پریسا حاتمی
در حالی که مسئولان اطلاعرسانی نهاد ریاستجمهوری و مجلس تمام تلاش خود را به کار بستهاند تا از شدت اخبار مربوط به جلسه یکشنبه شب دولت و مجلس بکاهند و دستکم لحن رؤسای دولت و مجلس در آن را ”بهداشتی” کنند، گزارشها حاکی از بروز یکی از تندترین مجادلات لفظی بین لاریجانی و احمدینژاد است.
جلسه مشترک اعضای دولت نهم و مجلس هشتم که یکشنبه شب پس از صرف افطار در محل نهاد ریاستجمهوری برگزار شد، به عرصه انتقادات تند متقابل رئیس مجلس و رئیسجمهور تبدیل شد؛ انتقاداتی که در دوره جدید مجلس، بیسابقه به نظر میرسد.
حضور بیدلیل و غیرمعمول ابوالقاسم خزعلی نیز یکی از حاشیههای قابل توجه جلسه دولت و مجلس بود که با توجه به حساسیتهای اخیر در خصوص تحرکات سیاسی خزعلی و تلاش وی برای جذب هوادار در دولت و مجلس، قابل تأمل به نظر میرسد.
از این جلسه که هیچ خبرنگاری در آن امکان حضور نیافته بود، هیچ خبر مستقلی در مطبوعات روز دوشنبه منعکس نشد و از این رو مسئولان اخبار و اطلاعرسانی مجلس و ریاستجمهوری توانستند با تنظیم اخبار کلیشهای و بیخطری که عبارات تند دو طرف در آن حذف یا تعدیل شده بود، بر فضای انتقادی حاکم بر این جلسه سرپوش بگذارند.
با این حال مقایسه برخی از نقل قول ها و نیز شنیدههای تکمیلی نشان میدهد که لاریجانی و احمدینژاد در این جلسه برخورد تندی با یکدیگر داشته اند؛ به طوری که لاریجانی چند بار دولت احمدینژاد را به نقض قانون متهم کرده و احمدینژاد هم به طعنه از لاریجانی خواسته است که اگر واقعا فکر میکند کار دولت فعلی اینقدر ایراد دارد، باز هم در انتخابات ریاستجمهوری نامزد شود!
در مقابل، لاریجانی نیز در پاسخ به یکی از نمایندگان که خواستار امضای میثاق بین دولت و مجلس برای حل مشکلات و پایان اختلافات شده بود، در عین اعلام آمادگی برای این کار، تصریح کرده که: “بهترین میثاق بین مقننه و مجریه، قانونگرایی و تلاش بر اجرای مصوبات خانه ملت است.“
وی همچنین از وزیران هم خواست تا نسبت به تذکرات مجلس مسولانه تر و قوی تر پاسخگو باشند. در این جلسه، جهرمی وزیر کار، حسینی وزیر اقتصاد و رحیمی معاون حقوقی و پارلمانی رئیسجمهور از طرف دولت و مصباحی مقدم، کاتوزیان و عبداللهی از مجلس فرصتی برای ابراز نظرات خود پیدا کردند.
لاریجانی: دولت قانون را نقض کرده
علی لاریجانی، رئیس مجلس هشتم و رقیب احمدینژاد در انتخابات نهم، در جلسه یکشنبه شب دولت و مجلس با اشاره به تخلفات دولت از قانون بودجه که به تازگی اعتراض دیوان محاسبات را هم برانگیخته است، گفت: “در قانون بودجه دولت یک منطقی وجود داشت که در مجلس این منطق تغییر کرد، اینکه بعد از مدتی مشخص شود که قانون درست اجرا نشده است، روال درستی نیست، انتظار مجلس از دولت این است که سمبل قانونگرایی باشد.“
این بخش از سخنان لاریجانی، با پاسخ محکم احمدینژاد مواجه شد که مدعی بود: “دولت نهم قانونمندترین دولت بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است و بیشترین پایبندی به قوانین و مصوبات مجلس را داشته است.” وی البته هیچ پاسخ صریح و مستقیمی به اظهارات انتقادی لاریجانی و نمایندگان درباره تخلف از قانون بودجه نداد و ترجیح داد به این بحث وارد نشود.
لاریجانی اما در سخنان خود بر لزوم حرکت بر مبنای برنامه توسعه و چشمانداز بیست ساله تاکید و با انتقاد از عملکرد دولت در زمینه واردات بنزین و غیرقانونی دانستن آن، تصریح کرد که: “راه حل این نیست، بر مبنای آنچه در گزارش وزارت نفت آمده است حدود چهار میلیارد برای واردات بنزین اختصاص یافته است، دولت باید در این بخش لایحه میآورد و رقم درخواستی را تغییر میداد.“
احمدینژاد: دولت نهم بهترین است؛ ناشکری نکنید!
این بخش از اظهارات لاریجانی، پاسخی از سوی احمدینژاد در پی نداشت؛ اما در عوض ارزیابی لاریجانی در خصوص عملکرد دولت نهم و دولتهای گذشته، به واکنش شدید احمدینژاد انجامید.
لاریجانی در سخنان خود با اشاره به معضل تورم و نگرانی مردم از آن، گفت: “گاهی اوقات گفته شده که هیچ یک از دولتهای قبلی موفق به اجرای برنامههای توسعه نشدند، ولی با توجه به اینکه دولتهای گذشته فراز و فرودهای مختلفی داشتند، برخی از آنها در بخش صنعت یا کنترل تورم برنامههای خوبی داشتند که سیاستها عوض شد و باعث بروز برخی مشکلات گردید.“
این انتقاد صریح لاریجانی و تاکید او بر اینکه تغییر سیاستهای قبلی در دولت نهم باعث مشکلات فعلی است، پاسخ تند احمدینژاد را به دنبال داشت که گفت: “هیچکدام از دولتهای گذشته به اهداف برنامههای توسعه دست نیافتند. دولت نهم بر اساس آمار و ارقام مستند، بیشترین تحقق برنامهها را داشته و در مقایسه با بقیه دولتها بسیار موفق بوده است. اما علیرغم این موفقیتها، عدهای بیرون از دولت و مجلس به تبلیغات منفی علیه دولت میپردازند. ما معتقدیم جوسازی علیه اقدامات دولت و زیر سوال بردن ارزشها ناشکری است.“
رئیس دولت همچنین به بیان آمار و ارقامی پرداخت که بر اساس آنها و به ادعای وی، دولتهای قبلی نسبت به دولت فعلی تعداد بیشتری از قوانین مصوب مجلس را اجرا نکردهاند! این موضعگیری با واکنش نمایندگان مواجه شد که ادعای اصولگرایی این دولت را با چنین مقایسهای مغایر میدانستند.
احمدینژاد همچنین حدود پانزده دقیقه از وقت نمایندگان و صحبتهای خود را به توضیح درباره سفر اخیر خود به سازمان ملل اختصاص داد و با بیان اینکه در دولتهای قبلی فقط مرحوم رجایی و آیتالله خامنهای از فرصت سازمان ملل درست استفاده کردهاند، ادعا کرد: “امروز به فضل الهی گوش شنوا برای شنیدن آرمانهای ملت ایران چندین میلیاردی شده است و آرمانهای امام(ره) و رهبری عزیز در حال تحقق است.“
وی همچنین ادعا کرد که توانسته “دو بت آمریکا و اسرائیل” را بشکند و افزود: “امروز دیگر سخنان دیگران در رسانههای جهانی کمرنگ شده وحتی انعکاس پیدا نمیکند اما به محض حضور ایران، تکاپوی رسانهها بیشتر میشود و همگی به دنبال گرفتن خبر از ایران هستند.“