علی اکبر دارینی
رهبر ایران بصورت علنی محمود احمدینژاد را به خاطر عزل یک مقام ارشد ملامت کرد که این نشانهای از نارضایتی نادر او از رئیسجمهور تندرو آن کشور بود.
این نارضایتی که روز گذشته منتشر شد این گمانهزنیها را ایجاد کرد که شاید رهبر ایران دست از حمایت محمود احمدینژاد در انتخابات خردادماه ایران دست برداشته است.
اگر اینطور باشد برای احمدینژاد شکست بزرگی است. آیتالله علی خامنهای قدرت مطلق ایران را در دست دارد و در راس سلسله مراتب روحانیون از شخصیتهای انتخابی بالاتر است. اگر مشاهده شود که او از احمدینژاد دوری می کند مشخص میشود که قصد دارد کاندیدای دیگری را جایگزین او کند.
این مناقشه پیرامون کنترل هیاتی صورت گرفت که بر کاروان های سالانه حج نظارت دارد، که در اصل از اختیارات گسترده آیتالله خامنهای است. رهبر ایران عزل رئیس این سازمان توسط احمدینژاد را متوقف کرد.
این مناقشه ممکن است کوچک باشد اما برخی ناظران آن را نشانهای از فاصلهگیری رهبر ایران از احمدینژاد می دانند که محبوبیتش در بین ایرانیان کم شده است. منتقدان او احمدینژاد را متهم به آسیب رساندن به کشور بخاطر انکار هولوکاست و گرفتن موضعی شدید بر سر برنامه هستهای ایران میکنند.
سعید لیلاز تحلیلگر سیاسی این ملامت را بیسابقه خواند و گفت: “این به وضوح به این معنی است که خامنهای اصراری بر صلاحیت احمدینژاد برای باقی ماندن در مقام رئیسجمهور ندارد. پیام همین است.“
احمدینژاد در انتخابات با چالشهایی جدی از سوی اصلاحطلبان که خواهان آزادی بیشتر در داخل و روابط بهتر با غرب هستند روبرو است. در همین حال احمدینژاد از داخل پایگاه محافظهکاران نیز با چالشی روبرو است و آن فرمانده پیشین سپاه محسن رضایی است.
لیلاز گفت رضایی هرگز بدون مشورت خامنهای وارد میدان نشده است. و نامزدی او “نشانه دیگری است که خامنهای گزینه را برای رئیسجمهور دیگری به جز احمدینژاد باز گذاشته است.” بزرگترین دسته سیاسی محافظهکاران، جامعه روحانیت مبارز نیز از احمدینژاد حمایت نکرده است و گفته است انتخاب بهتری هم ندارد.
با این حال با توجه به وضعیت ابهام انگیز سیاست درایران حدس زدن موضع خامنهای سخت است. رهبر ایران در گذشته نیزبارها با احمدی نژاد مخالفت کرده است ولی بعدا از اوبه عنوان ریاست جمهوری قویا حمایت کرد. او در انتخابات هرگز از هیچ نامزدی بصورت علنی حمایت نمیکند.
مناقشه ماه گذشته زمانی آغاز شد که دولت احمدینژاد کمیته حج را تحت مدیریت اداره گردشگری ایران قرار داد. یکی از معاونان احمدینژاد رئیس سازمان حج، مصطفی خاکسار قهرودی را عزل کرد و جایگزینی برای او گماشت.
این اقدام موجب اعتراض نمایندگان رهبری در سازمان حج و اوقاف شد و آن را حرکتی غیرقانونی خواندند.
منبع: ایندیپندنت، 5 مه