اختلال در دستگاه های سانتریفوژ نطنز

نویسنده
نازنین کامدار

» مذاکرات استانبول تحت الشعاع "استاکس نت"

در آستانه دور جدید مذاکرات هسته ای با نمایندگان کشورهای 1+5 و برغم موج تبلیغاتی دستگاه های تبلیغاتی جمهوری اسلامی، روزنامه کیهان روز گذشته در سرمقاله اش از نقش تخریبی ویروس “استاکس نت” و کار نکردن بخشی از دستگاه های سانتریفوژ تاسیسات هسته ای نطنز و رآکتور بوشهر خبر داد.

با نزدیک شدن به زمان آغاز دور دوم مذاکرات هسته ای جمهوری اسلامی و کشورهای 1+5 که اینبار در ترکیه انجام خواهد شد، رسانه های داخلی و مقامات نظامی و امنیتی  در طرح ادعاهایی مبنی بر  افزایش توان هسته ای ایران، اشراف اطلاعاتی به منطقه و حتی قدرت پدافندی سپاه از یکدیگر پیشی گرفته اند.

“بازداشت 60 جاسوس هسته ای توسط سربازان گمنام امام زمان”، “سرنگونی هواپیماهای اسرائیلی و انگلیسی در خلیج فارس توسط ایران طی مقاطع مختلف”، “محکمه استانبول” و… تنها بخشی از تبلیغات در آستانه نشست استانبول است.

در همین راستا سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی که قرارست به عنوان مذاکره کننده در این نشست شرکت کند، روز گذشته در گفت و گو با شبکه تلویزیونی ان.بی سی درباره توان هسته ای جمهوری اسلامی، به تکرار ادعاهای تبلیغاتی داخلی پرداخت اما در عین حال گفت که “ایران با دید مثبتی وارد مذاکرات استانبول می شود و ظرفیت های بالای ایران می تواند مورد استفاده جهان قرار گیرد”.

 امتداد مانورهای تبلیغاتی به درون مذاکرات هسته ای، درحالی صورت می گیرد که روسیه از “نقش مخرب ویروس استاکس نت بر نیروگاه بوشهر” سخن گفته است و به اعتقاد ناظران بین المللی  و آنطور که روزنامه دیلی تلگراف نوشته “ویروس استاکس نت موجب به تاخیر افتادن اقدام نظامی بر علیه ایران شده و نگرانی های آنی را برطرف کرده است”.

به نوشته دیلی تلگراف، تخریب سیستم های محافظ نیروگاه بوشهر پس از جمله ویروس استاکس نت موجب شده است تا دانشمندان روسی از کرملین بخواهند که راه اندازی این نیروگاه را به تعویق اندازد.

این گزارش درحالی منتشر شده که علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و سرپرست وزارت امور خارجه از “بهره برداری از نیروگاه بوشهر در بهمن ماه و ورود برق هسته ای به مدار اانرژی کشور” خبر داده است.

بنا به نوشته ایسنا، گزارش دیلی تلگراف موجب شد تا سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفت و گو با ایسنا، آنرا “جنگ روانی در آستانه مذاکرات” بخواند و اینچنین بگوید: “ویروس استاکس‌نت هیچ‌گونه تاثیر منفی بر روند پیشرفت فعالیت‌های نیروگاه اتمی بوشهر نداشته است و همان‌طور که ریاست سازمان انرژی اتمی تاکید کرده، از حدود یک سال و نیم پیش، کارشناسان و متخصصان امنیتی سازمان با هوشیاری کامل این ویروس را شناسایی کرده و اقدامات لازم در این زمینه انجام شده است”.

حمید قائم مقامی افزوده است: “به نظر می‌رسد این‌گونه شایعات در راستای عملیات جنگ روانی و در آستانه‌ی مذاکرات 1+5 صورت گرفته است و به یاری خداوند متعال نیروگاه اتمی بوشهر به عنوان اولین نیروگاه اتمی خاورمیانه به‌زودی راه‌اندازی خواهد شد و مکروا و مکر الله والله خیر الماکرین”.

با این حال سخنگوی آژانس با جایگزین کردن قید زمانی “به زودی” به جای “اواخر بهمن” تردید ها درباره صدمه خوردن تاسیسات هسته ایران از ویروس استاکس نت را تشدید کرده است.

جمهوری اسلامی درحالی خود را برای مذاکره با 1+5 آماده می کند که افشای تخریب و از کار افتادن تنها نیروگاه هسته ای اش به دلیل حمله سایبری ویروس استاکس نت، می تواند به عنوان نقطه ضعفی در مذاکرات مطرح شود.

ادعای در اختیار داشتن 35 کیلو اورانیوم غنی شده، توان بالای تولید کیک زرد و… از جمله بحث هایی است که  صحت آنها هنوز به تائید منابع مستقل غربی نرسیده است.

این در حالی است که غرب نیز در عرصه رسانه ای بیکار ننشسته و به تازگی نشریه نیویورک تایمز در گزارشی اعلام کرده است که: “اسرائیل کرم رایانه ای استاکس نت را از پیش مورد آزمایش قرار داده بوده است تا بتواند مخرب باشد”.
به گزارش خبرگزاری مهر، طی عملیاتی که تایمز از آن به عنوان تلاش مشترک آمریکا و اسرائیل برای تخریب اهداف هسته ای ایران یاد کرده، گفته شده آزمایش بر روی کرم مخرب استاکس نت طی دو سال گذشته و در مجموعه حفاظت شده دیمونا انجام گرفته است.
نیویورک تایمز به نقل از یکی از متخصصان اطلاعاتی و نظامی ناشناس و آشنا با مجتمع دیمونا می گوید اسرائیل سانتریفوژهایی مشابه نمونه های نیروگاه نطنز در ایران را در این مجتمع راه اندازی کرده و آنها را تحت تاثیر این کرم رایانه ای قرار داده است.
به گفته یکی از محققان آمریکایی دلیل مخرب بودن این کرم انجام گرفتن آزمایشهای قبلی بر روی آنها بوده است.
تایم می گوید بسیاری از متخصصان امنیتی باور دارند حملات این کرم به پایان نرسیده و نسخه های جدیدتری از آن برای تخریب بیشتر در راه هستند.

 اگر چه هنوز توان واقعی تخریب ویروس استاکس نت مشخص نیست، اما روز گذشته روزنامه کیهان در سرمقاله خود خبر از کار افتادگی بخشی از تاسیسات هسته ای را تایید کرد.

کیهان البته از یکسو مدعی “توانمندی برنامه هسته ای ایران” شده و از دیگر سو “ توقف کار برخی از سانتریفوژ ها” را تائید کرده است.

کیهان نوشته است: “واقعیت این است که ما در اینجا صرفا با یک بازی سیاسی رسانه ای مواجه هستیم و این گزارش ها و برآوردها به لحاظ فنی هیچ مبنای قابل استنادی ندارد. دقیقا به همین دلیل هم هست که درهیچ کدام از آنها اطلاعات جزئی و دقیقی در این باره که دقیقا به چه معنا مدعی هستند برنامه هسته ای ایران کند شده، یافت نمی شود. همه تحلیل ها با این ادعا شروع می شود که «برنامه ایران کند شده» و بعد بلافاصله بی آنکه حاجتی به ارائه شواهد ببینند با داستان هایی عجیب و غریب مواجه می شویم درباره اوج مهارت فنی یا توان عملیاتی سرویس های غربی روی برنامه هسته ای ایران که یک نمونه اش را دیروز نیویورک تایمز با آب و تاب منتشر کرد. اما چه خواهد شد اگر ثابت شود که همه اینها داستان سرایی هایی بی پایه است و اساسا برنامه ایران نه فقط کند نشده بلکه سرعت آن افزایش هم پیدا کرده است؟ و اگر چنین چیزی ثابت شد آیا جای آن نیست که بپرسیم مقصود از این دروغ گویی های عمدی چیست؟”.

کیهان اما در ادامه اینچنین اعتراف کرده است: “در مورد ویروس استاکس نت به طور خلاصه قضیه از این قرار است که این ویروس هرگز تاسیسات نطنز را آنگونه که غربی ها ادعا می کنند آلوده نکرده است. دلیل روشن این امر اولا این است که اگر این اتفاق رخ داده بود باید تمام ماشین ها در نطنز از کار می افتاد در حالی که همانطور که دیپلمات های مسافرت کننده به ایران دیروز دیدند در نطنز هزاران ماشین بدون مشکل در حال کار است. ثانیا مطابق گزارش های آژانس حجم تولید مواد غنی شده در نطنز نسبت به گذشته نه فقط کم نشده بلکه افزایش هم یافته است. ایران اکنون در نطنز چیزی حدود 35 کیلو اورانیوم 20 درصد غنی شده و نزدیک به 3000 کیلوگرم اورانیوم 53 درصد غنی شده در اختیار دارد و حجم این مواد هر روز در حال افزایش است. بنابراین کاملا بی معناست که کسی ادعا کند غنی سازی در نطنز دچار مشکل است. تنها پرسشی که باقی می ماند این است که چرا همه ماشین های موجود در نطنز کار نمی کنند که پاسخی واقعا پیش پا افتاده دارد. ایران اکنون در نطنز اولویت شماره یک خود را افزایش مهارت و بهره وری و کاهش ضایعات قرار داده و به همین دلیل ترجیح می دهد با تعداد کمتری از ماشین ها کار کند و الا روزی که استراتژی ایران افزودن بر حجم مواد هسته ای خود بود نشان داد که به سادگی می تواند همه ماشین ها را فعال کند”.