هنر روز بروال هر هفته فیلم های برگزیده سینمای جهان را معرفی می کند.
فیلم های روز سینمای جهان
زندگی تلخ و شیرین Dalkomhan insaeng/A Bittersweet Life
نویسنده و کارگردان: جی- ون کیم. موسیقی: دالپاران، یئونگ-گیوو جانگ. مدیر فیلمبرداری: جی- یونگ کیم. تدوین: جائه- گئون چوی. طراح صحنه: سئونگ-هیه ریو. بازیگران: بیونگ-هون لی[سان-هو]، یئونگ- چیول کیم[کانگ]، جئونگ-مین هوانگ[بائک]، کو جین[مین- گی]، هائه-گون کیم[قاچاق چی اسلحه]، روئه- یئونگ لی[مون- سوک]، گی-یئونگ لی[مو- سانگ]، دال-سو اوه[میونگ- گو]، مین-آ شین[هه- سو]. ۱۲۰ دقیقه. محصول ۲۰۰۶ کره جنوبی. برنده جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل/ جئونگ-مین هوانگ از جشنواره گراند بل، کره جنوبی.
سان- هو آدم کشی است که در سئول برای یک رئیس مافیایی به نام کانگ کار می کند. کانگ یک روز به هه- سو معشوقه جوانش مشکوک می شود و سان- هو را مامور تعقیب وی و در صورت اثبات خیانت اش مامور قتل او می کند. اما سان- هو که تا دیروز قاتلی خونسرد و بی رحم به حساب می آمد، مرتکب یک اشتباه کوچک می شود. چیزی که در حرفه او جایی ندارد: او عاشق دوست دختر رئیس خود می شود.
چرا باید دید؟
جی- ون کیم متولد ۱۹۶۴ در ۱۹۹۸ با ساختن خانواده آرام شروع به فیلمسازی کرد. در سال ۲۰۰۰ با فیلم The Foul King در جشنواره ها خوش درخشید و نام خود را به عنوان استعدادی تازه در سینمای شرق دور به تماشاگران شناساند. کیم با فیلم های داستان دو خواهر[۲۰۰۳، برنده چند جایزه از جمله بهترین کارگردانی جشنواره فانتاسپورتو، جایزه بزرگ جشنواره Gérardmerو جمجمه نقره جشنواره Screamfest ] و سه: خارج از سری [۲۰۰۲] در آمریکا و اروپا به شهرتی به سزا همراه با موفقیت مالی دست یافت. آخرین فیلم او زندگی تلخ و شیرین مانند دیگر آثار سینمای امروز کره جنوبی دارای ویژگی های سبکی خاص خویش است:گاه ابزورد، گاه ملودرام و در عین حال یک فیلم گانگستری پر از خون و خشونت.
در چند سال گذشته فیلم های خشونت بار و ترسناک زیادی از ژاپن و کره جنوبی به بازارهای جهانی راه یافته اند مانند پیر پسر یا جایی برای پنهان شدن نیست و به جرات می توان گفت که این یکی در مقایسه با آنها استیلزه تر و دارای شباهت هایی غرور آفرین به آثار دیوید لینچ است. زندگی تلخ و شیرین یک فیلم نوآر مدرن کره ای بسیار خشن است که طرفداران این ژانر را حتماً راضی خواهد کرد. البته امکان دارد همزمان باعث سرخوردگی کسانی که به دنبال مفاهیم عمیق روانشناختی هستند نیز بشود. پیچ و خم ها و پیرنگ های فرعی داستان به همراه صحنه های رزمی که به خوبی در دل فیلم جا گرفته اند، زندگی تلخ و شیرین را به یکی از بهترین نمونه های ژانر خویش تبدیل کرده، که تماشای آن واجب است.
ژانر: درام، اکشن، جنایی.
بازیابی Gwai wik /Re-cycle
کارگردان: اوکسید و دنی پنگ. فیلمنامه: کیوب چین، سام لونگ، تامس-اکسید و دنی پنگ. موسیقی: پایونت پرمسیت. مدیر فیلمبرداری: اکا اسمیرانتا. بازیگران: آنجلیکا لی[تسوئیی تینگ یین]، لارنس چاو[لاورنس]، سیو-مینگ لو[پیرمرد]، کیکی ژنگ[تینگ-یو]. ۱۰۸ دقیقه. محصول ۲۰۰۶ تایلند، هنگ کنگ.
زنی جوان به نام تینگ- یین که با نام مستعار چو زون شناخته می شود، با اولین رمانی که منتشر می کند خیلی زود به شهرت می رسد. در روز امضاء کتاب مدیر وی اعلام می کند که کتاب بعدی او به نام بازیابی درباره قدرت های ناشناخته دنیای ارواح خواهد بود و اینک خوانندگان بی صبرانه منتظر رمان تازه او هستند. تینگ- یین که زیر فشار روحی شدیدی شروع به نوشتن این رمان کرده، ناخواسته وارد دنیایی پر از غرایب و پس از مدتی دچار اوهام می شود. همزمان دوست پسر سابق اش پس از هشت سال دوباره به سراغش می آید و می خواهد تا با دیگر به او بپیوندد. تینگ-یین به زودی با ظاهر شدن یکی از شخصیت های رمانش در زندگی واقعی، خود را درون دنیایی می یابد که در رمان تازه اش خلق کرده است. و با تعقیب این شخصیت وارد ماجراهایی هراس انگیز می شود.
چرا باید دید؟
آخرین فیلم برادران پنگ که امسال در بخش نوعی نگاه جشنواره فیلم کن به نمایش در امد و توجه بسیاری را جلب کرد؛ قبل از هر چیز فیلمی متکی به اتمسفر خود به شمار می رود که در نهایت مهارت خلق شده است. برادران پنگ که از نیمه دوم دهه ۱۹۹۰ وارد کار فیلمسازی شده اند، یکی دیگر از نمونه های موفق کارگردان های شرق دور هستند که با خلق فضاهای هراس آور و پر از خون و خشونت در بدنه سینمای غرب جایگاهی برای خود یافته اند. بازیابی اخرین فیلم آنها نیز از این قاعده مستثنی نیست و با وجود روایت ثقیل و اهسته خود موفق می شود تا تماشاگر را در چنگ خود نگه داشته و تا پایان ماجرا با خود همراه کند. برادران پنگ که با فیلم های چشم ۱و۲ توانسته بود، نظر مساعد تماشاگران را[به همراه تعدادی جایزه از جشنواره درجه دو] جلب کنند با بازیابی توانسته نقدهای مثبت منتقدان سخت گیر را نیز به چنگ آورند. به جرات می شود گفت که جلوه های ویژه و صحنه آرایی فیلم از هیچ فیلم هالیوودی این رشته کم ندارد و هراسی که خلق می کند تا رگ و پی تان خواهد خلید. دوستداران این ژانر اگر به دنبال کسب تجربه ای متفاوت هستند، فرصت دیدار بازیابی را از دست ندهند!
ژانر: فانتزی، ترسناک، راز آمیز.
سوپرمن بازمی گردد Superman Returns
کارگردان: برایان سینگر. فیلمنامه: مایکل داهرتی، دان هریس بر اساس داستانی از برایان سینگر و خودشان و شخصیت های خلق شده توسط جری سیگل و جو شوستر. موسیقی: جان اوتمن. مدیر فیلمبرداری: نیوتن تامس سیگل. تدوین: الیوت گراهام، جان اوتمن. طراح صحنه: گای دیاس. بازیگران: براندون روث[کنت کلارک/سوپرمن]، کیت بازورث[لوا لین]، کوین اسپیسی[لکس لاتور]، جیمز مارسدن[ریچارد وایت]، پارکر پوزی[کیتی کوالسکی]، فرانک لانجلا[پری وایت]، اوا مری سنت[مارتا کنت]. ۱۵۴ دقیقه. محصول ۲۰۰۶ آمریکا، استرالیا. نام های دیگر: Superman Reborn و Superman V
سوپرمن بعد از نبردی با ژنرال زاد که منجر به نابودی سیاره اش کریپتون، تلاش می کند تا دریابد غیر از خودش کس دیگری نیز نجات یافته است یا خیر. به همین دلیل شش سال از دنیا دور می می ند. زمانی که باز می گردد درمی یابد که دنیا به قهرمانی چون او دیگر نیازی ندارد و محبوبش لوا لین نیز در غیاب او صاحب معشوق و زندگی تازه ای شده است. همزمان دشمن قدیمی او، لکس لاتور شیطان صفت نیز که به تازگی از زندان آزاد شده، سرگرم طراحی نقشه های پلید تازه ای است. سوپرمن برای نجات دنیا و به چنگ آوردن عشق محبوب پیشین خود ناچار به مبارزه در دو جبهه می شود.
چرا باید دید؟
برایان سینگر که با فیلم های اولیه خود مانند در ملاء عام و مظنونین همیشگی توانست جایگاهی معتبر در سینمای امروز آمریکا کسب کند، پس از یافتن بخت ورود به سینمای بدنه آمریکا دو قسمت مردان ایکس را کارگردانی کرد که با موفقیت تجاری همه جانبه ای روبرو شدند. اما ظاهراً پیشنهاد ساخت سوپرمن آن قدر فریبنده بود که کارگردانی سومین قسمت مجموعه را رها کرد تا بازگشت سوپرمن را جلوی دوربین ببرد. سوپرمن؛ قهرمان قهرمان هاست با یک تفاوت عمده: اگر دیگر ابرقهرمان ها برای انجام اعمال فوق بشری به لباس مبدل در می آیند، او برای پنهان کردن هویت واقعی خویش لباس آدم های معمولی را به تن می کند. بعد از ساخت اولین نسخه سینمایی سوپرمن در ۱۹۷۸ با حضور کریستوفر ریو و سه دنباله پول ساز در دهه ۱۹۸۰ بر آن، با پایان یافتن دوره جنگ سرد به نظر می رسید که ضرورت حضور چنین ابرقهرمانی بر پرده سینما موضوعیت خود را از دست داده باشد. اما ظهور قهرمان های ریز و درشت کمیک استریپ ها از اواخر دهه ۱۹۹۰ در سایه پیشرفت های حیرت انگیز جلوه های ویزه و ارقام خارق العاده فروش آنها در گیشه سبب شد حتی با وجود پایان غم انگیز بازیگر خوش سیمای مجموعه، تهیه کنندگان به فکر بازگرداندن وی به روی پرده نقره ای بیفتند. طبیعی ست که وسوسه کارگردانی چنین فیلمی با بودجه ای ۲۷۰ میلیون دلاری می تواند پای هر کسی را سست کند، چه رسد به برایان سینگر، که به نظر می رسد بهترین فرد برای اشغال صندلی کارگردانی این فیلم پس از ساخت دو قسمت مردان ایکس باشد. سوپرمن بازمی گردد تا اواخر اکتبر ۲۰۰ میلیون دلار در سینماهیا آمریکا عایدی داشته که به نظر می رسد افزوده خواهد شد. در فیلم از تصاویر مارلون براندو از نسخه ۱۹۷۴ در نقش جور-ال استفاده شده است. بازیگر اصلی فیلم براندون روث، از اواخر دهه نود با بازی در سریال های تلویزیونی وارد عالم بازیگری شد و با وجود این که سوپرمن بازمی گردد سومین فیلم سینمایی اوست، چهره اش برای تمامی تماشاگران ناشناخته و در واقع این فیلم شروعی درخشان برای کارنامه بازیگری او بشمار می رود.
واقعاً کسی برای دیدن این فیلم احتیاج به توصیه دارد؟
ژانر: اکشن، ماجرایی، علمی تخیلی، فانتزی.
عشق و سیگار Romance & Cigarettes
نویسنده و کارگردان: جان تورتورو. مدیر فیلمبرداری: تام اشترن. تدوین: ری هابلی. طراح صحنه: دانا زاکووسکا. بازیگران: جیمز گاندولفینی[نیک مردر]، سوزان ساراندون[کیتی]، کیت وینسلت[تولا]، استیو بوسمی[آنجلو]، بابی کاناواله[فرایبورگ]، مندی مور[بابی]، مری لوئیز پارکر[کنستانس]. ۱۱۵ دقیقه. محصول ۲۰۰۵ آمریکا. نامزد شیر طلایی جشنواره ونیز.
نیک کارگر فلزکار پروژه های پل سازی برای فراز از زندگی یکنواخت و خسته کننده خانوادگی رابطه عاشقانه ای با تولای زیبا و فتان پیدا می کند. این اتفاق سبب می شود تا همسرش کیتی رابطه اش را با او قطع و از صحبت کردن با وی خودداری کند. نیک که متوجه اشتباه خود شده، دست به هر کاری می زند تا دوباره با همسر و سه دخترش رابطه برقرار نماید. او برای ایجاد ارتباط راه تازه ای یافته: استفاده از آوازها…
چرا باید دید؟
جان تورتورو را به عنوان بازیگری با استعداد می شناسیم که جوایزی در خور[مانند جایزه کن در ۱۹۹۱ برای بارتون فینک] دریافت کرده و بخت آن را داشته تا چند فیلم را نیز کارگردانی کند. کارنامه فیلمسازی وی با وجود ناکامی و موفقیت نسبی بسیاری از بازیگر/کارگردان ها شروعی درخشان داشته داشته، دریافت دوربین طلایی برای فیلم مک در ۱۹۹۲ توقع همه را از وی بالا برد. تورتورو کوشید تا در فیلم بعدی خود به این انتظارات پاسخ دهد، اما نتوانست. ولی اینک عشق و سیگار به عنوان سومین فیلم بلند او توانسته جوابی قابل به دوستداران وی عرضه کند.
عشق و سیگار یک فیلم موزیکال وحشیانه درباره عشق و زندگی خانوادگی است که سرقفلی آن بازیگر توانایی چون جیمز گاندولفینی [بازیگر اصلی سوپرانوها] است. بازیگر ایتالیایی تباری مانند خود کارگردان، که توانسته در این اپرای طبقه کارگر نیویورک نقشی بسیار زیبا و قدرتمندانه از خود به نمایش بگذارد. عشق و سیگار به عنوان محصول دستان کسی که با برادران کوئن بسیار کار کرده در مقایسه با فیلم اندی گارسیا[دیگر بازیگر-کارگردانی که فیلمش همزمان با عشق و سیگار اکران شد] فیلمی به مراتب هوشمندانه تر و ماندگارتر است. تورتورو که خود در خانواده ای کارگری به دنیا آمده، می گوید که روایت داستان هایی درباره این طبقه را بسیار دوست دارد و می خواهد رویاهای آن ها را روی پرده منعکس کند. البته برای کسانی که به معضلات روحی طبقه کارگر علاقه ای ندارند، توصیه می کنیم برای دیدن کریستوفر واکن و جیمز گاندولفینی که مثل بلبل در این فیلم آواز می خوانند و چهچهه می زنند، فرصت را از دست ندهند. چون چنین شانسی را به این زودی ها به کف نخواهند آورد!
ژانر: کمدی، موزیکال، عاشقانه.
م یا ز: مرده یا زنده DOA: Dead or Alive
کارگردان: کوری یوئن. فیلمنامه: جی. اف. لاوتن، آدام گراس، ست گراس بر اساس داستانی از جی. اف. لاوتن. موسیقی: جونکی ایکس ال. مدیر فیلمبرداری: چی یینگ چان، کوواک-مان کئونگ. تدوین: کا-فی چئونگ، ادی همیلتن، انجی لام. طراح صحنه: جیمز چوو، سونگ پونگ چوو. بازیگران: جیمی پریستلی[تینا آرمسترانگ]، هالی والانس[کریستی آلن]، سارا کارتر[هلنا داگلاس]، دیوون ائوکی[کاسومی]، ناتاشا مالته[آیانه]، اریک رابرتز[داناوان]، ماتیو مارسدن[مکسیمیلیان مارش]، برایان جی. وایت[زیک]. ۸۷ دقیقه. محصول ۲۰۰۶ امریکا، آلمان، انگلستان.
مطابق معمول هر سال، رزمی کاران سراسر دنیا برای انجام مسابقه م یا ز در یک جزیره دور هم جمع می شوند. اما این بار متوجه می شوند که غیر از خودشان، چیزی ناشناخته نیز در جزیره حضور دارد. آنها مجبور می شند جدال مرگ و زندگی میان خود را به کناری نهاده و با همدیگر متحد شوند تا بتوانند در برابر این نیروی شیطانی بایستند.
چرا باید دید؟
قابل توجه کسانی که بعد از بیل را بکش! دلشان برای فیلم های پر از خون و خونریزی مملو از سلیطه های شمشیر به دست تنگ شده است. بشتابید که غفلت موجب خسران دنیوی و اخروی است، چون این بار کسی پشت دوربین قرار گرفته که تا دیروز فقط طراح صحنه های رزمی این گونه فیلم های هالیوودی بود. بله، جناب کوری یوئن متولد ۱۹۵۱ هنگ کنگ که پس از تحصیل در آکادمی اپرای چین از سال ۱۹۸۱ در مملکت خودشان به حرفه ساختن فیلم های رزمی اشتغال داشته اند[چقدر سرنوشت اش شبیه جکی چان است!] و تا امروز دو بار جایزه طلایی بهترین فیلم های اکشن و رزمی را از جشنواره مخصوص این رشته-اسب طلایی- دریافت کرده اند.
م یا ز اولین فیلم مستقل و آمریکایی یوئن- بعد از کارگردانی مشترک مامور انتقال[۲۰۰۲] به همراه لوئیس لتریر - به شمار می رود که با سرمایه ای ۲۱ میلیون دلاری ساخته شده و به نظر می رسد که خواهد توانست دوستداران فیلم های رزمی به سالن ها بکشاند. فیلم بر اساس یک بازی کامپیوتری به همین نام توسط تهیه کنندگان اهریمن مقیم ساخته شده و پر از صحنه های اکشن، نبرد و خون است. دوستداران بازی های کامپیوتری حتماً کنجکاو هستند بدانند چه بر سر بازی محبوب شان آمده، بقیه هم دلیلی برای خودشان می توانند پیدا کنند! فقط دوستداران فیلم های نوآر مراقب باشند که نام فیلم هیچ نسبتی با فیلم مشهور رودلف ماته Dead On Arrival [D.O.A.] ندارد!
ژانر: اکشن، رزمی، ماجرایی.
سرمازده Frostbiten
کارگردان: آندرس بانکه. فیلمنامه: دانیل اویانلاتوا، پیده آندرسون. موسیقی: آنتونی لدو. مدیر فیلمبرداری: کریس ماریس. تدوین: کیکو سی.سی. شوبرگ. طراح صحنه: مالین کیهلبرگ. بازیگران: پترا نیلسن[آنیکا]، گرته هاونسکولد[ساگا]، اما ابرگ[وگا]، یوناس کارلستروم[سباستین]. ۹۸ دقیقه. محصول ۲۰۰۶ سوئد.
آنیکا متخصص طب ژنتیک، به همراه دختر ۱۷ ساله اش ساگا به شهر تازه ای نقل مکان می کند و شروع به کار در بیمارستان شهر می کند. ساگا که در خو گرفتن به شهر بدون افتاب سختی می کشد، بعد از آشنایی با وگا صاحب دوستان تازه ای . در سایه آشنایی با وگا. اما مرگ های عجیبی که در بیمارستان به وقوع می پیوندد، اسراری را که شهر سعی در مخفی نگاه داشتن اش دارد برملا می کند.
چرا باید دید؟
سرمازده دومین فیلم بلند آندرس بانکه سوئدی است که می توان آن را رستاخیز خون آشامان نام داد و برای دوستداران ژانر ترسناک تماشای آن فریضه ای واجب به شمار می رود. مخصوصاً به خاطر شرایط خاص جوی اسکاندویناوی که شب ها و روزهای طولانی تر[مثلاً به طول یک ماه که به خودی خود مایه هراس هست] از دیگر نقاط دنیا در اختیار این قصه سرایان قرار می دهد. طبیعی است بهترین چیز برای یک خون آشام و دلخواه او شبی بسیار طولانی و تاریک است و شب های اسکاندویناوی از این جهت بهترین دستمایه برای بانکه است.
مهم ترین عامل موفقیت بانکه شناخت عناصر این گونه سینمایی و کاربرد دقیق و گاه شوخی هایی مناسب با آنهاست. همین امر سرمازده را در این رده دارای جایگاهی خاص می سازد و می تواند مایه شگفتی کسانی شود که از این ژانر دل خوشی ندارند. البته تشنگان خون برای چشیدن مزه خون تازه از اسکاندویناوی نیاز به توصیه هیچ کس ندارند!
ژانر: ترسناک، کمدی.
چهار ستاره Quatre étoiles/4 Stars
کارگردان: کریستین ونسان. فیلمنامه:الیویه دژا، کریستین ونسان. موسیقی: آندره مانوکیان. مدیر فیلمبرداری: هلنه لووآر. تدوین: ایو دوشان. طراح صحنه: پاتریک دوران. بازیگران: ایزابل کاره[فرانس”فرانسو”دومانوآر]، ژوزه گارسیا[استفان لاشسنیه]، فرانسواز کلوزه]رنه]، ژان-پل بونر[ژاکی مورستل]. ۱۰۶ دقیقه. محصول ۲۰۰۶ فرانسه.
فرانسو معلم زبان انگلیسی که در پاریس زندگی می کند، از زندگی یکنواخت خود خسته شده و به دنبال تغییراتی بنیاد در زندگی خویش است. درست در همین زمان خبر می رسد که میراثی ۵۲ هزار یورویی از مادربزرگش به او رسیده است. فرانسو بلافاصله به کان رفته و یک زندگی تجملی را در هتلی اشرافی آغاز می کند. فرانسو که همزمان با زندگی تازه به دنبال رابطه عاشقانه تازه ای نیز می گردد، با استفان که در صدد برگزاری کنسرت التون جان در ریویرا است، آشنا می شود. فرانسو که دریافته استفان در موقعیت مالی سختی به سر می برد و شدیداً بدهکار است، دست به استفاده شدیدی از این وضعیت می زند.
چرا باید دید؟
کریستین ونسان متولد ۱۹۵۵ از شاگردان قدیمی فمیس و از اعضای هیئت مدیره آن که از اوایل دهه ۱۹۸۰ با ساختن فیلم های کوتاه و مستند شروع به فیلمسازی کرد. ونسان در ۱۹۹۰ با کسب جایزه سزار برای فیلم محتاط شناخته شد. او در ۱۹۹۴ با فیلم جدایی[با شرکت ایزابل هوپر و دانیل اوتوی] به شهرت و موفقیت همه جانبه ای دست یافت.
چهار ستاره آخرین کار او یک کمدی سبک اما مفرح فرانسوی دربره عشق و ثروت است. فیلم که برای اولین بار در بخش پانورامای جشنواره برلین به نمایش در آمد توانسته نظر منتقدان و تماشاگران را توامان جلب کند. تماشای فیلم برای کسانی که هنوز در پی کشف رمز معمای علم-ببخشید عشق- بهتر است یا ثروت می گرددند، اکیداً توصیه می شود. البته اگر به دنبال تمدد اعصاب خود هستید و مانند نوجوانان از فیلم پر از خون و اکشن و ماجرا خوش تان نمی آید، چه چیزی بهتر از یک کمدی عاشقانه سبک فرانسوی؟!
ژانر: کمدی.