شیرین کریمی
در حالیکه خبرها حاکی ازآزادی “قریب الوقوع 5 دیپلمات ایرانی که اوایل سال جاری میلادی در اربیل عراق بازداشت شدند” [آفتاب] بود، جرج بوش رییس جمهور آمریکا در مصاحبه با شبکه خبری فاکس نیوز اعلام کرد این افراد به زودی محاکمه خواهند شد.
پیش از این روزنامه واشنگتن پست نیز به نقل از منابع آمریکایی اعلام کرده بود “آزادی این 5 نفرمنتفی است” و آنها حداقل تا پایان ماه اکتبر آزاد نخواهند شد.
این مواضع پس از آن اعلام شد که هوشیار زیباری وزیر خارجه عراق در جریان مذاکرات خود با مقامات ایالات متحده از آنان خواسته بود به عنوان “نشانهای از حسن نیت و برای تسهیل دور دوم مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا در عراق، 5 ایرانی بازداشت شده در اربیل” را آزاد کنند. زیباری این درخواست را در دیدار با کوندولیزا رایس و رابرت گیتس هم مطرح کرد. حتی شایع شد که وی “به مقامات کاخسفید هشدار داده است که اجتناب از چنین امری ممکن است به خودداری ایران از موافقت با برگزاری دور دوم مذاکره با آمریکا که با میانجیگری دولت مالکی انجام خواهد شد، منجر شود.”
شایعه ای که به تحقق نپیوست؛ مذاکره انجام شد و علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی هم در گفتگو با نیوزویک تاکید کرد “ایران هیچ پیششرطی برای برگزاری دور دوم مذاکره با آمریکا ندارد.”
ناصر باقری، موسی چگینی، عباس حاتمی کاکاوند، حمید عسکری شکوه و مجید قائمی که نام شان مدت ها پس از دستگیری، توسط یک “منبع آگاه” در خبرگزاری فارس افشا شددر اوایل سال جاری مسیحی، توسط نیروهای آمریکایی بازداشت شدند.
هوشیار زیباری، وزیر امورخارجه عراق در مورد دستگیری این 5 نفر به روزنامه ایندیپندنت گفت: “هدف اصلی این حمله دو مقام امنیتی بلندپایه ایرانی، یعنی معاون شورای عالی امنیت ملی ایران و منوچهر فروزنده، رییس اطلاعات سپاه پاسداران بودند که هر دو در زمان حمله نیروهای آمریکا برای دیدار رسمی در شمال عراق به سر میبردند.اما نیروهای آمریکایی به دلیل وجود خودروی رسمی آنها در مقر کنسولگری ایران در اربیل دچار اشتباه شدند”.
این نیروها روز 11 ژانویه با یک حمله سریع زمینی و هوایی و با استفاده از هلیکوپتر، خودروهای زرهی و چتر باز ساختمان متعلق به جمهوری اسلامی ایران را محاصره و با چترباز بر بام آن فرود آمدند و 5 نفر از افراد حاضر در ساختمان را دستگیر کردند.مقامات آمریکایی بعد از آن اعلام کردندمدارکی در دست دارند که نشان می دهد افراد مزبور با انفجارهای عراق و گروه های شبه مسلح این کشور ارتباط دارند.مطلبی که توسط مسئولین جمهوری اسلامی تکذیب شد.
بعد از مدتی منوچهر متکی، وزیر امورخارجه با اشاره به تلاش های صورت گرفته برای آزادی “پنج دیپلمات ایرانی در عراق، ابراز امیدواری کرد که این دیپلمات ها هر چه سریعتر آزاد شوند.” وی همچنین خبر از دیدار این افراد با خانواده هایشان داد و حتی گفت: “ملاقات خانوادهها نیز تنظیم شده است.”
اما اینک در حالی که به نوشته خبرگزاری مهر، فردریک گوآن، مسئول ارتباطات دفتر کمیته بینالمللی صلیبسرخ در تهران از دیدار قریبالوقوع خانوادههای دیپلماتهای ربوده شده با آنان خبر داده بود و همچنین اینکه “به طور کلی آمریکا با انجام این دیدار موافقت کرده است” ظاهرا ماجرا به مسیر دیگری رفته است.