پس از پیشنهاد لزوم تشکیل “معاونت سینمایی سپاه” از سوی اداره سیاسی این نهاد نظامی و همزمان با اعلام تشکیل سازمان سینمایی کشور از سوی احمدی نژاد که پس از این زیر نظرمستقیم نهاد ریاست جمهوری فعالیت خواهد کرد، نشریه تحت نظر اداره سیاسی سپاه خواستار کنترل مدیریت سینما با “ایجاد محدودیت های اقتصادی” و “گرفتن مالیات های سنگین” از سینماگران ایرانی و همچنین “بالابردن هزینه” برای سینماگران مستقل شد.
ارگان سیاسی سپاه پاسداران طی مقاله ای در شماره اخیر خوضمن وابسته خواندن “دستگاه سینمای کشور به دولت” نوشت: “با تغییر دولت ها، سیاست های فرهنگی و سینمایی نیز تغییر می کنند و این عامل سبب شده که مسیر سینمای پس از انقلاب، به نوعی ناهمگونی و ناپیوستگی بربخورد.”
نویسنده صبح صادق با انتقاد از اختصاص بودجه و امکانات در دولت اصلاحات به سینماگران ایرانی، سیاست سینمایی دولت های هفتم و هشتم را هم در حمایت و ترویج فیلم های موسوم به “دختر- پسری” و فیلم های “شبه روشنفکری” بررسی و از عملکرد دولت احمدی نژادبرای کنترل سینماگران ابراز رضایت نسبی کرده اند.
این نشریه در ادامه اما با تاکید بر اینکه “هنوز با نقطه مطلوب فاصله داریم” از جمله راه های مناسب برای رسیدن به “اهداف استراتژیک در سینما” را “هدفمندی اقتصادی سینما” دانسته و نوشته: “این موضوع از آنجا مهم است که روند جریان فیلمسازی در هر کشوری تا حد زیادی به امکانات اقتصادی و نحوه به کار گرفتن بودجه ها وابسته است. به همین دلیل، اقتصاد برای این حوزه از فرهنگ - صنعت هم یک فرصت است و هم یک تهدید.”
تحلیلگر این نشریه سپس با تصریح اینکه “با استفاده بهینه و هدفمند از بودجه، می توان کنترل و هدایت جریان های سینمایی را با کمترین انرژی و زحمتی در دست داشت” خواستار تحت فشار قرار دادن سینماگران مستقل و گرفتن مالیات های سنگین برای کنترل سینمای ایران از سوی دولت شده است.
در همین راستابه دولت احمدی نژاد توصیه شده: “در این راه می توان فیلم های مسئله دار- از آثار سخیف و غیراخلاقی گرفته تا فیلم های جشنواره ای و شبه روشنفکرانه- را تحت تنگنای اقتصادی قرار داد. مثلاً می توان برای این گونه پروژه ها، مالیات سنگین تصویب کرد، به طوری که متولیان این گونه پروژه های مخرب، برای دستیابی به هدف خود مجبور به پرداخت هزینه و غرامت شدیدی شوند. به این ترتیب می توان با هدفمند کردن اقتصاد سینما در مرحله تولید، تا حد زیادی به اهداف فرهنگی و استراتژیک رسید.”
نشریه سپاه در این راه تنها به توصیه ایجاد این محدودیت ها بسنده نکرده و خواستار ایجاد محدودیت برای آثار سینماگران مستقل در زمان اکران نیز شده و تاکید کرده که “هدفمندسازی اقتصاد سینما به جز مرحله تولید، در مرحله اکران نیز باید انجام شود. در این مرحله نیز دولت باید به حمایت مستقیم مادی و معنوی از فیلم های ارزشمند و جریان ساز فرهنگی دست بزند. در مقابل شرایطی را ایجاد کند که فیلم های کم ارزش یا متضاد با آرمان های کشورمان، کمتر بتوانند فرصت خودنمایی و انحصار در نمایش را پیدا کنند.”
این مقاله پس از آن منتشر شده که دولت تشکیل سازمان سینمایی کشور را تصویب و روز سه شنبه 14 تیرماه نیز این مصوبه را برای اجرا ابلاغ کرده است.
بر اساس مصوبه ابلاغ شده از سوی محمود احمدی نژاد قرارست “معاونت امور سینمایی و سمعی و بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و پژوهشکده هنر و رسانه موسسه پژوهشکده هنر و رسانه، موسسه پژوهشی فرهنگ، هنر و ارتباطات با کلیه امکانات، منابع، تجهیزات، اعتبارات، تعهدات و نیروی انسانی در یکدیگر ادغام و عنوان آن به سازمان امور سینمایی و سمعی و بصری کشور تغییر یابد.”
بنا بر نوشته پایگاه رسمی دولت این سازمان “به منظور استفاده مناسب از ظرفیتهای حوزه سینمایی کشور و رفع موانع و مشکلات مربوط به تولید و عرضه آثار سینمایی” تشکیل شده و “ردیف بودجه آن به صورت مستقل در لایحه بودجه سنواتی کل کشور پیش بینی می شود”.
تشکیل سازمان سینمایی کشور و توصیه های اخیر تحلیلگران اداره سیاسی سپاه برای “هدفمندکردن اقتصاد سینما” و “ایجاد محدودیت برای سینماگران” در شرایطی است که طی سالهای اخیرسینماگران کشور با محدودیت هایی مانند “عدم دریافت پروانه ساخت”، “عدم دریافت امکانات کافی برای ساخت اثر”، “نیاز به مجوز ارگان های مختلف دولتی و نظامی”، “ممیزی پس از ساخت اثر” و “توقیف و عدم مجوز اکران” و در مواردی هم با “بازجویی های مکرر و بازداشت پس از تولید” آثار خود مواجه بوده اند.
معاونت سینمایی سپاه و بسیج
نشریه صبح صادق چندی پیش هم در مقاله ای خطاب به فرماندهان سپاه از آنها خواسته بود با ایجاد “معاونت سینمایی سپاه و بسیج” در این دو نهاد نظامی، ضمن تلاش برای “همراه سازی افکار عمومی با بسیج و سپاه” در عرصه ای دیگر نیز به “جنگ نرم با دشمنان” بپردازند.
نویسنده این نشریه نوشته بود: “پس از سال های جنگ تحمیلی اولین موضوعی که در رابطه با هجمه نرم مطرح بود، موضوع تولیدات سمعی بصری مبتنی بر اندیشه غرب بود که محتوای القایی به بیننده در این آثار، ضد ارزش و ضد اخلاقی بود و به قصد بر هم زدن موازین اخلاقی و ایجاد ضد ارزش و تهی کردن هویت به صورت سازماندهی شده و بسیار گسترده وارد ایران می شود و با پیشرفت فناوری، نحوه توزیع آن امروزه سرعت بیشتری گرفته است”.
در این مقاله همچنین آمده بود که “مهم ترین نحوه مقابله در اینجا، گرفتن سهم بازار از آن تولیدات است یعنی تولید آثاری که مشتری یعنی مردم، به سمت آن سوق پیدا کنند و آن تولیدات را به سمت دیگر ترجیح دهند.از سوی دیگر، باید توجه داشت بهترین وسیله القای اندیشه صدور انقلاب اسلامی را می توان همین تولیدات دانست”.
و همچنین اینکه: “پیشنهاد می شود جهت نیل به این امر و همراه سازی افکار عمومی با سپاه و بسیج، رویکرد سینمایی در این دو نهاد قوت و شکل منسجم بگیرد و با تشکیل معاونت سینمایی و ایجاد بسترهای لازم و نیز برنامه ریزی برای تهیه فیلم های سفارشی و سفارش آن آثار به فیلم سازان حرفه ای و تربیت نیروی سینمایی در این مجموعه ها و تجمیع مراکزی که به صورت پراکنده در حال تولید آثار نشاید قوی هستند و حمایت مادی و معنوی از این تولیدات، یک عرصه جدید را در منازعه نرم علیه دشمنان انقلاب آغاز کنیم.”
نویسندگان این طرح از دیگر سو به منافع اقتصادی حضور در عرصه سینما نیز چشم داشته و ضمن پیشنهاد به سرمایه گذاری میلیاردی در این عرصه به مقامات این نهاد نظامی توصیه کرده بودند که “نکته مهم دیگر در این مسئله، سرمایه گذاری است. یعنی سرمایه گذاری ای که در آن هزینه و فایده نسبت مناسبی پیدا کند و فواید به هزینه ها بچربد که فایده این امر به وضوح به اثبات رسیده و لازم است مسئولان امر در مجموعه سپاه و بسیج حتی از خیلی از هزینه ها صرف نظر کنند و سرمایه گذاری عظیم میلیاردی در این حوزه داشته باشند تا در آینده نزدیک به نقطه مناسب و قرین به مطلوبی در این حوزه برسیم”.
“بسیج تی وی” تا سه ماه دیگر
خیز اخیر سپاهیان تنها به سینما و هنر هفتم ختم نمی شود، آنها در کنار آغاز به کار در عرصه تولید فیلم و سریال و نمایش ایجاد شبکه تلویزیونی را هم در برنامه خود دارند. در همین رابطه اخیرا فرمانده بسیج سازمان صدا و سیما از راه اندازی شبکه تلویزیونی بسیج تا سه ماه آینده خبرداده است.
علی اصغر جعفری اعلام کرد که “یکی از فعالیت های ما راه اندازی تلویزیون اینترنتی بسیج است که امیدواریم تا سه ماه آینده راه اندازی شود… همچنین در حوزه تولیدات نمایشی، مستند، انیمیشن و برنامه های ترکیبی نیز برنامه هایی را در دست انجام داریم. در این بخش امسال حدود 10 سریال و بیش از 10 تله فیلم را با همکاری شبکه های سیما مدیریت کرده و می سازیم.”
این مقام ارشد بسیج که یکی از اعضای موسس شاخه جدیدالتاسیس بسیج با عنوان بسیج رسانه نیز هست در ادامه اظهاراتش اضافه کرد که “در ارتباط با آموزش جوانان مستعد بسیجی نیز از تابستان امسال قصد داریم تا با شناسایی و آموزش نیروهای توانمند و مستعد بسیجی بخشی از نیازهای سازمان صدا و سیما و سازمان بسیج مستضعفین را در حوزه گویندگی، گزارشگری، دوبلری برنامه های تلویزیونی و رادیویی، فیلمنامه نویسی و تصویربرداری تأمین کنیم.”
محمد رضا نقدی، فرمانده کل بسیج هم چندی پیش در گردهمایی مسئولان فرهنگی سپاه های استانی و بسیج با تاکید بر اینکه “اگر موضوعی در سطح بسیج مطرح شود چند میلیون مخاطب دارد و باید از این ظرفیت بسیج استفاده کرد”، گفته بود: “آئین نامه گروه تلویزیونی بسیج تنظیم شده است و گروه تلویزیونی بسیج به زودی تشکیل میشود.”
پیش تر در سال 1387 و در زمان فرماندهی حسین طائب در بسیج هم برخی منابع غیر رسمی اینترنتی نزدیک به این نهاد نظامی از راه اندازی تلویزیونی با نام “بسیج تی وی” برای گسترش فرهنگ ایثار، بصیرت دهی و مقابله با اهداف جنگ نرم دشمن خبرداده بودند.