علی اکبر دارینی
تلویزیون دولتی ایران در حالی از پرتاب یک موشک تحقیقاتی و افتتاح اولین مرکز فضایی بزرگ این کشور خبر داد که بسیاری بیم آن دارند که این اقدام سرپوشی برای فعالیت های ایران در توسعه بیشتر موشک های نظامی بالستیک باشد.
تلویزیون ایران این رویداد را بطور مستقیم پخش کرد و در حین آن فرمان پرتاب موشک توسط محمود احمدی نژاد صادر شد.
ایران مدت هاست که ازهدف خود در توسعه برنامه فضایی سخن می گوید، اما تکنولوژی مورد استفاده در قراردادن ماهواره در فضا می تواند قابلیت استفاده در حمل کلاهک را نیز داشته باشد. برنامه فضایی این کشور هم، مانند برنامه انرژی هسته ای، در خارج از کشور با نگرانی ها همراه شده است.
شان مک کورمک، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، گفت: “این هم یکی دیگر از برنامه های دردسر ساز است. البته شورای امنیت سازمان ملل و اعضای سایر سیستم های بین المللی، قبلاً نگرانی عمیق خود را درباره ادامه برنامه موشک های بالستیک دوربرد و میان برد ایران اعلام کرده اند.“
مقامات ایرانی می گویند که برای پرتاب ماهواره، مشغول کار بر روی موشک شهاب- 4 هستند. اعتقاد بر این است که موشک پرقدرت بالستیک شهاب- 3 با برد 800 مایل، قادر است اسراییل و بسیاری از مناطق خاورمیانه را زیر پوشش قرار دهد. ایران در ماه نوامبر از تولید موشک جدیدی به نام عاشورا خبر داد که بردی معادل 1200 مایل دارد.
دانا پرینو، مسول مطبوعاتی کاخ سفید گفت: “این باعث تاسف است که آنها به این کار (توسعه موشکی) ادامه می دهند زیرا این باعث انزوای بیشتر آن کشور می شود.“
ایران که دست به ساخت اولین ماهواره داخلی زده است، ادعا دارد که این ماهواره را برای زیر نظر داشتن حوادث طبیعی در کشورهای زلزله خیز و نیز بهبود وضع ارتباط راه دور در فضا می خواهد. مقامات ایران ضمن اشاره به استفاده آمریکا از ماهواره برای کنترل افغانستان و عراق، می گویند آنها نیز برای امنیت خود به توانمندی های مشابهی نیاز دارند.
علیرغم نگرانی های موجود درباره برنامه فضایی ایران، هنوز مشخص نیست این برنامه تا کجا پیشرفته است و آیا موشک پرتاب شده به نقطه مورد نظر از “فضا” در 60 مایلی بالای جو زمین رسیده یا خیر.
تحلیلگران درباره تکنولوزی خاص مورد نیاز که ایران ادعای دراختیار داشتن آنرا دارد، دچار تردید هستند. ایران اولین موشک ساخت خود را در ماه فوریه پرتاب کرده بود اما این موشک تنها خود را به حاشیه فضا رساند و نتوانست به سطح مدار مورد نظر برسد.
تلویزیون دولتی ایران موقع نمایش پرتاب موشک از ارتفاع آن سخنی به میان نیاورد. آنها اعلام کردند: “با پرتاب این موشک، ایران به جمع 11 کشور برتر دنیا پیوست که تکنولوژی فضایی برای ساخت ماهواره و شلیک موشک به فضا را در اختیار دارند.“
پایینترین سطحی از فضا که ماهواره های رادیویی در آن پرواز می کنند مدار 100 تا 300 مایلی است. ماهواره های ارتباطی و ماهواره های بررسی موقعیت جهانی و آب و هوایی در مدار 250 تا 1200 مایلی حرکت می کنند.
احمدی نژاد قبل از پرتاب موشک، اولین مرکز بزرگ هسته ای ایران را، که شامل سکوی پرتاب موشک های فضایی و نیز یک ایستگاه کنترل زیرزمینی است، افتتاح کرد.
او گفت: “ما نیاز به حضور فعال و اثرگذار در فضا داریم.“
خبرگزاری رسمی ایرنا گزارش داد ماهواره جدید داخلی که “امید” نام دارد، ظرف 12 ماه آینده در فضا قرار داده خواهد شد.
دولت در سال 2005 اعلام کرد یک بودجه 500 میلیون دلاری را برای طرح های فضایی طی پنج سال آینده اختصاص داده است. ایران در آن سال اولین ماهواره تجاری خود را در پروژه مشترکی با مسکو، به کمک موشک روسی به فضا پرتاب نمود. به نظر می رسد روسیه مهمترین شریک ایران در انتقال تکنولوژی فضایی باشد.
دولت ایران می گوید این کشور امیدوار است تا سال 2010 چهار ماهواره دیگر را نیز به فضا بفرستد.
منبع: سانفرانسیسکو کرونیکل- 4 فوریه