سارا مقدم
کانون مدافعان حقوق بشر با انتشار بیانیه ای گزارش فصلی نقض حقوق بشر در ایران را - مربوط به تابستان 87 - منتشر کرد.
این گزارش که در دو بخش تهیه شده، شامل حقوق سیاسی- مدنی در بخش اول و حقوق اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در بخش دوم است.
کانون مدافعان حقوق بشر با تاکید براین که گستره آزادی های شخصی روزبروز محدودتر و فضاهای ممکن و مطلوب عمل سیاسی و اجتماعی هرچه بیشتر گرفتار تنگنا می شوند، اعلام کرده است:
در حوزه عمل فعالان سیاسی - اجتماعی دگر اندیش، دست کم 9 مورد احضار به محاکم، 75 مورد بازداشت و 22 مورد محکومیت قضایی گزارش شده است. در خصوص نویسندگان و روزنامه نگاران دست کم دو مورد احضار به محاکم، 7 مورد محکومیت های قضایی، 16 مورد برگزاری محاکمات قضایی، توقیف دو نشریه و فیلترینگ یک سایت اینترنتی در خصوص وضعیت دانشجویان، دست کم 50 مورد احضار به محاکم قضایی و کمیته انضباطی دانشگاه، 4 مورد بازداشت و 2 مورد محرومیت از تحصیل، در خصوص برخورد با فعالان جنبش زنان، 4 مورد محکومیت به حبس و در خصوص اجرای مجازات اعدام و شلاق، 41 نفر از بزرگسالان و 4 نوجوان زیر 18 سال به دار آویخته شدند و جزای شلاق در مورد 6 نفر در ملاء عام به اجرا درآمد.
این گزارش در پایان بخش نخست، تحدید روز افزون حقوق اهل تسنن در ایران به ویژه در استان سیستان و بلوچستان، بازداشت امامان جماعت مساجد اهل تسنن در سراسر کشور وتخریب مدارس وحوزه های علمیه اهل تسنن را از جدی ترین نگرانی های مدافعان حقوق بشر عنوان کرده است.
در بخش دوم کانون مدافعان حقوق بشر، گزارش داده است که در حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، کمتر حوزه ای از زندگی عمومی ایرانیان اعم از وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، شاخص امیدوارکننده ای را ترسیم می کند. گذران معیشت عامه مردم با وجود تورم افسار گسیخته ی حدود سی درصد، روز به روز سخت تر می شودوروزنه ی انجام فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی متفاوت با سیاست حاکم، روزبه روز تنگ تر. در این میان، اقشار کم درآمدی چون کارمندان، معلمان و کارگران پایگاهی بسیار آسیب پذیر یافته اند و هرگونه تحرک آنان برای مطالبه ی حقوق صنفی و اجتماعی خود، به اقدام علیه امنیت نظام تعبیر شده و سرکوب می شود.
در خصوص وضعیت معلمان در تابستان 1387 دست کم 51 مورد بازداشت و 4 مورد محکومیت های قضایی گزارش شده است. همچنین کارگران با یک مورد احضار، 1 مورد بازداشت، 13 مورد محکومیت قضایی، 71 مورد اخراج از کار و موارد پرشماری عدم پرداخت حقوق و مزایای شغلی و برگزاری اعتصابات متعدد صنفی رو به رو شدند.
این تشکل مدافع حقوق بشر، با ارائه مجموعه اطلاعات فوق، مجموعه ی حاکمیت را به “درک واقع بینانه ی تحولات جامعه ی ایران، تجدید نظر در سیاستهای ناکارآمد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، خودداری از تجاوز به حقوق و آزادیهای شخصی و عمومی، پرهیز از امنیتی کردن فضای عمل مدنی و سیاسی، هوشمندی در قبال مخاطرات فراروی کشور و اتخاذ سیاست خارجی عاقلانه، تشنج زدا و حساس نسبت به آبرومندی شخصیت ملت و دولت ایران” دعوت کرده است.
در پایان این گزارش، کانون مداقعان حقوق بشر دنیایی آرزو کرده است که در آن، “آزادی در بیان و عقیده و فراغت از ترس و فقر، نه بالاترین آمال بشر، که واقعیت زندگی او باشد”.