عراق و هشداری به ایران

نویسنده

noriolmamlek460.jpg

نوری المالکی نخست وزیر عراق در تلاشی آشکار برای بیان منظور خود خطاب به نماینده ایران اظهار داشت: خشونت های مداوم در عراق ـ که برخی از آنها توسط شبه نظامیان شیعه مسلح شده توسط ایران انجام می گیرند- ممکن است به کشورهای همسایه از جمله آنهایی که “ قرار است از دولت عراق حمایت کنند،” کشیده شود. این در حالی است که موافق الرباعی مشاور امنیت ملی عراق روز یکشنبه اعلام کرد آمریکا هیچگونه “مدرک محکمی” دال بر تجهیز مبارزان عراق توسط ایران، به دولت عراق ارائه نداده است.


اوایل ماه جاری، سرلشکر ویلیام کالدول سخنگوی نظامیان آمریکا اظهار داشت: مأموران اطلاعاتی ایران به مبارزان عراقی در داخل خاک ایران در مورد چگونگی تهیه و استفاده از بمب های مرگبار جاده ای با نام EFP آموزش داده اند.

وی مدعی شد: حمایت ایران نه تنها شیعیان بلکه سنی های عراق را نیز در برگرفته است. کالدول عکس هایی از خمپاره، آرپی جی و موشک های ساخت ایران را که اخیراً در محله سنی نشین بغداد دیده شده اند، به خبرنگاران نشان داد.


از سوی دیگر الرباعی اظهار داشت: آمریکا هیچگونه مدرکی دال بر تجهیز شورشیان عراق توسط ایران به دولت عراق ارائه نداده است.

وی افزود: من با صراحت اعلام می کنم که هیچگونه مدرک محکمی دال بر اینکه ایران به هر طریقی به القاعده کمک و یا از آن حمایت می کند، وجود ندارد.


در همین حال رهبران عراق پس از هفته ها تلاش برای مجاب کردن ایران در خصوص شرکت در کنفرانس شرم الشیخ سرانجام رضایت ایران را جلب کردند. ایران روز گذشته موافقت خود را برای شرکت در نشستی که اواخر هفته جاری در خصوص ثبات عراق برگزار خواهد شد، اعلام کرد. یکی از دلایل پرهیز ایران از شرکت در این نشست، نگرانی این کشور از تحت فشار قرار گرفتن توسط آمریکا و دیگر کشورهادر خصوص مسأله هسته ای است.


محمدعلی حسینی سخنگوی وزارت امور خارجه در مصاحبه ای با تلویزیون دولتی ایران اظهار داشته که تصمیم ایران برای شرکت در این نشست “پس از رایزنی میان مقامات عراق و رئیس جمهور ایران صورت گرفته است.”


در همین حال علی لاریجانی از جمله بلندپایه ترین مقامات ایرانی که از زمان سقوط رژیم صدام حسین به عراق سفر کرده است، روز گذشته در گفتگو با نوری المالکی و دیگر مقامات بلندپایه عراق اظهار داشت: “همه کشورهایی که خواهان ثبات در منطقه هستند، چاره ای جز حمایت از دولت منتخب عراق ندارند.”


نوری المالکی نیز در پاسخ گفت که حملات تروریستی در عراق به همه کشورهای منطقه “از جمله آنهایی که قرار است از دولت عراق حمایت کنند” آسیب خواهد رساند. اگرچه المالکی به گروههای خاص تروریستی اشاره نکرده است، اما به نظر می رسد اظهارات وی به شورشیان سنی محدود نمی شود و افراطیون شیعه را نیز در برمی گیرد.


در تهران نیز علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون مجلس در امور امنیت ملی و سیاست خارجی اظهار داشت: “شرکت نکردن ایران در نشست شرم الشیخ زمینه را برای انتقادآمریکا از ایران مهیا خواهد کرد.”

خبرگزاری جمهوری اسلامی به نقل از بروجردی گزارش کرد: “ایران باید فعالانه و قدرتمند در این کنفرانس شرکت کند.”


دیگر همسایگان عراق از جمله مصر، بحرین، سوریه و نمایندگان پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل در این نشست شرکت خواهند کرد. گذشته از مسائل امنیتی، آمریکا و عراق امیدوارند این کنفرانس بتواند موافقت شرکت کنندگان این اجلاس را در خصوص بخشیدن بدهی های عظیم عراق و اعطای کمک های مالی به این کشور در قبال ضمانت عراق برای اجرای اصلاحات سیاسی و اقتصادی جلب کند.


اما انتظار می رود همسایگان عرب عراق پیش از اینکه قول هرگونه مساعدتی به این کشور بدهند، خواهان نزدیک تر شدن بیشتر عراق به اعراب سنی باشند.


نیویورک تایمز، 30 آوریل