البرز محمودی
در حالی که مسوولان ایرانی همزمان با جشن های نیمه شعبان سرگرم شادمانی برای پرتاب موشک ماهوارهبر ایرانی “سفیر امید” با حضور محمود احمدی نژاد هستند، از مجموع 73 نفر مبتلا به بیماری وبا، تاکنون چهار نفر جان باخته اند. در روزهای اخیر گزارش های پراکنده ای از شیوع دوباره وبا گزارش شده بود.
محمد مهدی گویا ، رییس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت دیروز با تایید خبر مرگ چهار نفر بر اثر بیماری وبا اعلام کرد: ”از مجموع 73 نفر مبتلا به بیماری وبا 11نفر اتباع کشورهای خارجی و (بیشتر افغانی و پاکستانی) و 62 نفر ایرانی بودند که از این تعداد تاکنون 4 نفر به علت دیر رسیدن به مراکز درمانی و از دست دادن بیش از حد آب بدن جان خود را از دست دادند. اکثر افرادی که تاکنون به این بیماری مبتلا شدهاند به جز 4 نفر فوتی که دیر به درمانگاه رسیدند بقیه درمان شدهاند و اکنون هیچ بیمار مبتلا به وبایی در کشور بستری نیست.”
این مقام مسول به خبرگزاری فارس در مورد مکان هایی که بیشترین آلودگی به بیماری وبا را دارند ، گفت: ”بیشترین تعداد مبتلایان به وبا در استانهای قم، تهران و هرمزگان گزارش شده است و بیشتر افرادی که تاکنون به این بیماری مبتلا شده اند به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر اثر ارتباط با افراد ناقل این بیماری که بخصوص از اتباع کشورهای همسایه شرقی بودند، به این بیماری مبتلا شدهاند. ”
با اینکه منبع اصلی بیماری وبا آب آلوده است اما این مقام وزارت بهداشت اعلام کرد: ”تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر آلودگی منابع آبی در کشور گزارش نشده است با این حال وزارت نیرو کنترل های لازم را بر منابع آب آشامیدنی تشدید کرده است و وزارت بهداشت نیز بازرسی و کنترل اماکن عمومی توزیع کننده مواد غذایی را گسترش داده است.”
اینک در شرایطی مرگ چهار نفر به علت بیماری وبا تایید شده که یک هفته پیش برخی منابع از شیوع این بیماری خبرداده بودند. سایت خبری تابناک دوشنبه گذشته خبر داده بود از 24 فرد مبتلا به بیماری وبا که امسال شناسایی شدند، یک نفر فوت کرد و بقیه درمان شدند.
این سایت به نقل از منابع خبری در وزارت بهداشت خبر داده بود: ”از ابتدای امسال تاکنون 24 فرد مبتلا به وبا در کشور شناسایی شدند که آمار بالایی محسوب نمیشود اما خطر این بیماری از این پس که از شدت گرمای هوا کم میشود بیشتر است و باید مراقبت مردم برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری به مراتب بیشتر شود. 9 نفر از 24 فرد مبتلا به بیماری وبا که امسال شناسایی شدند افغانی بودند که به صورت غیر قانونی وارد کشور شدند، بیشتر آنها در استان هرمزگان و تهران شناسایی شدند، بقیه افراد مبتلای شناسایی شده سابقه مسافرت به مشهد داشتهاند یا به نحوی با کسانی که از افغانستان و پاکستان آمدهاند، ارتباط داشتهاند و علت ابتلا همه مبتلایان تماس فرد با فرد بوده است.”
به نوشته این منبع، فرد فوت شده که یک زن بود و به مشهد مسافرت کرده بود پس از مراجعت از سفر در کرج و به علت مراجعه دیرهنگام و از دست دادن بیش از حد آب بدن فوت کرد.
خبرگزاری ایسنا نیز از ابتلای 35 نفر به وبا در کشور خبرداده بود که “بیشتر موارد ابتلا در استان تهران و قم” بود.
هشدار وزارت بهداشت
با اینکه در روزهای اخیر مسوولان وزارت بهداشت شیوع وبا را جدی نگرفته بودند اما اینک با مرگ چهار نفر دیگر، سعی دارند با اطلاع رسانی مانع تلفات بیشتر شوند. چهارشنبه گذشته در پی مرگ یک زن در کرج به دلیل ابتلا به وبا، وزارت بهداشت اطلاعیه ای صادر کرد که کمتر مورد توجه رسانه های داخلی قرار گرفت اما اینک با اعلام خبر مرگ چهار نفر بر اثر ابتلا به این بیماری، روز گذشته مسوولان وزارت بهداشت بار دیگر بر اطلاع رسانی برای پیشگیری از تلفات بیشتر بر اثر بیماری وبا، تاکید کردند.
دیروز محمد مهدی گویا به خبرگزاری فارس در این مورد گفت: ”توصیه وزارت بهداشت به مردم این است که فقط از آب آشامیدنی که از سلامت آن مطمئن هستند استفاده کنند که یا آب لوله کشی شهری یا آب بطری بسته بندی شده معتبر است و در صورتی که سفر هستند و به چنین آبی دسترسی ندارند، باید آب مصرفی را حداقل به مدت یک دقیقه بجوشانند.“
همچمنین وزارت بهداشت با صدور اطلاعیهای مجددا توصیههایی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا به مردم ارائه داد. در این اطلاعیه بر استفاده از آب مطمئن و سالم تاکید شده و آمده است: ”دقت در سلامت آب و مواد غذایی و استفاده مناسب از سرویسهای بهداشتی در طول سفر الزامی است”.
هرچند مسولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به شهروندان توصیه کرده اند که از بطری های آب معدنی استفاده کنند اما در هفته های گذشته، برخی از خبرگزاری ها گزارش دادند که میزان آلودگی برخی از انواع این نوع آب آشامیدنی بسیار بالا است و حتی چند کارخانه تولیدکننده آب آشامیدنی بسته بندی تعطیل شده اند.
یک بیماری وارداتی
بیماری وبا که از سال 1344 در ایران گزارش شده است، واکسن ندارد و علامت عمده آن، اسهال آبکی شدید، همراه با درد خفیف در ناحیه شکم اما بدون خونریزی و دل پیچه و تب است.
این بیماری در سالهای اخیر تلفاتی گرفته است بطوریکه در سال 1377 از میان ده هزار نفری که به آن مبتلا بوده اند قریب به صد نفر جان باختند. با این حال برنامه های پیشگیری از این بیماری در سالهای بعد بیشتر از سوی وزارت بهداشت دنبال شد که متعاقب آن تعداد مبتلایان به این بیماری در سال 1378 به ۱۱۶۰ نفر کاهش یافت و در سال ۱۳۷۹ این تعداد به ۳۴۵ نفر رسید. در سال های بعد به طور متوسط هر ساله تعدادی در حدود 100 بیمار مبتلا به وبا در ایران ثبت شده اما در دو سال اخیر تعداد مبتلایان بار دیگر افزایش یافته است.
همزمان با افزایش ورود مهاجران از مرز های شرقی و غربی ایران در دو سال اخیر تعداد مبتلایان به این بیماری در تابستان به دویست نفر رسید.
پیش از این سایت خبری آفتاب نیز در سال گذشته خبر از مرگ هشت نفر به دلیل ابتلا به بیماری وبا داده بود.