درحالی که ایالات متحده در واکنش به حمله شیمیایی هفته گذشته، شرایط را برای یک مداخله نظامی علیه سوریه مهیا می سازد، متحدان بشار اسد، و در رأس آنها روسیه و ایران، نسبت به شعله ور شدن آتش در کل منطقه هشدار داده اند.
روسیه: “پیامدهای فاجعه بار” مداخله نظامی
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، از ایالات متحده و جامعه بین المللی خواسته است “احتیاط پیشه کنند و به حقوق بین الملل در سوریه احترام بگذارند”. وی خاطرنشان ساخت که یک مداخله نظامی پیامدهای “فاجعه باری” برای کشورهای خاورمیانه و آفریقای شمالی به بار خواهد آورد. او مداخله نظامی را “یک اشتباه بزرگ” و “یک نقض آشکار حقوق بین الملل” دانست.
او گفت: “تلاش برای دور زدن شورای امنیت و تراشیدن بهانه های پوچ و بی اساس برای انجام مداخله نظامی در منطقه باعث ایجاد مشکلات جدیدی در سوریه خواهد شد.”
با این حال، روسیه با حمایت زوال ناپذیر خود از بشاراسد باعث شده تا قدری در صحنه بین المللی منزوی شود. ازسوی دیگر، حتی اگر ایران، دیگر متحد حکومت دمشق، هرگونه مداخله نظامی بین المللی را محکوم کرده، ولی بر اهمیت و وخامت استفاده از تسلیحات شیمیایی، بدون اشاره به عوامل آن، اذعان داشته است.
از روز یکشنبه تاکنون، اظهارات مسؤولان ایرانی در مورد حملات شیمیایی در سوریه و واکنش کشورهای غربی مدام به صورت ضد و نقیض بیان شده. رییس جمهور حسن روحانی اظهار داشت که “جمهوری اسلامی خود نیز قربانی سلاح شیمیایی بوده” و از جامعه بین المللی خواست “از تمامی نیروی خود بهره گیرند و نگذارند که این گونه سلاح ها به ویژه در سوریه مورد استفاده قرار گیرند”. او همین پیام را روز سه شنبه در توئیتر نیز تکرار کرد.
این احتیاط اندیشی در اظهارات فرمانده بسیج، محمدرضا نقدی نیز دیده می شود. او طی مراسمی برای گرامیداشت اعضای این نیرو تلاش کرد تا مداخله نظامی آمریکا در سوریه را بی اهمیت جلوه دهد و گفت که ایالات متحده “نه توان اقتصادی و نه جرأت نظامی لازم برای این مداخله را دارد”.
با این حال وزیر خارجه اظهار داشت که “مداخله نظامی بی شک پیامدهای خطرناکی در منطقه خواهد داشت”. او در ادامه افزود: “این پیامدها به سوریه محدود نخواهند شد، بلکه کل منطقه را دربر خواهند گرفت.” او با اشاره به اینکه “وضعیت منطقه بسیار حساس است”، در ادامه گفت: “امیدوارم سران آمریکایی و چند کشور اروپایی عاقلانه عمل کنند، چرا که هنوز هیچ گونه اجازه ای از سوی شورای امنیت صادر نشده است.”
منبع: لوموند، ۲۷ اوت