“رئیس جمهور همواره با مردم به زبانی غیر رسمی سخن میگوید”. گزارش دیروز یکی از وبسایتهای حامی اصولگرایان با عبارت فوق شروع میشود. در این گزارش که ظاهرا قصد پوشش حواشی سفر رئیس دولت به شهرستان یاسوج را دارد، سخنهایی از احمدینژاد نقل شده که یادآور همان عباراتی است که او معمولا در سخنرانیهایش از آن استفاده میکند. شهردار سابق تهران که در دوره ریاست جمهوری خود رکورد دار شکایات مردمی است که در قالب نامه به او ارائه می شود،در بخشی از سخنان دیروز خود از مردم خواسته است که نامههای خود را به همکارانش بفرستند و اطمینان داده است: “آقای بقایی و خود بنده هم در خدمت شما هستیم.”
اطمینان احمدینژاد به مردم یاسوج برای پاسخ دهی مستقیم به نامههای آنها، پیشتر نیز از سوی او در میان برخی از حامیانش در تهران مطرح شده بود. اما کمتر از یک ماه قبل از آن یک مقام مسئول استان خراسان جنوبی در آستانه سفر رئیس دولت به این استان گفته بود: “شماره تماس ۱۱۱ آماده دریافت پیامهای مردمی است. چون دیگر در سفر چهارم هیات دولت، نامه دریافت نمیشود و مردم از ارائه نامه خودداری کنند.”
”پای نوکری مردم میمانیم”
وبسایت جهان نیوز، نزدیک به حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران در گزارشی از سفر استانی محمود احمدینژاد به استان چهارمحال بختیاری نوشته است برخی از مردم میگویند پاسخی از طرف رئیس دولت به نامههای آنها داده نمیشود.
بر اساس این گزارش محمود احمدینژاد اما در پاسخ به این انتقاد گفته است: “شما نامهها را به همکاران ما بدهید ما همه نامههای شما را دستهبندی میکنیم و به تهران میبریم. آقای بقایی و خود بنده هم در خدمت شما هستیم و به فضل الهی تکتک نامههای شما را پاسخ میدهیم.”
او همچنین در پاسخ به انتقاد برخی از جوانان استان چهارمحال بختیاری نسبت به وجود “مشکلاتی” در این استان گفته است: “من با افتخار عرض میکنم این احمدینژاد با افتخار پارتی شما مردم در دولت است و به خدا، به خدا، به خدا یک موی شما مردم و طبقات متوسط رو به پایین را با همه دنیای کاخنشینان عوض نخواهم کرد.”
احمدینژاد البته در بخشی دیگر از این دیدار، این بار خطاب به “همه ملت ایران”، عهدی را یادآور شده است که به گفته او بر اساس آن بنا بوده همیشه “هرکسی هرچه دلش میخواهد بگوید” و اطمینان داده: “ما با افتخار میگوییم نوکر مردمیم و پای نوکری مردم تا آخر خواهیم ایستاد.”
موضوع نامه نگاری به محمود احمدینژاد و انتقاد مردم از عدم پاسخ گویی او به این نامهها همواره مورد انتقاد بوده است. این انتقادها تاجایی پیش رفت که احمدی نژاد ابتدای آبان ماه جاری در جمع حامیانش در منطقه ۱۰ تهران، مجبور شد از آن دسته از افراد که برای رسیدگی به مشکلات مختلف خود نامه نوشته و جواب نگرفته اند بخواهد نامههای خود را با نام و نشانی و شماره دقیق به دست همکاران او برسانند و به آنها قول داد که شخصا این نامهها را رسیدگی کند.
احمدینژاد حتی تاکید کرد که عازم یک سفر استانی است و بعد از بازگشت “همه نامهها را میخواند و به آنها پاسخ خواهد داد.”
این درحالیست که پیشتر ناصر ناصری، مدیر دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات استانداری خراسان جنوبی قبل از سفر او به این استان آب پاکی را بر دست مردم ریخته و گفته بود به نامهها پاسخ داده نمیشود و “از این به بعد، مردم باید برای مشکلات ریز و درشت خود، تلفن کنند.”
”۳۰ میلیون نامه، پیامک و ایمیل به احمدینژاد”
منتقدان احمدی نژاد معتقدند یکی از سیاستهای تبلیغاتی او در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که باعث پیروزی اش شد، “عوام گرایی” در طرح شعارهای انتخاباتی بود؛ موضوعی که از سوی حامیان او “سیاست مردم گرا” نامیده شده است.
این سیاست در طول چهارساله نخست و دوره کنونی تکیه احمدینژاد بر دولت در بسیاری حوزهها نمود پیدا کرده؛ از تاکید مداوم بر شعار بردن درآمد نفتی بر “سفرههای مردم”، استفاده از عبارات و کلمات غیرمتعارف از منظر عرف دیپلماتیک در سخنرانیها، تظاهر به ملی گرایی و تاکید بر نمادهای تاریخی ایران… تا طرح هدفمندی یارانهها موجب شد منتقدان، سیاستهای او را قبل هر چیز “پوپولیستی و مردم فریب” بخوانند.
در این میان اما موضوع نامه نگاری مردم و تاکیدهای گاه و بیگاه احمدینژاد بر این نکته، از دید منتقدان تلاشی برای بدست آوردن جایگاه از دست رفته در میان حامیانش تعبیر شده است.
اظهارات چندی پیش مدیر دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات استانداری خراسان جنوبی هم از تائید تلویحی این نظر حکایت دارد. ناصر ناصری در آبانماه جاری در گفتگو با خبرگزاری ایسنا از هزاران نامهای گفته بود که مردم در آن، از احمدینژاد تقاضای “مساعدت مالی” کردهاند. در پاسخ نیز هزاران هدیه از طرف احمدینژاد برای مردم فرستاده شده که به گفته ناصری، “مبلغ آن، برای هر تقاضا متفاوت بود.”
نکته دیگری که در موضوع نامه نگاری مردم به احمدینژاد جلب توجه میکند آمار و ارقامی است که مسئولان دفتر او از نامههای ارسالی اعلام میکنند. چندی پیش، رئیس مرکز ارتباطات نهاد ریاستجمهوری در حاشیه سفر احمدینژاد به اردبیل گفته بود: “۳۰ میلیون نامه، پیامک و ایمیل در سه دوره سفر رئیسجمهور به استانها و شهرهای مختلف کشور جمعآوری شده است.”
هاشم غرقی گفته بود: “به ۷۴ درصد نامهها جواب دادیم که این رقم در رسیدگی به نامههای مردمی، آمار قابل قبولی است.”
تاکید مجدد احمدینژاد بر پاسخ گویی مستقیم به نامه های مردمی در حالی صورت میگیرد که خانواده بسیاری از معترضان زندانی در طول سه سال گذشته میگویند رئیس دولت به هیچ یک از نامههای آنها پاسخ نگفته است. در مواردی حتی بعضی از فعالان به دلیل نوشتن نامه به احمدینژاد به تحمل حبس و شلاق محکوم شدهاند که در میان آن میتوان به پیمان عارف، فعال دانشجویی اشاره کرد. او چندی پیش به خاطر نوشتن نامه به رئیس دولت علاوه بر اینکه مدتی را در زندان به سر برد، متحمل ۷۴ ضربه شلاق نیز شد.