استیضاح وزرا، هشدار به احمدی نژاد

نویسنده

اسفندیار صفاری

در حالی که احتمال فراخوانی احمدی نژاد به مجلس با رسیدن تعداد امضاء کنندگان به پنجاه تن افزایش یافته و تنها به امضای 23 نماینده دیگر نیاز است، روز گذشته اخباری از طرح استیضاح وزرای کشور و آموزش و پرورش منتشر شد. بر اساس گزارش خبرگزاری ها طرح استیضاح مصطفی پور محمدی و محمود فرشیدی روز چهارشنبه به هیات رییسه ارائه خواهد شد.

“گرانی و تورم”، “وعده‌هایی که در سفرهای استانی داده شده و به آن عمل نشده است”، “صدور قطعنامه تحریم”، “برخی انتقادات از مدیریت وزارتخانه‌ها”، “رویکرد دولت نهم به مجلس و جایگاه نمایندگان”، “عدم توجه به سؤال نمایندگان”و “تصمیمات شتاب‌زده در مورد سازمان مدیریت” از جمله مواردی است که موجب فراخوانی محمود احمدی‌نژاد به مجلس شده است.

تلاش نمایندگان فراکسیون اقلیت اصلاح طلب مجلس برای تحقق سئوال از احمدی نژاد در حالی صورت می گیرد که در هفته های اخیر انتقاد از سوء مدیریت دولت در کنترل گرانی ها به طور یک پارچه از سوی امامان جمعه اغلب شهرهای کشور مورد انتقاد قرار گرفته، و علاوه بر آن بخش بزرگی از اعضای جناح راست نیز با انتقاد از انحصار طلبی رییس دولت و نزدیکانش، ماجراجویی شخص احمدی نژاد را موجب صدور دو قطعنامه تند شورای امنیت سازمان ملل بر علیه جمهوری اسلامی معرفی کرده اند.

محمود احمدی نژاد که در ابتدای راه مورد حمایت روحانیان سنتی در قم وائتلاف موسوم به اصولگرایان که اکثریت مجلس را در دست دارند، بود در دو ماه گذشته با ناکامی های زیادی مواجه شده است. به ویژه شکست گروه مشاوران و معاونان او در انتخابات شوراهای 24 آذر که به گفته خود “قصد پالایش جناح راست” را داشتند، او را در نزد جناح راست به عامل بروز شکاف در بدنه این جناح بدل کرد.

حجت الاسلام دعاگو، امام جمعه شمیرانات و از روحانیان سرشناس جناح راست، جمعه گذشته با انتقاد از “برخورد سیاسی با مقوله های اقتصادی و بهره کشی ناشیانه سیاسی از قابلیت ها و توانمندی های اقتصادی” به طور تلویحی به محمود احمدی نژاد هشدار داد که: “وعده های تبلیغاتی و شعارهای ناسازگار با قوانین و مقررات حاکم بر ساختارهای اقتصادی به حل هیچ مشکلی نمی انجامد، مشروعیت و مقبولیت نمی آفریند، سیاستمداران فرهیخته و فرهیختگان برجسته را نگران و مردم را عصبانی می کند و زمینه های باخت سیاسی را فراهم می سازد”.

هشدارمحمد غروی، سخنگوی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در باره تضعیف جایگاه دولت احمدی نژاد در میان متدینین، علما، مراجع و بزرگان حوزه های علمیه بیانگر بخش دیگری از نارضایی مراکز قدرت از احمدی نژاد بود. غروی ضمن انتقاد از نوع تعامل احمدی نژاد از هنگام نشستن بر کرسی ریاست جمهوری با حوزه علمیه و روحانیان بلند پایه، گفت: “آن چیز که در عمل اتفاق می افتد زمینه هایی برای ایجاد فاصله بین دولت و حوزه های علمیه و احیای گلایه مندی مراجع عظام نسبت به ایشان و دولت ارزشی است”.

اگر انتخابات 24 آذر و شکست سنگین احمدی نژاد نشان از کاهش محبوبیت وی حتی در بدنه جناح راست داشت، نارضایی هر دو طیف اکثریت و اقلیت مجلس، روحانیان و مراجع قم، طیف گسترده ای از گروه ها و احزاب راست و حتی بخش بزرگی از قوه قضاییه حاکی از آن است که رییس دولت روز به روز حامیان خود را از دست می دهد تا جایی که محمد نبی حبیبی، دبیرکل موتلفه اسلامی نیز روز گذشته در گفت و گو با خبرگزاری ایرانیوز به احمدی نژاد هشدارداد که: “اداره کشور فقط شعارهای کلی وتحریک کننده و یا سخنرانی های متعدد نیست”.

طرح استضاح وزیر کشور

در کنار جمع آوری امضاء توسط فراکسیون اقلیت برای سئوال از احمدی نژاد دیروز اخباری از استیضاح برخی از وزرا منتشر شد. در این میان بر اساس اعلام نمایندگان مجلس اسیضاح مصطفی پور محمدی وزیر کشورو محمود فرشیدی وزیر آموزش و پرورش قوت بیشتری گرفته است.

بر اساس گزارش خبرگزاری ها، طرح استیضاح وزیر کشور در مجلس تهیه شده است و شکرالله عطار زاده، نماینده بوشهر با حمایت گروهی از نمایندگان جنوب کشور در حال جمع‌‏آوری امضا برای طرح آن است. طراحان احتمال داده اند که روز چهارشنبه طرح استیضاح مصطفی پور محمدی را به هیات رییسه ارائه کنند.

در همین حال یکی از نشریات محلی بوشهر روز گذشته اقدام به انتشار متن کامل طرح استیضاح مصطفی پور محمدی کرد. طراحان این استیضاح با اشاره به اینکه بیش از یک سال است “بعضی از دولتمردان دولت نهم با برخورداری غیر مؤدبانه و توهین آمیز و خلاف قانون باعث تشنج در کمیسیون‌ها گردیده و متأسفانه دامنه این تعرض به استانها و مسؤلان اجرایی استانها نیز کشیده شده است” اعلام کرده اند که: “بعضی از استانداران و فرمانداران در مقابل اظهار نظرهای نمایندگان، فوری متوسل به تشکیل جلسه شورای تأمین می‌شوند و نمایندگان را تحریم مطبوعاتی و رسانه‌ای می‌ کنند”. در بخش دیگری از طرح استضاح وزیر کشور تاکید شده: “تذکرات نمایندگان در نحوه اداره کشور توسط وزیر محترم کشور به جایی نرسیده و فضای کار و تلاش از نمایندگان در استانها سلب شده تا آنجا که تعدادی از نمایندگان تصمیم به استعفا از نمایندگی مجلس گرفته‌اند”.

در متن طرح استیضاح وزیر کشور همچنین “استفاده از مدیران ناکارآمد و ضعیف و بعضاً فاقد تجریه و تخصص کافی در مدیران اجرایی بین استانها و شهرستان‌ها”، “عدم تعامل مدیران اجرایی آن وزارتخانه با نمایندگان در راستای حل مشکلات مردم “، “عدم رعایت بخشنامه‌های صادره آن وزارتخانه توسط مقام عالی وزارت تا زیر مجموعه”، “عدم استفاده از نظرات نمایندگان در برنامه‌های توسعه استانها و شهرستانها توسط مدیران اجرایی “، “استفاده ابزاری و غیر قانونی از شورای تأمین استانها برای فشار بر نمایندگان مخصوصاً مجبور کردن مطبوعات و رسانه‌های جمعی برای عدم انعکاس دیدگاههای آنان”، “عدم موفقیت در کنترل مواد مخدر و تبدیل تمامی مرزهای کشور بعنوان نقاط ترانزیتی مواد مخدر”، “عدم موفقیت در جلوگیری از قاچاق مواد سوختی توسط باندهای قدرتمند درون وزارت نفت و متمرکز کردن فشار بر مرزنشینان که برای زنده ماندن به فروش اندکی مواد سوختی روی آورده‌اند”، و “ناتوانی وزیر کشور در مدیریت اجرای تبصره 13 ” به عنوان محور های اصلی مطرح شده است.

خبرگزاری فارس روز گذشته اما در واکنش به طرح استضاح وزیر کشور به نقل از مولا هویزه یکی از نمایندگان خوزستان نوشت: “نمایندگان خوزستان در پی استیضاح وزیر کشور نیستند”. این عضو مجلس با ابراز رضایت از وضعیت امنیتی خوزستان آن را حاصل وزارت پورمحمدی دانست و اعلام کرد: “عده‌ای می‌گویند نمایندگان جنوب در صدد استیضاح وزیر کشور هستند، باید توجه داشت که کلمه جنوب شامل حال خوزستان نخواهد بود”.

این در حالی است که طراحان استیضاح و از جمله عطار زاده به رسانه ها اعلام کرده اندکه طرح استیضاح وزیر کشور را امروز(چهارشنبه) به هیات رییسه مجلس ارائه خواهند کرد.

طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش

دیروزهمچنین قدرت الله ایمانی نماینده خرم آباد و از اعضای فراکسیون اکثریت مجلس به خبرگزاری ها اعلام کرد: “طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش فردا تقدیم هیات‌‏رییسه مجلس می‌‏شود”. به گفته نماینده خرم آباد “تاکنون بیش از 40 نماینده طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش را امضاء کرده اند”. این در حالی است که بر اساس ماده 277 آئین نامه داخلی مجلس استیضاح وزرا با امضای حداقل ده تن از اعضای مجلس قابلیت طرح در مجلس را خواهد یافت. با این حساب به نظر می رسد طرح استیضاح محمود فرشیدی به احتمال قوی در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.

اما وزیر آموزش و پرورش در واکنش به تشکیل کمیته‌‏ای در مجلس برای بررسی عملکرد وی و احتمال مطرح شدن استیضاح خود در روزهای آینده اعلام کرد: “تشکیل این کمیته را جدی نمی‌‏دانم”. به نوشته خبرگزاری ایلنا محمود فرشیدی، در جمع خبرنگاران پارلمانی گفت: “من نگران کنار رفتن از قدرت نیستم”.

وزیر آموزش و پرورش که از ابتدای نشستن بر کرسی وزارت آموزش و پرورش با طرح وعده هایی چون “افزایش حقوق معلمان”، خانه دار کردن معلمان”، به شدت وزرای پیش از خود را مورد انتقاد قرار داد، چندی پیش از “احیای آموزش و پرورش”د ر یک سال و نیم گذشته خبر داد. او در عین حال به اقدامات گسترده ای برای اسلامی کردن مدارس دست زده و از تدوین طرحی براس ایجاد آموزش و پرورش اسلامی سخن گفته است. برقراری آموزش قران برای دانش آموزان پیش دبستانی توسط برخی از مراکز آموزش قرآن، تفکیک جنسیتی معلمان، و واگذاری بازسازی مدارس با بودجه چهار میلیارددلاری به بسیج از جمله اقداماتی است که محمود فرشیدی در 16 ماه گذشته انجام داده است. با این حال او به رغم وعده های اولیه درباره وضعیت حقوقی معلمان و وضعیت رفاهی دانش آموزان کاری نکرده و در روزهای اخیر از کسر بودجه 1000 میلیارد تومانی آموزش و پرورش در ماه های پایانی سال خبر داده است. این در حالی است که فرشیدی اواخر سال 84 اعلام کرد که در لایحه بودجه سال 85 بودجه وزارت آموزش و پرورش 50 در صد رشد یافته است.

بروز سوانح دانش آموزی و از جمله آتش سوزی منجر به سوختن چندین دانش آموز در استان های فارس، لرستان، و مازندران و تلاش فرشیدی و همکارانش برای پنهان کاری در این زمینه به شدت مورد انتقاد رسانه ها و برخی از اعضای مجلس قرار گرفت. وقتی دیروز خبرنگاران پارلمانی در کنار پرسش از استیضاح به وزیر آموزش و پرورش یادآوری کردند که “اعلام کرده بودید اگر حادثه‌‏ای نظیر آتش‌‏سوزی روستای سفیلان در دوره وزارت من رخ دهد، استعفا می‌‏دهم”، فرشیدی سخنان منتشر شده خود در اواخر آبان ماه را انکار کرد و گفت: “من به این شکل نگفتم که استعفا می‌‏کنم و با استعفای من نیز مشکل حل نمی‌‏شود”.

او در عین حال نسبت به برخورد خبرنگاران حوزه آموزش و پرورش نسبت به وقوع آتش سوزی در مدارس انتقاد کرد و گفت: “خبرنگاران نمایندگان مطالبات مردم هستند و انتظار داریم با مسایل آموزش و پرورش به صورت فنی‌‏تر برخورد کنند و مسایل آموزش و پرورش را به مسایل سیاسی آلوده نکنند”. وزیر آموزش و پرورش درباره نتیجه استیضاح احتمالی خود نیز گفت: “فضای مجلس، فضای فرهنگی است و بعید است اینگونه مباحث در آن مطرح شود”!

اگر چه رهبر جمهوری اسلامی تاکنون در قبال اخبار مربوط به سئوال از محمود احمدی نژادو استیضاح برخی از وزرا سکوت کرده، اما غیر از او قریب به اتفاق مقامات ارشد جمهوری اسلامی نارضایی خود از دولت و رییسش پنهان نمی کنند. هفته گذشته برخی از روزنامه های جناح راست و بخصوص روزنامه جمهوری اسلامی اعتراض نسبت به سیاست خارجی احمدی نژاد را نیز بر مجموعه نارضایی ها درباره سوء مدیریت وی و همکارانش در دولت افزودند.

این روزنامه به صراحت رییس دولت را به پرگویی درباره مسایل هسته ای و ایراد سخنان تنش زا متهم کرد. ساعاتی بعد رسانه های نزدیک به جناح راست از احتمال تغییرات گسترده در مسئولان پرونده هسته ای و به تبع، سیاستگزاری در این زمینه خبر دادند.

آنچنان که از شواهد پیداست قریب به اتفاق مقامات و گروه های سیاسی در حال رسیدن به این نتیجه هستند که احمدی نژاد نمی تواند سکاندار خوبی برای عبور جمهوری اسلامی از توفان جهان معاصر باشد.