پس از طرح سخنان نجات الله ابراهیمیان، سخنگوی شورای نگهبان مبنی بر اینکه در بررسی صلاحیت های انتخاباتی “فتنه ابزار قلع و قمع قرار نمی گیرد”، برخی از اصلاح طلبان در صدد تبیین مواضع خود برآمده اند.علی تاجرنیا، عضو جبهه مشارکت از این جمله است که دیروزضمن اعلام اینکه “کاندیدای اصلاح طلبان خاتمی بود” از مهندس میرحسین موسوی با عنوان “این فرد” یاد کرده و “بخش عمده ای ازاتفاقات سال ۸۸” را متوجه او دانسته است “نه مجموعه اصلاح طلبان”.
وی در مصاحبه با ایسنا، افزوده: “اینکه مهندس موسوی در شب قبل از انتخابات اعلام کند که با توجه به ارزیابیها من رئیسجمهور شدم، این ربطی به اصلاحطلبان نداشت؛ این برداشت خود آقای مهندس موسوی بود. به طور شفافتر اصلاحطلبان در انتخابات ۸۸ به خاطر یک کار مرامی و جوانمردانه وارد این اتفاق شدند. ما نمیتوانیم اتفاقات سال ۸۸ را محصول نگاه و تفکر اصلاحطلبی بدانیم، طبیعتا ما را در شرایط عادی قرار نداشتیم. این میزان دخالت دادن اصلاحطلبان به اتفاقات آن سال بیانصافی است؛ زیرا ما صاحب تصمیم نبودیم که الان بخواهیم نسبت به آن دفاع کنیم و یا نقد کنیم؛ یک موقع بود که میگفتند که مگر شما نمیدانید بیرون چه خبر است؟ تاکید میکنم که این اتفاقات را به هیچ عنوان محصول رفتار و تصمیمگیری اصلاحطلبان ندانیم. من نمیخواهم خیلی شور و شاد بگویم که آنچه پیش آمد ربطی به اصلاحطلبان نداشت؛ در آن شب اتفاقاتی افتاد و مسائلی هم در ادامه مسیر به وقوع پیوست که اصلاحطلبان در آن تصمیمساز و تصمیمگیر نبودند که بخواهند کاری انجام دهند، چون ابزارهای لازم را گرفتند؛ ما حتی نمیتوانیم خودمان را نقد کنیم، مثلا من اکنون میتوانم درباره تحصن مجلس ششم پاسخ دهم که آیا آن اقدام درست بود یا غلط دفاع یا آن نقد کنم، ولی با توجه به برخوردهای روز انتخابات در سال ۸۸ با من و دوستانم، هیچ امکانی برای تصمیمگیری نبود. چگونه خودمان را نقد کنم؟ اما تصور میکنم اصلاحطلبان اگر باختند شجاعتش را داشتند که بگویند ما باختیم و معتقدم اتفاقات سال ۸۸ از منظر ما قابل ارزیابی و نقد نیستند چون بخش عمده تصمیمساز و تصمیمگیر در شرایط ویژه و خاص قرار داشتند و آن اتفاقات که رخ داد محصول گفت وگو و تصمیمگیری اصلاحطلبان نبود.”
تاجرنیا که خود به دلیل وقایع سال ۸۸ مدتی را در زندان گذرانده است، در مورد انتخابات پیش رو هم گفته: “استراتژی ما استراتژی حضور در انتخابات است و موضوع عدم حضور، مطرح نیست. اما این به معنای آن نیست که اصلاحطلبان چک سفید امضایی دادند که به هر قیمتی در انتخابات شرکت کنند؛ رویکرد ما مثبت و مبنی بر حضور است، امیدواریم نهادهای مجری و ناظر بر انتخابات نیز به گونهای باشند که انگیزه از تشکلهای اصلاحطلب و مردم گرفته نشود”.
اظهارت تاجرنیا، با واکنش های گسترده ای در بین فعالان جوانتر اصلاح طلب در شبکه های مجازی همراه شده است. از جمله آرش غفوری، روزنامه نگار مقیم آمریکا در متنی انتقادی که در صفحه فیس بوک خود منتشر کرده، نوشته است: “این «فرد» اسم داشت، اسمش را درست به کار ببر برادر.اسمش میرحسین موسوی بود.همین اصلاح طلبان که شما می گی کاندیداشان خاتمی بود، بعد کاندیداتوری اش سر و دست می شکستند که در ستادش باشند، به میرحسین هم اگر انتقادی داری مرد باش و بایست از حصر که بیرون آمد، رو در رو بهش بگو با آنچه که کردی موافق نبودم”.
او همچنین اینگونه سخن گفتن درباره موسوی را “شرم آور” دانسته است.
با بالا گرفتن انتقادات از این عضو جبهه مشارکت، وی در گفت و گو با بهارنیوز، نزدیک به محمدرضا عارف، ادعا کرد که این سخنان چند هفته قبل گفته شده و ایسنا آن را «دستکاری» کرده است: “مصاحبهای که اخیرا از من منتشر شده است، مصاحبهای تقطیع شده و مربوط به چندین هفته پیش است. مباحث این مصاحبه، به صورت کامل منتشر نشده است و نمیتواند بازگوکننده همه نظرات من در خصوص مسائل سال ۸۸ باشد”.
بهار نیوز هم در مقدمه این مصاحبه نوشته است: “پس از تغییر مدیریت ایسنا، مواضع سیاسی به صورت هدفمند اما نامحسوس علیه اصلاحطلبان گردش کرده که این امر به شدت با نارضایتی کادر تحریریه این رسانه مواجه شده است”.
مواضع جدید برخی از اصلاح طلبان که گفته می شود با هدف اخذ مجوز ورود به مجلس اتخاذ شده، در همایش “وحدت اصلاح طلبان” نیز دیده شد تاجایی که روزنامه رسالت، به دلیل عدم تکرار درخواست رفع حصر از میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد از برگزار کنندگان این همایش تجلیل کرد.
در همین باره، سایت دیگربان در گزارشی نوشته است: “روزنامه رسالت از اینکه در قطعنامه پایانی همایش سراسری اصلاحطلبان ذکری از ضرورت رفع حصر رهبران جنبش سبز به میان نیامده و سخنرانان اظهارات افراطگرایانه بیان نکردهاند استقبال کرده است. محمدکاظم انبارلویی سردبیر روزنامه رسالت در سرمقاله این روزنامه با بررسی قطعنامه پایانی همایش اصلاحطلبان و سخنرانیهای این اجلاس به این نتیجه رسیده که اصلاح طلبان {دارند} از ولایت شیطان فاصله میگیرند”.
دیگربان افزوده است: “در قطعنامه پایانی این همایش هیچ ذکری از ضرورت رفع حصر میرحسین موسوی مهدی کروبی و زهرا رهنورد به میان نیامد و رسالت این اقدام را رویکردی مبارک نامگذاری کرده است تعریف اصلاحطلبان به عنوان افرادی دیندار مدافع نظام و ارزشهای دینی و ملی و در تداوم تلاش روحانیون روشنبین و طرفدار عدالت و اخلاق و خط امامی از دیگر نقاط مثبت این قطعنامه از سوی روزنامه رسالت عنوان شده است. انبارلویی نوشته در این قطعنامه اشارهای به حوادث تلخ سال ۸۸ نشده و به نظر میرسد اصلاحطلبان میخواهند آن قطعه از عملکرد اصلاحطلبی را پاک کنند”.
پیش از این، صادق خرازی، بنیانگذار حزب ندا هم درسخنانی که از سوی محمد خاتمی تکذیب نشد ادعا کرده بود: “چندین ﺑﺎﺭ ﺁﻗﺎﯼ ﺧﺎﺗﻤﯽ ﺍﺯ ﺁﻗﺎﯼ ﻣﻮﺳﻮﯼ ﺳﻮﺍﻝ ﮐﺮﺩ ﺩﻭ ﺑﺎﺭ ﺁﻥ ﺟﻠﻮﯼ ﺧﻮﺩ ﻣﻦ ﺑﻮﺩ که ﺍﺳﺘﺮﺍﺗﮋﯼ ﻭ ﻫﺪﻑ ﺷﻤﺎ ﺍﺯ ﺟﻨﺒﺶ ﺳﺒﺰ ﭼﯿﺴﺖ؟ ﺍﯾﺸﺎﻥ ﺍﺳﺘﺪﻻﻝ ﻧﻘﺎﺷﯽ ﺍﻣﭙﺮﺳﯿﻮﻧﯿﺴﻢ ﺭا ﮐﺮﺩند ﮐﻪ ﺑﻮﻡ ﻭ ﺭﻧﮕﯽ ﺍﺳﺖ، ﻣﯿﭙﺎﺷﯿﻢ ﺗﺎ ﭼﻪ ﺷﻮﺩ”.