پریسا حافظی
رئیس جمهور سابق ایران، محمد خاتمی، با گفتن این سخن به حامیانش که “ من باید به قولی که به مردم داده ام عمل کرده و آمادگی خود را برای کاندیدا شدن اعلام خواهم کرد”، یک سیگنال قوی در مورد حضور در انتخابات تابستان ریاست جمهوری ایران فرستاد.
خاتمی که از سال 2005-1997، رئیس جمهور ایران بود، در پی ایجاد رابطه مجدد با غرب بود. این روابط در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، که یکی از مشاورانش اعلام کرده است که قصد دارد چهار سال دیگر رئیس جمهور ایران بماند، بشدت آسیب دید.
محمد علی ابطحی، از افراد نزدیک به خاتمی، روز چهرشنبه به رویترز گفت که رئیس جمهور سابق ایران در روز های آتی، کاندیداتوری رسمی خود را اعلام خواهد کرد.
رئیس جمهور میانه رو سابق، اخیرا گفته است که او درباره حضور یافتن در انتخبات فکر می کند و یا خودش یا میر حسین موسوی، نخست وزیر سابق که او هم طرفدار اطلاحات است، می آیند.
خاتمی درحالی که جملاتش یاد آور اعلام حضور اشک آلودش بود که در سال 2001 گفته بود که برخلاف میلش برای یک دوره دیگر خودش را کاندیدا می کند، گفت:« گاهی از اوقات انسان باید بر خلاف میلش تصمیم بگیرد».
باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، موضع گیری جدیدی در قبال ایران که سه دهه است که با آمریکا رابطه ندارد، کرده است و گفته است که دست دوستی به سوی ایران دراز می کند و از ایران می خواهد که مشت گره کرده اش را باز کند.
دیپلمات ها گفته اند که این یک موقعیت استثنایی برای پایان دادن به شکافی است که با آغاز انقلاب سال 1979 در ایران، ایجاد شده است.
اصلاحات و آزادی
هر تصمیمی درمورد ایجاد رابطه با آمریکا در نهایت با آیت الله علی خامنه ای ،رهبر ایران است که تصمیم آخر را در سیاست ها می گیرد و علنا از اقدامات احمدی نژاد و دولت او حمایت می کند.
اما تلیلگران معتقدند که خامنه ای به دنبال وفاق در میان نخبگان سیاسی ایران است و نتیجه انتخابات می تواند در مسیر هر نوع بحث در ایران را تغییر بدهد.
اگر خاتمی حض.رش را در انتخابات اعلام کند، باید با یکی دیگر از کاندیداهای اصلاح طلبان، مهدی کروبی، رئیس سابق مجلس که در انتخابات سال 2005، ناکام ماند، قرار بگیرد.
خاتمی گفت:« من و آقای کروبی اصول مشترک فراوانی داریم و هر دو بهبود وضع کشور و ملت رامیخواهیم».
خاتمی با وعده تغییرات سیاسی و اجتماعی، رای زیادی بدست آورد. اما بسیاری از اصلاحات او توسط محافظه کاران که در لایه های مختلف حکومت نفوذ دارند، متوقف شد و باعث نا امیدی طرفدارانش از جمله دانشجویان شد که گفتند خاتمی باید طرفداری بیشتری از تشکل آنان می کرد.
خاتمی گفت:« ما عمیقا به اصلاحات معتقدیم؛ ما خواستار توسعه ایران هستیم؛ ما می خواهیم که به اصلاحات در همه عرصه ها احترام گذاشته شود».
منبع:رویترز 4 فوریه