در حالیکه رئیس و رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس هشتم از فردی که خود را در برابر “خانه ملت” به آتش کشید، با صفاتی چون “روانی”، “معتاد” و “سابقه دار” یاد کردند، یک نماینده جناح راست، ضمن اعتراض به این نوع برخورد به آنان یاد آور شد که “این فرد یکی از اجزای ملت ما بود.“
پناه به مجلس
روز شنبه سایت اینترتی تابناک در خبری کوتاه از خودسوزی یک شهروند ایرانی خبر داد. در مطلب سایت تابناک که این فرد را “جانباز” معرفی می کرد آمده بود: “یک جانباز در اعتراض به عدم امکان ملاقات با نماینده حوزه انتخابیهاش،دقایقی پیش در مقابل مجلس خود را با بنزین به آتش کشید.“
تابناک همچنین به نقل از شاهدان عینی وضعیت جسمانی این فرد را نامساعد و با توجه به شدت سوختگی احتمال زنده ماندنش را بسیار کم دانسته بود.
به دنبال اعلام این خبر، علی لاریجانی این فرد را “معتاد” معرفی کرد. او که از تذکر رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره این خودسوزی دفاع می کرد از”بررسی های حراست مجلس “ خبر داد و با رد ادعا های مربوط به “جانباز بودن” این فرد مدعی شد: “او نه تنها هیچگونه سابقه جبهه و جانبازی نداشته بلکه سابقه زندان داشته و معتاد بوده است و مراجعه وی به مجلس ربطی به امور جانبازی نداشته است.“
البته پیش از رئیس مجلس، این علا الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس بود که اتهام “داشتن اعتیاد” و “سابقه زندان” را به فردی که خود را در مقابل مجلس به آتش کشیده بود، نسبت داد. رئیس کمیسیون امنیت ملی هر دو ادعای رسانه ها مبنی بر “جانباز بودن” فرد خودسوز و “عدم دادن وقت ملاقات توسط نمایندگان” به وی را “خطا و غیر واقعی” دانست و ورای دو اتهام قبلی همچنین مدعی شد: “ براساس مستندات موجود این فرد جانباز نبوده و سابقه روحی و روانی داشته است.خودسوزی نیز به همین علت صورت گرفته است.“
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایرنا بروجردی که اظهارات خود را در قالب تذکری مبتنی بر بند 11 ماده 23 آییننامه داخلی درباره “حفظ شأن و جایگاه مجلس” ایراد می کرد، از ملاقات این شهروند ایرانی با سه نماینده مجلس در ماه های آذر، دی و بهمن سخن گفت و با “حساس” خواندن خبر خودسوزی، خواستار منتشر نشدن اخبار “بدون استفسار و دریافت خبر صحیح” شد. وی همچنین انتشار اخباری از این دست در این “موقعیت مهم” را باعث “نگرانی افکار عمومی” دانست. منظور آقای بروجردی از “موقعیت مهم” سی امین سالگرد انقلاب اسلامی ایران بود.
به دنبال این اظهارات،محمد دهقان، عضو جناح راست مجلس با انتقاد ازاظهارات رئیس مجلس و رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس پیرامون خود سوزی این فرد گفت: “او یکی از اجزای ملت ما بود که به هر دلیلی به بن بست رسیده و خودش را به آتش کشیده است.“
به گزارش خبرگزاری آفتاب، محمد دهقان نماینده چناران و طرقبه در اظهارات خود “خودسوزی یک نفر مقابل مجلس” را “حاوی پیام” دانست و در عین حال خاطرنشان کرد: “این فرد چه جانباز باشد و چه نباشد یک انسان بوده است و طبق قانون اساسی باید از تعرض مصون باشد.”
سخنگوی “جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی” با خطاب قرار دادن علی لاریجانی،سخنان وی در این باره را “زیر سوال بردن حیثیت” افراد خواند و افزود: “نباید در مورد فردی که به مجلس پناه آورده و ما نتوانستیم برای او کاری انجام دهیم اینگونه رفتار کنیم و حیثیت او را زیر سوال ببریم”
این عضو فراکسیون اصولگرای مجلس همچنین با طرح این پرسش که “اگر این فرد واقعا مشکل روانی داشته پس چرا در خیابان بوده است” ادعای “روانی” بودن او را نیز زیر سوال برد.
مصاحبه عمدی یا توطئه؟
از سوی دیگر روز گذشته، گفتگوی اسماعیل کوثری، عضو سرشناس طیف حامیان دولت نهم درمجلس با تلویزیون فارسی بی.بی.سی در ارتباط با این خودسوزی بر ابعاد این ماجرا دامن زد تا جایی که اصل انجام این گفتگو از سوی نشریات اصلاح طلب به قانون شکنی یک حامی دولت تعبیر شد.
درحالی که رسانههای اصلاح طلب در اخبار خود تاکید کرده اندکه “این مصاحبه در حالی صورت گرفت که هرگونه مصاحبه شهروندان ایرانی با شبکه بی.بی.سی فارسی از سوی مقامات مسئول ممنوع شده است” کوثری در گفتگو با خبرگزاری مهر به دفاع از عملکرد خود پرداخت و دلیل گفتگو با بی.بی.سی را “جبران اشتباهات رسانههای داخلی” دانست و گفت: “برای رفع این شائبه، شب گذشته در تماس شبکه خبری بی بی سی فارسی با وی، برتکذیب جانباز بودن فرد یادشده تاکید کرده است”.
کوثری که سمت نایب رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس هشتم را نیز به عهده دارد بعلاوه به مهر گفت: ”من عمدا با این شبکه صحبت کردم تا بگویم قضایا آن طور که آنها ادعا می کنند نیست”.
البته ساعاتی پس از انتشار این گفتگو و در حالی که رسانهها به تحلیل “نخستین گفتگوی یک مقام مسئول در جمهوری اسلامی با شبکه فارسی بی.بی.سی” که به گفته وزیر اطلاعات “برای امنیت کشور خطرناک است” میپرداختند، این نماینده مجلس اصل گفتگو را تکذیب کرد؛ آن هم در شرایطی که خبر مربوط به گفتگوی وی با خبرگزاری مهر در ساعت 13:46 همچنان بر روی خروجی این خبرگزاری موجود بود. با این حال خبرگزاری فارس در ساعت 19:34 روز گذشته با انتشار گفتگوی دیگری به نقل از این نماینده مجلس خبر داد که: “بنده به خاطر مغرضانه بودن فعالیتهای بی بی سی این شبکه را قبول ندارم و اصلا این شبکه را نه قانونی میدانم و نه این شبکه مجوزی برای فعالیت در ایران دارد و لذا مصاحبه با شبکه فارسی بی بی سی را تکذیب میکنم”.
خود سوزی در اعتراض به وضعیت موجود، مدتی است در کشور رایج شده است؛ آخرین مورد از این دست سه هفته پیش روی داد که طی آن شهروند دیگری که خود را زلزله زده بم معرفی کرده بود در اعتراض به بی توجهی دولت به مشکلات زلزله زدگان در مقابل ساختمان ریاست جمهوری خود را به آتش کشید. گزارش کامل ”روز” پیرامون این خودسوزی را اینجا بخوانید.