آرش سیگارچی
در شرایطی که معاون اول قوه قضاییه به عنوان یکی از بالاترین مقامات قضایی ایران از محاکمه سردار زارعی براساس “حق و عدالت” سخن گفته، شایعاتی به گوش می رسد که این فرمانده سابق نیروی انتظامی دربازداشتگاه ”خودکشی” کرده؛ خبری که البته مدیرکل زندان های استان تهران آن را تکذیب کرده است.
سایت عصر ایران در این موردنوشته است: از صبح امروز ]چهارشنبه [ شایعاتی در باره خودکشی یک فرمانده سابق نیروی انتظامی استان تهران که در بازداشتگاه به سر می برد، منتشر شده است. اما تا لحظه مخابره این خبر، هیچ مقامی آن را رد یا تایید نکرده است.
این خبر درحالی در سایت اینترنتی “فرارو” نیز منتشر شد، که پیش از آن پیک نت خبرداده بود: “سردار زارعی فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ ]استان تهران[که در بازداشت بسر می برد، نیمه جان از زندان به بیمارستان منتقل شده است.گفته شده که او در زندان خودکشی کرده و یا خودکشی شده است”.
وقتی این شایعه بالا گرفت سایت “شبکه خبری جوانان ایران اسلامی” (برنا) درآخرین ساعات شب گذشته اعلام کرد: سلیمانی مدیر کل زندان های استان تهران ضمن تکذیب شایعه خودکشی یکی از فرماندهان سابق نیروی انتظامی، گفت: سلامت این شخص مورد تایید است اما از روال پرونده این فرد خبری ندارم.
شایعه خودکشی سردار زارعی درحالی منتشر می شود که در سال 77 پس از بازداشت متهمان “قتل های روشنفکران” که به “قتلهای زنجیره ای” مشهور شد، به یکباره اعلام شد سعید امامی، متهم ردیف اول این پرونده در حین غفلت ماموران در حمام، داروی نظافت (واجبی) را سر کشیده و درگذشته است. در همان مقطع برخی از تحلیلگران این مرگ را در راستای “سرپوش گذاشتن بر پیگیری فتل های زنجیره ای” دانستند.
محاکمه براساس حق و عدالت
دیروز در حالی سخنان حجت الاسلام سید ابراهیم رییسی، معاون اول رییس قوه قضاییه بر روی خبرگزاری ایسنا قرار گرفت که از یکسو وی بالاترین مقامی است که در مورد پرونده زارعی اظهار نظر کرده است و از سوی دیگر، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) بعد از یک سکوت تعجب برانگیز، برای اولین بار خبری در این مورد منتشر کرد.
در گزارش ایسنا به نقل از رییسی اظهار امیدواری شده که پرونده یکی از فرماندهان سابق نیروی انتظامی “براساس آنچه اقتضای حق و عدل است” مورد رسیدگی قرار گیرد. رییسی گفته است: “مدیران باید هر نوع جرم و لغزش را برای مجموعه خود یک آفت بدانند.“
وی در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که “چرا پرونده یکی از فرماندهان سابق نیروی انتظامی که در قوه قضاییه مطرح است در سازمان قضایی نیروهای مسلح مورد رسیدگی قرار نمیگیرد”، اظهار داشت: “این پرونده در دادگستری تهران در حال رسیدگی است و امیدواریم براساس آنچه اقتضای حق و عدل است مورد رسیدگی قرار گیرد.”
این اظهارات رییسی به نوعی تایید می کند که جرم زارعی عمومی است ـ از جمله جرم اخلاقی ـ چرا که اگر جرم سردار زارعی جرمی نظامی و انتظامی بود باید براساس قانون درسازمان قضایی نیروهای مسلح مورد رسیدگی قرار می گرفت.
خبرنامه “امیر کبیر” در مطلبی با عنوان “تناقض گویی ها در مورد پرونده سردار زارعی ادامه دارد” در همین مورد نوشته است: “این سخنان در تضاد با صحبت های چهار روز پیش احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی، بوده و تاییدی بر گستردگی و پیچیدگی تخلفات سردار زارعی، مسئول اجرای طرح طرح مقابله با اراذل و اوباش در تهران، می باشد.“
روزنامه “اعتماد” نیز در گزارشی، ارتباط پرونده بازداشت سردار زارعی با فساد اخلاقی را تایید کرده و از قول یک منبع آگاه در دادگاه کیفری نوشته است: “بخشی از اتهامات این فرد (زارعی) که در دادگاه کیفری در حال رسیدگی است به مسائل اخلاقی مربوط می شود و مسائل در این پرونده به شکلی است که قضات نتوانسته اند قرار بازداشت او را تخفیف دهند.“
لابد به همین علت است که رییسی در ادامه اظهاراتش با بیان اینکه”تخلف از سوی همه بد است و از کسانی که به نحوی در بخشهای حکومت دست اندرکار باشند، طبیعتا بدتر است”، به ایسنا گفته است: “به نظرم مدیران باید هر نوع جرم و لغزش را برای مجموعه خود یک آفت بدانند و برای پاک نگه داشتن مجموعه اداری از هر گونه آسیب، باید با هر گونه فساد برخورد کنند. هیچ گونه فسادی در هیچ گوشهای از نظام جمهوری اسلامی قابل تحمل نیست و مطلقا به تعبیر مقام معظم رهبری نباید اجازه داد فساد در هیچ گوشهای از گوشههای کشور لانه کند. ”