حکومت ایران غایب در بزرگ ترین اجتماع آزادی خواهان جهان

نویسنده
فیروزه متین

» دور جدید هتاکی و حمله به محمد خاتمی

با وجود آنکه محمد خاتمی سرانجام نتوانست در مراسم بزرگداشت نلسون ماندلا، رهبر مبارزه با تبعیض نژاد در آفریقای جنوبی شرکت کند، حتی حسن روحانی هم به محلی که سران نود کشور جهان جمع بودند نرفت، جواد ظریف هم راهی سوتو نشد اما در محافل سیاسی تهران گفته می شود، جای ایران برای آن خالی ماند که روحانی و خاتمی حاضر نشدند با احمدی نژاد راهی این سفر شوند.

همزمان با اعلام تعیین محمد شریعتمداری، معاون اجرایی حسن روحانی برای شرکت در بزرگ ترین مراسم انسانی قرن، حجم بی سابقه ای از حملات رسانه ای و تهدیدها نثار کسی شد که گروه های مختلف معتقد بودند بهترین نماینده ایرانیان در تشییع جنازه نلسون ماندلا خواهد بود. گروه های تندرو برای این که از حضور رهبر اصلاح طلبان و طرح دوباره نام وی و هوادارانش جلوگیری کرده باشند این بار با الفاظی که بیشتر از سوی طیف جبهه پایداری بیان کردند، کوشیدند هر نوع بختی در این باره را منتفی کنند.

بر اساس این گزارش، حساسیت این طیف از جناح راست تا حدی نسبت به خاتمی بالاست که حتی انتشار خبر امضاء دفتر یادبود نلسون ماندلا و درج عکس این خبر از سوی برخی از روزنامه های اصلاح طلب یا واکنش این طیف مواجه شده و از جمله سایت رجانیوز، نسبت به آن واکنش نشان داد.

علاوه بر این، حمید رسایی، نماینده تندرو مجلس که سابقه حملات لفظی و فیزیکی به دیگر نمایندگان را در پرونده دارد، با وجود اطلاع از عدم سفر خاتمی به ژوهانسبورگ به خبرگزاری فارس گفته است: “آقای خاتمی به دلیل نقشی که در فتنه ۸۸ داشت، نه تنها قطعاً به عنوان نماینده دولت جمهوری اسلامی ایران در این مراسم شرکت نمی‌کند، بلکه خاتمی را حتی نمی‌توان به عنوان یک چهره ضد استکباری دانست که در این مراسم شرکت ‌کند. نسبت وضعیت فعلی خاتمی با چهره‌ای مانند «نلسون ماندلا» معلوم نیست، چرا که ماندلا یک چهره ضدآمریکایی بود و خاتمی امروز یک چهره هم‌سو با آمریکاست، آمریکایی‌ها هرگز از به قدرت رسیدن «ماندلا» خشنود نبودند، اما برای به قدرت رسیدن امثال خاتمی تلاش می‌کنند.”

به گفته رسایی که هواداران احمدی نژاد هم می جویند از وی فاصله بگیرند “پیوند زدن خاتمی با ماندلا از سوی جریان اصلاح‌طلب آمریکایی بیشتر برای تطهیر گذشته وی در همسویی با آمریکا و زنده کردند اوست، چون رسانه‌های آنها به آقای خاتمی نیاز دارند و جریان اصلاحات می‌خواهد ابتدا او را به عنوان لیدر خودش تطهیر و در آینده مطرح کند”.

او افزوده است: “برآورد آنها این است که دولت آقای روحانی در ۴ سال آینده دچار شکست سنگینی خواهد شد، چون این دولت، دولت کار نیست، بنابراین می‌خواهند یک جایگزینی برای آقای روحانی در جریان خودشان داشته باشند و فعلاً از آقای روحانی تا نزدیک انتخابات ۴ سال آینده بهره‌برداری می‌کنند تا بتوانند از خاتمی تطهیر شده در وقت مناسب استفاده کنند. البته آقای خاتمی نشان داده که سابقه خوبی هم در سفرهای خارجی ندارد، از ملاقات با برخی افراد مثل جورج سوروس گرفته تا اخذ کمک مالی از برخی شیوخ کشورهای منطقه در سفر به کشورهای خارجی؛ به همین دلیل دستگاه‌های امنیتی موظف به کنترل و مراقبت از وی هستند”.

حمید رسایی در حالی مدعی دیدار خاتمی با جورج سوروس شده که این ادعا مدام از سوی حسین شریعتمداری در طی چهار سال گذشته تکرار شده و او بارها مدعی شده است که “اسناد غیر قابل انکار”ی در خصوص این ملاقات دارد.

در همین زمینه، سایت بولتن نیوز دیروز ادعا کرد که سند دیدار خاتمی با جورج سروس را منتشر کرده است.

این سایت نوشت: “تیمرمن موسس بنیاد دموکراسی برای ایران در صفحه فیس بوک خود برای نخستین بار اسناد ارتباط سید محمد خاتمی با جورج سوروس را منتشر کرد. تیرمن که از نیروهای بخش پژوهشی سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) است، با موسسه آمریکن اینترپرایز و همچنین پروژه قرن جدید برای آمریکا نیز همکاری دارد. تیمرمن در تاریخ ۱۵ سپتامبر ۲۰۰۶ با اشاره به موضوع هسته‌ای ایران و بررسی پیشنهادهایی برای چگونگی توقف ایران هسته‌ای از دیدار محرمانه سوروس و خاتمی در یک ضیافت شام خبر داده و نوشته بود: همزمان و کمتر از یک مایل دورتر از محل گفت‌وگوی پهلوی با سانتوروم و مارتینز در سنای آمریکا، جرج سوروس و سایر مخالفان دولت بوش در هتل‌ هایت گردهم آمده بودند تا تعامل دولت با تهران را خواستار شوند”.

طبق ادعای سایت نامعتبر بولتن نیوز “برخی مقامات به نیوزمکس گفتند سوروس در همین هفته و در یک مراسم خصوصی صرف شام در بوستون، درباره این معامله بزرگ با محمد خاتمی رئیس‌جمهوری سابق ایران گفت‌وگو کرد. یک ایرانی که در آن مراسم شام حضور داشت، گفت: خاتمی به ما گفت که آمریکا باید مذاکره با ایران را آغاز کند. از سوروس در تحلیل ها و مقالات رسانه های خارجی غالباً بعنوان سرمایه دار بزرگ آمریکایی و یکی از معماران اصلی انقلاب مخملین نام برده می شود”.

 منبع خبر مورد ادعای سایت بولتن نیوز، یک سایت محلی ناشناخته به نام “نیوزمکس” است که به نظر می رسد معادل بولتن نیوز در رسانه های ناشناس اینترنتی باشد و تا کنون بارها اخباری در تایید رعایت حقوق بشر در جمهوری اسلامی منتشر کرده اما هرگز گزارشی درباره نقض حقوق بشر در ایران منتشر نکرده است.

بر اساس این گزارش، پیش از مشخص شدن عدم سفر محمد خاتمی به آفریقای جنوبی، وی ابراز امیدواری کرده بود که مشکل ممنوع الخروجی اش حل شده باشد.

او در بازدید از سفارت آفریقای جنوبی در تهران گفته بود: “من از مرگ نلسون ماندلا بسیار متاثر شدم و پیامی را نیز بدین مناسبت دادم. امیدوار هستم بتوانم در این مراسم شرکت کنم”.

وی در پاسخ به این پرسش که” آیا مشکل خروج از کشور شما برطرف شده است”، گفت: “ان‌شاءالله که تاکنون چنین مشکلی وجود نداشته باشد”.

همزمان با این ابراز تمایل، ۹ فعال سیاسی نزدیک به اصلاح طلبان با انتشار نامه ای خطاب به حسن روحانی که هدف اصلی از نگارش آن، درخواست برای آزادی زندانیان سیاسی و رفع حصر از رهبران جنبش سبز بود، از او خواسته بودند که شرایط سفر خاتمی به عنوان نماینده ایران در مراسم بزرگداشت ماندلا را فراهم کند. خواسته ای که به نظر می رسد روحانی قدرت یا تمایل برای برآورده کردن آن را نداشته است.

در نامه این ۹ نفر آمده بود: “اینک که این نامه را ملاحظه می‌نمایید دنیا در غم از دست دادن یکی از بهترین و بزرگ‌ترین فرزندان خود محزون است. نلسون ماندلا که نامش بزرگی، اعتبار و اعتلا به انسانیت بخشید. انسان آرمانخواهی که سقف رویاهایش برای رهایی بشریت را به کینه‌توزی و انتقام پس از کسب قدرت محدود نساخت. او نشان داد که نمی‌توان فراموش کرد ولی می‌توان بخشید! بسیاری در تاریخ مبارزات سیاسی به زندان رفته یا آسیب دیده‌اند. اما کمتر انسانی را سراغ داریم که بتواند زندانبانان و بانیان ظلم به خویش و ملتش را ببخشاید و بر بستر گذشته خانه‌یی نو بسازد و از همه ظرفیت‌ها برای تعالی کشورش بهره برد. چقدر شایسته است تا جنابعالی از این فرصت بهره برده از جناب سیدمحمد خاتمی رییس‌جمهور پیشین ایران مصرانه درخواست نمایید تا در مراسم به خاکسپاری ایشان حضور یافته و حامل سلام‌های گرم شما و ملت بزرگ ایران برای آفریقا و جامعه جهانی باشد. خاتمی یک چهره بین‌المللی و قابل احترام در جامعه جهانی و مبدع نظریه گفت‌وگوی تمدن‌هاست. حضور ایشان موید دیپلماسی عمومی و عاملی برای ترمیم چهره ایران و انعکاسی از پیامی است که پس از انتخابات به دنیا صادر می‌شود. این حضور مانع بزرگی در برابر سمپاشی‌های تندروهای جنگ‌طلب و رژیم‌های بی‌بنیادی چون اسراییل خواهد بود”.

این نامه را ابراهیم اصغرزاده، الیاس حضرتی، محمدجواد حق‌شناس، فیاض زاهد، رضا نوروززاده، سعید لیلاز، اسماعیل دوستی، مسعود سلطانی‌فر و نعمت احمدی امضاء کرده بودند.