به گفته یک دیپلمات فرانسوی، انتظار می رود پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان روز سه شنبه درباره تصویب قطعنامه جدید به منظور تحت فشار گذاشتن ایران بخاطر برنامه هسته ای این کشور با یکدیگر توافق کنند. اما به گفته یک مقام آمریکایی، اختلافات در خصوص این موضوع همچنان به قوت خود باقی است.
به گفته یک دیپلمات بلندپایه فرانسوی، توافق درباره تصویب قطعنامه جدید به احتمال بسیار زیاد صورت خواهد گرفت و باید توسط وزرای خارجه این شش کشور در نشستی در برلین آلمان نهایی شود. با این وجود، سایر مقامات در خصوص اینکه مذاکرات این نشست چه نتایجی می تواند بدنبال داشته باشد، محتاط تر عمل کرده اند. از زمان انتشار ارزیابی سازمان ملی اطلاعات آمریکا (نای) در خصوص توقف فعالیت برنامه تسلیحات اتمی ایران در سال 2003، سرعت تصویب سومین قطعنامه برعلیه ایران کاهش یافته است.
یک مقام بلندپایه آمریکا اعلام کرد، مذاکرات این شش کشور تاحدی پیشرفت داشته است، اما اختلافات “اساسی” همچنان به قوت خود باقی است. این مقام به خبرنگاران گفت، معلوم نیست که در نشست روز سه شنبه توافقی صورت گیرد. به گفته این مقام، مذاکره کنندگان ارشد این شش کشور قبل از نشست برلین تلفنی با یکدیگر گفتگو خواهند کرد.
دیپلمات فرانسوی به جزئیات این قطعنامه اشاره ای نکرد، اما اظهار داشت این قطعنامه “بسیار معقول و بسیار قاطعانه است” و احتمالا ً اواخر ماه جاری به شورای امنیت سازمان ملل ارائه خواهد شد. هرگونه توافق جدید درباره برنامه هسته ای ایران نیازمند تأیید شورای امنیت خواهد بود. این شورا تاکنون بخاطر سرپیچی ایران از خواسته های جامعه بین الملل درباره تعلیق غنی سازی اورانیوم، دو قطعنامه در خصوص اعمال تحریم های بین المللی برعلیه ایران صادر کرده است. آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان ماهها درباره تصویب سومین قطعنامه سازمان ملل با یکدیگر مذاکره کرده اند.
آنجلا مرکل صدراعظم آلمان هفته گذشته خاطر نشان کرد، سرعت مذاکرات در خصوص سومین قطعنامه تحریم ها به تبع ارزیابی سازمان ملی اطلاعات آمریکا “قدری کاهش یافته است.” از زمان انتشار گزارش نای، مخالفت روسیه و چین نیز با دور جدید تحریم های سریع و شدید برعلیه ایران افزایش یافته است، اما کشورهای غربی بر ضرورت ادامه فشار بر ایران تأکید می کنند.
از سوی دیگر ایران تأکید می کند که هرگز برنامه تسلیحاتی نداشته و غنی سازی اورانیوم را با هدف تولید انرژی انجام داده است. فرانکوئیز ژر، کارشناس مسائل ایران و رئیس مؤسسه فرانسوی بررسی های استراتژیک، می گوید، ”کمی شک” دارد که سومین قطعنامه به این سرعت مورد تأیید روسیه و چین قرار گیرد. مذاکرات شش کشور در هفته های اخیر پیشرفت چندانی نداشته است.
ژر معتقد است اطلاعیه فرانسه می تواند یک تاکتیک فشار قبل از مذاکرات روز سه شنبه باشد. او می گوید، فرانسه اواخر سال گذشته بر دور جدید تحریم های شدید بر علیه ایران تأکید کرد و “اکنون نمی خواهد تصور عقب نشینی را در اذهان ایجاد کند.“
از سوی دیگر، محمدعلی حسینی سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه اعلام کرد، تلاش های واشنگتن و سایر قدرت های غربی برای توقف برنامه هسته ای ایران نتیجه ای بدنبال نخواهد داشت. او گفت: “آنها بدنبال بهانه می گردند. این اقدام آنها نتیجه ای نخواهد داشت و اساسا ً بر علیه خود آنها عمل خواهد کرد. ما همچنان همکاری های سازنده خود را با آژانس ادامه می دهیم.“
محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز اوایل ماه ژانویه به ایران سفر کرد و ایران توافق کرد ظرف چند هفته آتی، کلیه مسائل باقیمانده درباره فعالیت های هسته ای خود را پاسخ دهد. سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد ایران، روز چهارشنبه به منظور مذاکره در پارلمان اروپا به بروکسل سفر خواهد کرد، اما به گفته خاویر سولانا، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، آنها هنوز هیچگونه برنامه ای برای ملاقات ندارند. سولانا روز دوشنبه به خبرنگاران گفت، “باید ببینم که آیا ملاقات با او واقعا ً ارزش وقت من را دارد. ممکن است یک زمانی را برای ملاقات تعیین کنیم.“
منبع: نیویورک تایمز، 22 ژانویه