محبوبه نیکنهاد
یک سایت خبری محافظهکار از تذکر رهبر جمهوری اسلامی به احمدی نژاد خبر داد. به نوشته این سایت، آیتالله خامنهای با انتقاد از سخنرانی هیجانی و افشاگریهای احمدی نژاد در جمع مردم شهر قم، سخنان رئیس دولت نهم را باعث “نفی اعتبار نظام و متهم کردن مسئولان” دانسته است.
پایگاه خبری “سایه نیوز” که از جمله سایتهای خبری منتسب به جریان محافظهکار منتقد دولت نهم محسوب میشود، در خبری کمسابقه از انتقاد مقام رهبری نسبت به اظهارات افشاگرانه احمدی نژاد در سفرهای استانی اخیر خبر داد و از قول وی نوشت: “این سخنرانی قم چه فایدهای برای نظام داشت؟”
در ادامه این خبر، سخنان آیت الله خامنه ای به این شکل نقل شده است: “مردم این سخنان را باور نمیکنند و آن را ناشی از اختلافات سیاسی میدانند و اگر هم باور کنند، نشاندهنده نفی اعتبار نظام و متهم کردن مسئولان است.“
نگرانی از زیر سؤال رفتن کل نظام
خبر تذکر رهبر به احمدی نژاد در خصوص سخنان اخیر وی در حالی اعلام میشود که رهبر جمهوری اسلامی تاکنون در همه سخنرانیهای علنی از دولت نهم دفاع کرده است. با این حال برخی منتقدان محافظهکار با مقایسه با این حمایتها با حمایتهای پیشین رهبر از خاتمی و هاشمی و بلکه حمایتهای رهبر فقید جمهوری اسلامی از بنیصدر، اولین رئیسجمهور پس از انقلاب، تلاش میکنند این حمایتها را به حمایت کلی از قوه مجریه و رئیس آن تعبیر کنند و توجه ویژه رهبر به دولت احمدی نژاد را انکار کنند.
با این حال آیتالله خامنهای بارها دایره حمایتهای خود از دولت نهم را از اعلام حمایت کلی فراتر برده و به حمایت موردی از برخی سیاستها و برنامههای دولت به ویژه سفرهای استانی کشانده و نیز در مواردی از ادبیات خاص این دولت همچون “دولت اسلامی”، “عدالتگستری”، “مطالبه عدالت” و “مهرورزی به بندگان خدا” استفاده کرده است.
در این شرایط، گلایه اخیر رهبری که در آن سخنان جنجالی احمدی نژاد آشکارا باعث “تضعیف نظام” تلقی شده است، بهزعم برخی صاحبنظران نشانه آن است که شخص اول نظام تا حد مشخصی می تواند تبعات افشاگری های متقابل بخش های مختلف حکومت علیه یکدیگر را تحمل کند.
انتقادهای همهجانبه احمدی نژاد علیه سایر نهادها و مسوولان، اگرچه از ابتدای روی کار آمدن وی با انتقاد از تمام آنچه در “شانزده ساله گذشته” رخ داده بود، آغاز شد، اما در برخی مقاطع به شکل خاصتری مطرح شده است. او در اکثر موارد، وقتی زبان به انتقاد و افشاگری گشوده، بدون اینکه به مدرک و شواهد قابل قبولی اشاره کند، مسئولان مختلف قبلی و فعلی را به انواع اتهامات متهم کرده و از اخلال شبکههای مافیایی بانکی و نفتی و غیره در مشکلات اقتصادی کشور سخن گفته است.
سخنان هیجان وی در قم بیشک یکی از آنهاست، و بلکه شاید بتوان این سخنان را اوج اتهامپراکنیهای وی نسبت به باندها، شبکهها و مافیا و دستهای پنهان و ناشناخته دانست. او در این سخنان، حتی دولتمردان عضو کابینه خود را نیز از اتهام عدم همکاری با دولت بینصیب نگذاشت.
در واکنش به این سخنان بود که دانشجعفری، وزیر معزول اقتصاد، در نطق مراسم تودیع، شرایط کار در دولت نهم را به شکلی توصیف کرد که دولت هر روز مشکل جدیدی برای خود ایجاد میکند و با یکی از نهادهای نظام درگیر میشود. او فهرست مشکلات را اینگونه برشمرد: “مشکل با مجلس؛ مشکل با مجمع تشخیص مصلحت نظام؛ مشکل با اشخاص خاص؛ مشکل با صدا و سیما؛ مشکل با روزنامهها؛ مشکل با نامزدهای رقیب در انتخابات قبلی ریاست جمهوری؛ مشکل با نامزدهای بالقوه در انتخابات دهم و دهها مساله دیگر که قابل ذکر نیست!“
به عقیده یک تحلیلگر سیاسی در تهران، سابقه دانشجعفری در بیت رهبری و اشاره وی به مشکلات دولت نهم با همه نهادهای حکومتی، این احتمال را پررنگ میکند که آنچه اکنون از آیتالله خامنهای در انتقاد از احمدی نژاد نقل شده است، به معنای نگرانی وی از مشکلاتی باشد که این دولت با بخشهای مختلف حکومت دارد و احمدی نژاد هم با طرح ادعاهای (به اذعان مقامات قضایی و اجرایی) بیمدرک، به افزایش این مشکلات دامن میزند.