتاب بیستم در دو منطقه «مصلا» و «موسسه نمایشگاهها» داد که محل نمایشگاه ها در اختیار ناشران خارجی قرار گیرد و مصلا که اصلا آمادگی برای برگزاری نمایشگاه ندارد به ناشران ایرانی داده شود.
به اعتقاد اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، برگزاری بیستمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در دو منطقه از تهران ضررهای اقتصادی به ناشران وارد میکند و با هزینه های فراوان این کار نمی خواند.
گفته می شود نامه هائی بین نویسندگان و مولقان در گردش است که از آنان می خواهد به ناشران بپیوندند و در نامه هائی ضمن اعتراض به تصمیم وزارت ارشاد، راه ورود به نمایشگاه اجباری را به روی کتاب های خود ببندند.