هنوز یک سال از بازداشت پر سر و صدای محمد شریف ملکزاده، از نزدیکان محمود احمدی نژاد و اسفندیار رحیم مشایی نگذشته است که احکام جدید وی به عنوان مشاور مقامات عالی نظام یکی پس از دیگری صادر میشوند؛ یک حکم به عنوان مشاور محموداحمدی نژاد و اکنون حکم دیگری به عنوان مشاور آیت الله هاشمی شاهرودی. احکامی که به مذاق اصولگرایان خوش نیامده و حتی صدای اعتراض کیهان نیز را بلند کرده است.
خبر انتصاب ملک زاده به عنوان مشاور آیت الله هاشمی شاهرودی از روز پنجشنبه هفته گذشته و ابتدا به شکل یک شایعه در فضای سیاسی ایران پیچید. این در حالی بود که خبر قطعی انتصاب وی به عنوان مشاور محمود احمدی نژاد در هفته گذشته موجی از انتقادات را متوجه رئیس دولت کرده بود. در اولین و مهمترین واکنشها به شایعه صدور حکم مشاور برای آقای ملک زاده از سوی آیت الله هاشمی شاهرودی، روزنامه کیهان از رئیس هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه گانه به دلیل اینکه محمدشریف ملکزاده را به عنوان مشاور اجرایی خود در بنیاد فقه و معارف اهل بیت منصوب کرده، انتقاد کرد. کیهان در شماره 10 اردیبهشت 1391 نوشت: “دو روز پیش خبرگزاری ایرنا با انتشار خبری مدعی شد که آیتالله هاشمی شاهرودی، محمدشریف ملکزاده را به عنوان مشاور اجرایی خود منصوب کرده است. اگرچه روشن بود که هدف ایرنا از این خبر تحتالشعاع قراردادن اقدام سؤالبرانگیز آقای رئیسجمهور در صدور حکم مشاورت برای ملکزاده است ولی دفتر آیتالله هاشمی شاهرودی تاکنون به نحوی غیرقابل توجیه در این باره سکوت کرده است.”
در اظهار نظری دیگر آیت الله صادق آملی لاریجانی نیز به انتقاد از احکام “قارچ گونه” برای “متهمی که در دستگاه قضایی مورد رأفت نظام قرار گرفته” پرداخت و گفت اگر به چنین شخصی “احکام کلیدی بدهیم تشویقاش کنیم و این همان فساد اختاپوس پنهان است این بده بستانهایی در لایحههای زیرین است”. وی همچنین تاکید کرد: “ما واقعا متأسفیم و ما به بزرگواران و مسئولان عرض میکنیم که برای رضایت خدا از این بده بستانها بیرون بیایند و برای مبارزه با فساد کمک کنند”. رسانههای نزدیک به اصولگرایان این سخنان رئیس قوه قضائیه را ناظر به انتصابهای اخیر ملک زاده ارزیابی کردهاند.
پیش از این در آخرین هفته فروردینماه امسال، غلامحسین محسنی اژهای، دادستان کل کشور اعلام کرده بود که در پرونده ملکزاده رای صادر شد، ولی با اختلاف بازپرس و دادستان روبهرو شد و دادگاه قرار را به نفع دادستان صادر کرد و هم اکنون پرونده در مرحله ارسال به دادگاه است.
اتهامی متوجه ملک زاده نیست
دو روز بعد از این انتقادات بالاخره روز گذشته یکی از مسوولان دفتر آیت الله شاهرودی صدور این حکم را تایید کرده و البته توضیح داده که مربوط به دفتر شخصی ایشان است و ملک زاده هیچ سمتی در دفتر آیه الله شاهرودی به عنوان عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام یا رئیس هیات عالی حل اختلاف قوا ندارد و صرفا مشاور اجرایی شاهرودی در بنیاد فقه و معارف اهل بیت در مشهد است. رئیس دفتر این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان همچنین به سایت “الف” گفته است که پرونده محمدشریف ملکزاده به انجام رسیده و “تقریبا” دیگر اتهامی متوجه او نیست. این توضیحات نیز اما نتوانست چیزی از بار مخالفتها و انتقادات نسبت به این انتخاب هاشمی شاهرودی کم کند. چه آنکه بلافاصله بعد از این اظهار نظر رئیس دفتر آیت الله شاهرودی خبرگزاری فارس اقدام به انتشار اسنادی کرد که به گفته این خبرگزاری از “سوءاستفاده ملکزاده از نام آیتالله شاهرودی در پروژه برجهای دوقلو” حکایت میکرد. به نوشته فارس ملکزاده در جریان موضوع جنجالی برجهای دوقلوی شیراز، مالک اصلی این پروژه را یکی از معتمدان آیتالله هاشمی شاهرودی معرفی کرده بود. این موضوع را ابتدا محمدهاشم غرقی مسئول وقت مرکز رسیدگی به شکایات مردمی ریاست جمهوری در سال 1386 در زمان معاونت ملک زاده در سازمان میراث فرهنگی مطرح کرده بود. اکنون خبرگزاری فارس اسنادی را که گفته میشود مربوط به همین سواستفاده است منتشر و این سئوال را مطرح کرده است که “چرا باید چنین فردی، از سوی آیتالله هاشمی شاهرودی و رییس جمهور به منصب مشاورت گمارده شود”؟
به جز این یک عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با انتقاد از انتصاب محمد شریف ملک زاده به عنوان مشاور رئیس جمهور و سپس انتصاب وی به عنوان مشاور آیت الله هاشمی شاهرودی گفت: “شاهرودی و احمدی نژاد در انتخاب ملک زاده اشتباه فاحشی کردند”. محمد دهقان احکام اخیر آقای ملک زاده را به “تصمیمات متناقض مسئولان” تعبیر کرده که “به مصلحت نظام و مردم نیست”. وی همچنین گفته که مسوولان میخواهند “برای ملکزاده حاشیه امن درست کنند” ولی با این کار “جایگاه خود را در بین مردم پایین آوردند”.
بازداشت ملک زاده سال گذشته٬ و همزمان با بازداشت چند تن از نزدیکان اسفندیار رحیممشایی - که اصولگرایان آنها را جریان انحرافی مینامند - رخ داده بود. علت بازداشت اوهم “پروندههای فراوان از تخلفات اداری و مالی” اعلام شد. اما حدود یک ماه بعد خبرگزاریها گزارشهایی از آزادی وی منتشر کردند و نوشتند که او به طور موقت آزاد شده و دیدارهایی نیز با برخی مسئولان ارشد ریاستجمهوری داشته است. در همین راستا، دیماه سال گذشته روزنامه ایران از صدور کیفرخواست برای محمدشریف ملکزاده خبر داد.
هاشمی شاهرودی؛ مدافع متهمین
از همین رو یک عضو کمیسیون قضایی و حقوقی و مجلس نیز با بیان اینکه “ملکزاده در تخلفات جریانانحرافی شریک است”، از حکم انتصاب وی انتقاد کرد. نیره اخوان بیطرف نماینده مردم اصفهان در خصوص حکم آیتالله هاشمی شاهرودی مبنی بر انتخاب محمد شریف ملکزاده به عنوان مشاور اجرایی بنیاد فقیه و معارف اهل بیت تاکید کرد که وی “قطعاً نمیتواند صلاحیت این سمت را داشته باشد”.
وی با بیان اینکه عملکرد ملکزاده در شورای ایرانیان با ابهامات زیادی روبهرو است، افزود: “روشن و واضح است فردی که پرونده قطوری علیه وی در دستگاه قضا تشکیل شده فردی مسئلهدار است و انتصاب او به عنوان مشاور اجرایی آیتالله هاشمی شاهرودی انتخاب درستی نیست”.
در این میان سایت بولتن نیوز که گفته میشود توسط نیروهای امنیتی و اطلاعاتی اداره میشود، ضمن انتشار خبر تائید حکم ملک زاده توسط دفتر آیت الله شاهرودی، در عین حال مدعی حمایت آیت الله شاهرودی از مرتضوی و مخالفت وی با استیضاح شد. به نوشته بولتن نیوز آیت الله هاشمی شاهرودی در تلاش است تا حاشیه امنی برای نیروهای موسوم به “جریان انحرافی” ایجاد کند. این سایت نوشت: “گفته میشود در حاشیه جلسه مجمع تشخیص، آقایان علی لاریجانی و آیتالله هاشمی شاهرودی دقایقی را با هم به صحبت نشستند. آقای شاهرودی در این جلسه از آقای مرتضوی حمایت میکرده و میگوید در بحث کهریزک مرتضوی کارهای نبود و من از شما میخواهم به گونهای بحث استیضاح منتفی شود. مشی رهبری هم مخالف این امر است و ایشان مخالف است که اول سال کام مردم تلخ شود. استیضاح رای هم نخواهد آورد و شما بروید با آقای حداد عادل و توکلی هم صحبت کنید تا استیضاح را پس بگیرند”.
بولتن نیوز برای پرده برداشتن از روابط هاشمی شاهرودی با چهرههای “جریان انحرافی” توضیح داده که “سعید مرتضوی در دوران ریاست آیت الله شاهرودی بر دستگاه قضایی سالها منصب کلیدی دادستان تهران را بر عهده داشت. ملک زاده نیز که در گذشته ظاهرا راننده آیت الله شاهرودی و سپس مشاور جاسبی و رییس مرکز اطلاع رسانی دانشگاه آزاد بوده، روابط نزدیکی با مرتضوی داشته است”.