اعلام خبر تعطیلی در چند استان ایران تاروز دو شنبه، که براساس شایعات به دلیل ناآرامی های اخیر در بازار تهران صورت گرفته، علاوه برنارضایتی شهروندان، واکنش نمایندگان مجلس و برخی از روزنامه هایی راکه در روز گذشته منتشر شدند، برانگیخت. در همین راستا برخی از نمایندگان مجلس در گفت و گو با رسانه های منتقد دولت، خواستار اعلام “دلیل واقعی” تعطیلی ها شدندو نسبت به تصمیم نا بهنگام دولت اعتراض کردند. به اعتقاد این نمایندگان، گرمای هوا در تهران اتفاقا از دیروز رو به کاهش گذاشته و دولت اهداف دیگری از اعلام این تعطیلی در سر داشته است.روزنامه همشهری نیز روز یکشنبه گزارشی منتشر کرد که عنوان اش چنین بود: “کمر اقتصاد کشور زیر تعطیلات خم شد”.
روزنامه همشهری می نویسد: “ناتوانی وزارت نیرو برای تامین برق کشور باعث شد تا دولت به خاطر گرمای تابستان و ناپایداری شبکه برق، کارمندان ادارات دولتی 21 استان را به تعطیلات ناخواسته بفرستد. ایران یکی از کشورهای دنیاست که تعطیلات رسمی آن زیاد است و اعلام تعطیلیهای ناخواسته باعث اختلال در فعالیتهای اقتصادی شده است. تعطیلی کارمندان دولتی البته باعث اعتراض جامعه کارگری هم شده است”.
در گزارش این روزنامه همچنین می خوانیم: “این تعطیلات و اینگونه تعطیلکردن، هیچ کمکی به سامان دادن به فعالیتهای جاری و خدماتی کشور نکرده، بلکه در آن نیز اختلال ایجاد میکند. از طرف دیگر، اگر استدلالهای مسئولان تصمیمگیر در امر تعطیلی را بپذیریم، یک سؤال مهم پیش میآید و آن اینکه چرا دولت در دقیقه 90 اعلام تعطیلی میکند و چرا با وجود پیشرفتهای فراوان در پیشبینی وضعیت جوی و اینکه مسئولان ذیربط اطلاع از وضعیت موجود داشتند 3روز قبل تعطیلات را اعلام نکردند و در دقایقی اعلام کردند که بسیاری از افرادی که امکان سفر داشتند یا نتوانند به سفر بروند یا اینکه به مسافرتی پردردسر و پرحاشیه اقدام کنند؟”
این روزنامه می افزاید: “عنصر برنامهریزی در کشور ما فاقد پشتوانه و جایگاه است و در زمانیکه دنیا برای تکتک لحظات خود برنامه دارد چگونه میشود به یکباره 21استان کشور تعطیل شود؟ انتظار این است که در سال همت مضاعف و کار مضاعف، بهگونهای برنامهریزی شود که جبران عقبماندگیها شود تا بتوان با تدبیر بر مشکلات فائق آمد اما ظاهرا برخی اقدامات، فرهنگ کار و همت را نهتنها مضاعف نمی کند بلکه، کمرنگ و رقیق میکند. حال که براساس تدبیر مسئولان ذیربط، 2روز چهارپنجم کشور با تعطیلی روبهرو شدهاند خوب است اعلام شود چقدر در مصرف انرژی صرفهجویی میشود و آیا راهحل کمکاریها و بیتدبیریها تعطیلی است؟ شاید زمان آن باشد که به جای پاککردن صورت مسئله، به فکر حل مسئله باشیم”.
روزنامه جهان اقتصاد نیز در یادداشتی مشابه، به انتقاد از تصمیم دولت درباره تعطیلی پرداخته و نوشته است: “هر حال باید پذیرفت که مهمترین برنامه دولت برای رفع مشکلات کشور تعطیلی است چون مشکل تامین انرژی کشور به صورت بلندمدت حل نشده و مدیریت انرژی طی سالهای گذشته مورد غفلت و کمتوجهی- اگر که نگوییم بیتوجهی- قرار گرفته است چراکه دو سال قبل هم مشابه همین بحران را در تامین برق کشور داشتیم و به قولی مدیریت کمآورد و کشور را تعطیل کرد. آن روزها هم هیچکس جوابگوی آن نبود که این تعطیلیها چقدر برای کشور هزینه در بر داشته است. اما امروز باید بپرسیم در سالی که مزین به نام همت مضاعف و کار مضاعف است، این تعطیلیها که در بینالتعطیلیها و موارد مشابه باب شده است چه میزان است و به چه دلیلی پدید میآید. انگار که تعطیلی و اتراق زیرکولر بیشتر از کار میچسبد که کسی اعتراضی ندارد”.
گفتنی است آشفتگی موجود در اطلاعیه هیات دولت موجب شد برخی از روزنامه های سراسری روز گذشته منتشر شوند و برخی دیگر اعلام تعطیلی کنند. بنا به گزارش ایسنا، روزنامههای فرهنگ آشتی، آفتاب یزد، راه مردم، شرق، خراسان، همشهری، ابتکار، رسالت، آرمان، جهان اقتصاد، جام جم و حتی روزنامه ایران، ارگان دولت، منتشر شده، اما روزنامههای اسرار، اعتدال و کیهان اعلام کرده اند در دو روز تعطیلی منتشر نخواهند شد.
اعتراض نمایندگان
تصمیم نابهنگام و آشفته دولت در اعلام تعطیلی در روزهای یکشنبه و دوشنبه، با واکنش برخی از نمایندگان مجلس نیز رو به روشد.در همین باره، محمدرضا خباز، از اعضای فراکسیون اقلیت مجلس در گفت و گو با ایلنا، اعلام کرد: “ما در دهلینو شاهد گرما 47 درجه بودیم، در این شهر علاوه بر گرمای هوا به دلیل نزدیکی به دریا گرما بسیار مرطوب و شرجی بود اما در این گرمای طاقت فرسا و در شرایطی که 60 درصد از مردم از نهمت برق بیبهرهاند، کار را تعطیل نکردند”.
وی افزود: “باید تعطیلی را تعطیل کنیم چرا که در غیر اینصورت فاصله بین ما و کشورهای پیشرفته صنعتی روز به روز بیشتر خواهد شد”.
نصرالله ترابی، دیگر نماینده عضو این فراکسیون نیز به پارلماننیوز گفت: “این تعطیلی و اینگونه اعلام کردن نه از نظراقتصادی و نه از نظر عمومی به نفع مردم نیست. بدون در نظر گرفتن تاثیرات سوء این تعطیلیها بر اقتصاد کشور، این سئوال مطرح است که اگر قرار بود این دو روز تعطیل باشد چرا زودتر اعلام نشد تا مردم برنامهریزی لازم را انجام دهند و بتوانند از این تعطیلات بهترین استفاده را بکنند. اما تاثیرات اقتصادی این تعطیلیها حتی نیاز به گفتن هم ندارد، چرا که هم کارشناسان و هم آنانی که حتی با الفبای اقتصاد آشنا نیستند، میدانند تعطیلی ادارات یعنی تعطیلی سایر بخشها و تعطیلی کشور”.
وی درباره دلایل پنهان اعلام تعطیلات غیر مترقبه می افزاید: “ما در کشورمان در سالهای متمادی آب و هوای مختلف را پشت سر گذاشتیم و طی پیشبینی سازمان هواشناسی در این چند روز که تعطیلی اعلام شد گرمای هوا اتفاقا نسبت به چند روز پیش از این افت پیدا کرده و این گرمای 40 و 41 درجه نمیتواند مبنای تعطیلی باشد، مگر اینکه بحث دیگری در میان باشد که لازم است دولت آن دلیل اصلی و واقعی را به صورت شفاف به مردم بگوید”.
نماینده اصلاحطلب شهرکرد در مجلس ادامه داد: “اعلام تعطیلی از سوی دولت ارمغانی جز وقفه در ارائه خدمات از سوی دستگاههای دولتی به مردم و در پی آن وقفه در زندگی مردم ندارد. در سالی که همت مضاعف و کار مضاعف نامیده شده گویا بنا بر این است که کار و همت معمولی هم صورت نگیرد و یا حداقل دنبال کار مضاعف نیستیم، باید دلیل این رفتارها و تصمیمها به مردم گفته شود، مشخص نیست چه فردی و بر اساس چه قاعدهای موجب اخذ چنین تصمیماتی است”.
گفتنی است اردیبهشت ماه گذشته نیز دولت محمود احمدی نژاد در اقدامی بی سابقه، دو روز کاری در تهران را به دلیل اجلاس گروه ۱۵ تعطیل کرد اما پس از افزایش انتقاد ها مجبور به بازپس گیری تصمیم خود شد. در آن زمان هم آشفتگی در تصمیم هیات دولت موجب شد تا برخی از صنوف و سازمان ها و همچنین مراکز آموزشی، تعطیلی دولت را به رسمیت نشناسند. اینبار نیز علاوه بر مجلس، سازمان کار و امور اجتماعی استان تهران و ستاد کل نیروهای مسلح، دانشگاه آزاد و بخش خصوصی تصمیم دولت را به رسمیت نشناخته اند.
گفتنی است این چندمین بار طی سال های اخیر است که دولت محمود احمدی نژاد، به طور ناگهانی اعلام تعطیل عمومی می کند. آگاهان معتقدند، نحوه تعطیلی اعلام شده از سوی دولت با توجه به بی نظمی در برنامه آن، موجب افزایش هزینه ها می شود به طوریکه با استثناء کردن بانک ها و مراکز خدماتی، سردرگمی شهروندان و نهاد های نیمه دولتی و خصوصی افزایش می یابد و علاوه بر انباشته شدن امور اداری برای روزهای سه شنبه و چهارشنبه، موجب بروز نا هماهنگی در معاملات، حمل و نقل و حتی انتشار روزنامه ها می شود.
با وجود افزایش انتقاد ها از تصمیم نابهنگام دولت، حسین باقری رئیس مرکز ستاد بحران کشور اعلام کرده در صورت افزایش دما ممکن است تعطیلات ادامه پیدا کند. این درحالی است که سایت فرارو در گزارشی از اولین روز تعطیلات غیر عادی ایران از عدم حضور کارکنان بانک ها در محل کار، قطعی مداوم شبکه بین بانکی کشور، قطعی مدام برق، افزایش تلفات و تصادفات جاده ای به دلیل بار ترافیکی سنگین در استان های گیلان و مازندران خبر داده است.