روابط دولت و مجلس اصولگرا که در ماههای اخیر به تیرگی گراییده و در یک هفته اخیر به آستانه بحرانی رسیده است، دیروز همچنان به حرکت خود به سمت بروز یک تقابل بین دو قوه ادامه داد و با انتشار پاسخ بسیار تند لاریجانی به نامه احمدینژاد، مشخص شد که این دعوا بنا نیست به زودی تمام شود.
لاریجانی دیروز در پاسخ به نامه انتقادی احمدینژاد که به آن عنوان “اخطار قانون اساسی” داده شده بود، این اخطار را دخالت در کار قوه مقننه و فاقد وجاهت قانونی دانست. رئیس مجلس هشتم نامه اعتراضی احمدینژاد را به طنز نیز تشبیه کرد تا خشم سران جناح دولتی را بیش از پیش برانگیزد.
در همین حال منابع خبری در مجلس اعلام کردهاند که لاریجانی بنا دارد ساعت 10 صبح امروز نیز در یک کنفرانس خبری شرکت کند؛ موضوعات این نشست خبری در گزارش خبرگزاری مهر، “مباحث پیرامون حذف بند مربوط به هدفمند کردن یارانه ها، نامه های اخیر رئیس جمهور و رئیس مجلس به یکدیگر پیرامون لایحه بودجه 88 و چگونگی تصویب لایحه بودجه” اعلام شده است.
لاریجانی دیروز در نامهاش نه تنها دخالت احمدینژاد در کار تصویب قانون را فاقد اعتبار قانونی دانست و اختیار رئیسجمهور برای اعلام اخطار قانون اساسی را زیر سؤال برد، بلکه ضمن طنزآمیز خواندن نامه احمدینژاد، نوشت: “آقای رییس جمهور به خوبی میدانند که کار ملک بر قانونگرایی راست شود، و به دلایل پیش گفته، نامه شما اقدامی ندارد.“
وی همچنین از اکثر تغییراتی که مجلس در بودجه سال 88 اعمال کرد و با اعتراض احمدینژاد مواجه شد، دفاع و رئیسجمهور را متهم کرد که با بهکارگیری واحدی مبهم و غیرمتعارف، مجلس را به افزایش بودجه خود و کاهش بودجه دولت متهم کرده، حال آنکه در واقع چنین نیست و مجلس تنها پروژههای استانی را به ملی و ردیف بودجه برخی دستگاهها را احیا کرده تا قانون رعایت شود.
لاریجانی همچنین در خصوص هدفمند کردن یارانهها، تغییر منبع تأمین حقوق بازنشستگان و ادعای افزایش بودجه جاری و عمرانی دولت نیز، ادعاهای احمدینژاد را تکذیب و در عین حال خاطرنشان کرد که ادعای وی در خصوص رعایت نشدن آییننامه داخلی مجلس در فرایند تصویب بودجه درست نیست. وی همچنین در طعنهای صریح به احمدینژاد، تاکید کرد که اجرای این آییننامه “بر عهده رییس جلسه است و ربطی به مرجع بیرونی ندارد!“
رئیس مجلس در جای دیگری از نامه خود با زبانی بی سابقه از احمدینژاد انتقاد و در پاسخ به اتهام وی مبنی بر به هم ریختگی و عدم انسجام بودجه، متقابلا دولت را به بیاعتنایی به مجلس و به هم ریختن بودجه از طریق کاهش دوباره ردیفها در بودجه 88 متهم کرد.
وی در نهایت هم “اینگونه مباحث به عنوان اخطار” را در شأن رئیسجمهور ندانسته و در خصوص آخرین اعتراض احمدینژاد نیز گفته: “بیشتر به طنز شباهت دارد!“
بیاعتنایی شورای نگهبان
طبق نوشته روز یکشنبه سایت رجانیوز، احمدینژاد یک نسخه از اخطار قانون اساسی خود را نیز برای شورای نگهبان ارسال کرده بود تا نظر این شورا در خصوص بودجه 88 را تحت تأثیر قرار دهد.
با این حال همین سایت نزدیک به جناح دولتی، دیروز (دوشنبه) خبر داد که: “لاریجانی شنبه شب با تک تک اعضاء شورای نگهبان تماس تلفنی برقرار کرده و توضیحاتی در زمینه بودجه به آنان داده است.“
اما دیروز، برخلاف برخی پیشبینیها، انتشار متن ایرادات شورای نگهبان نشان داد که حتی این شورا هم اعتقادی به موارد مورد اعتراض رئیس جمهور در بودجه ندارد؛ چرا که صبح دیروز شورای نگهبان تنها هشت ایراد را در خصوص قانون بودجه سال 88 مطرح کرد که همه آنها در جلسه دیروز مجلس اصلاح شد.
این ایرادات که به گفته نمایندگان عضو کمیسیون تلفیق، “بیشتر اشکالات شکلی و واژهای بود و نه محتوایی”، هیچ وجه اشتراکی با 14 موردی که احمدینژاد به آنها انتقاد کرده بود، ندارد. بدین ترتیب شورای نگهبان نیز به اخطار قانون اساسی احمدینژاد بیاعتنایی کرد تا رئیسجمهور در “دعوای اساسی” جبهه موسوم به ”اصولگرایان” بر سر بودجه، تنها رها شود.
دعوای انتخاباتی به نام بودجه
دو ماه قبل سعید حجاریان، از تحلیلگران اصلاحطلب، پیشبینی کرده بود که امسال بین دولت و مجلس یک دعوای اساسی بر سر بودجه به وجود میآید. اما شاید خود او هم تصور نمیکرد این دعوا به این نقطه برسد که رؤسای دولت و مجلس به طور علنی به طرف مقابل حمله کنند و هر دو قوه زیر دست اصولگرایان توسط خود آنها به قانونشکنی متهم شوند.
در واقع از ماهها قبل، بسیاری از منتقدان دولت پیشبینی میکردند که احمدینژاد قصد دارد با توزیع یارانهها بین مردم در آستانه انتخابات برای خود رأی جمع کند. اما این موضوع همواره از سوی احمدینژاد و دولتمردان وی تکذیب میشد.
با این حال پس از آنکه طرح تبلیغاتی- انتخاباتی احمدینژاد پس از مدتی کش و قوش در نهایت با مخالفت مجلس روبهرو شد، ناظران سیاسی پیش بینی کردند که اگر احمدینژاد با این طرح به دنبال مقصود انتخاباتی بوده، بیشک واکنش تندی به مخالفت مجلس نشان خواهد داد.
تنها چند روز صبر کافی بود تا این تحلیل، مصداق پیدا کند و نامه سرشار از عصبانیت احمدینژاد خطاب به لاریجانی در رسانهها منتشر شود. اما این تصمیم، آنطور که در خبرها اعلام شده، نه تنها تأثیری بر نظر شورای نگهبان نداشته، بلکه روابطدیگر وابستگان جناح راست با احمدینژاد را نیز، در حالی که کمتر از سه ماه به انتخابات مانده، تیره کرده است.
علی مطهری، از نمایندگان سرشناس اصولگرا از این جمله است که دیروز همان تحلیل مذکور را بازگویی کردو اظهار داشت: “عصبانیت دولت از حذف بند هدفمند کردن یارانه ها حاکی از این است که شاید دولت می خواسته با پرداخت نقدی یارانه ها به صورت زود هنگام، برخی اهداف سیاسی را دنبال کند والا عصبانیت تا این حد، معقول به نظر نمی رسد.“
مصوبه کمیسیون تلفیق مبنی بر موکول کردن هرگونه پرداخت نقدی یارانهها به تیر ماه و نیز هشدارهایی که در صحن علنی در خصوص تبعات اقتصادی و امنیتی توزیع مستقیم و نقدی یارانهها مطرح شد، نشان از نگرانی گسترده سران جناح راست در خصوص طرح انتخاباتی احمدینژاد داشت که در نهایت به رد این بخش از لایحه بودجه انجامید.
اکنون این موضوع به محور تقابل مجلس و دولت اصولگرا تبدیل شده و جناح حاکم را در آستانه شکاف درونی و تقابل دو قوه قرار داده است؛ تقابلی که در صورت تداوم، شاید به صحنه انتخابات ریاستجمهوری نیز کشیده شود.
حال باید دید دعوای بودجهای اصولگرایان چگونه ادامه خواهد یافت و به طور مشخص احمدینژاد به نامه تند لاریجانی چه پاسخی خواهد داد. اگرچه پیش از آن، باید نیم نگاهی نیز به مصاحبه مطبوعاتی امروز لاریجانی داشت و اینکه او چه حرفهای جدیدی علیه احمدینژاد خواهد گفت.