آرش سیگارچی
در حالی که برخی مقامات مذهبی از تریبون های رسمی جمهوری اسلامی ایران درخواست “اشد مجازات” برای بازداشت شدگان بهایی رادارند و حتی پیشنهاد “اعدام” آنها را داده اند، بر شدت برخورد با پیروان این آیین افزوده شد و در روزگذشته دامنه این بازداشت ها به استان های دیگر کشور نیز رسید. در همین راستا مسوولان جامعه بهایی ویلاشهر در استان اصفهان نیز بازداشت شدند.
پایگاه خبری “فعالان حقوق بشر در ایران” اعلام کرد بر اساس آخرین گزارشات دریافتی، روزگذشته مسئولین جامعه بهائی ویلاشهر (اصفهان) به نام های هوشمند طالبی و مهران زینی به همراه یکی دیگر از اعضای این جامعه با نام فرهاد فردوسیان بازداشت شده اند. فعالان حقوق بشر در ایران تایید کرده است که این افراد توسّط نیروهای انتظامی ـ امنیتی بازداشت و به زندان این شهر منتقل شده اند و وضعیت آنان نامعلوم است.
از سوی دیگر، در حالی از بازداشت سه پیرو این آیین در شهر شمالی قائمشهر به نامهای علی احمدی، چنگیز درخشانیان و خانم سیمین ذکر رفته است که پیش از این در هفته پایانی اردیبهشت ماه، شش نفر از رهبری جامعه بهائیان ایران، موسوم به محفل ملی ایران به نامهای فریبا کمال آبادی، جمال الدین خانجانی، عفیف نعیمی، سعید رضایی، بهروز توکلی و وحید تیزفهم بازداشت شدند تا به همراه مهوش ثابت نفر هفتم عضو رهبری جامعه بهائیان ایران که از ۱۵ اسفند ماه گذشته در مشهد بازداشت شده، جملگی هفت عضو رهبری جامعه بهاییان ایران در بازداشت باشند.
گسترش بازداشت بهاییان در سایر شهرهای ایران در حالی صورت می گیرد که در هفته های اخیر برخی مقامات دولتی علت بازداشت این افراد را “اقدام علیه امنیت ملی” اعلام کرده و از جمله غلامحسین الهام سخنگوی دولت در نشست هفتگی هفته خود با خبرنگاران گفته بود: ”اینها گروهی هستند که علیه منافع کشور اقدام کرده اند و با خارجی ها به ویژه با صهیونیست ها ارتباط داشته اند.“
در این میان جمعه گذشته سید احمدی علم الهدی، امام جمعه مشهد ضمن سخنانی خواستار “اعدام انقلابی جاسوسان بهایی اسراییلی” شد. براساس گزارش خبرگزاری شبستان، وی با اشاره به خبر دستگیری “برخی سران بهائی که از جاسوسان اسرائیلی در ایران بودند”، از اعتراض مجامع بین المللی و برخی کشورها برای آزادی آنان انتقاد کرد و گفت:“کشورهایی همانند آمریکا، کانادا، اتحادیه اروپاو… که چشمان خود را بر روی به خاک وخون کشیده شدن بی رحمانه زنان و کودکان مظلوم غزه بسته اند امروز با دستگیری این جاسوسان جنایتکار به صدا در آمده و ادعای عدم حقوق بشر در ایران را سرداده اند.“
این نماینده مجلس خبرگان با تاکید براین نکته که ”بهائیت دین نیست” ضمن وارد کردن اتهاماتی به این افراد مدعی شد: ”بهائیت نه تنها دین بلکه فکر و عقیده نیز نمی باشد و چگونه ما می توانیم قبول کنیم این سربازان اسرائیلی که دستشان به خون میلیونها انسان بی گناه آلوده است در کشور ما آزادانه قدم زده و با استفاده از یک مشت منحرف سیاسی و دختران هرزه و پسران شهوتران با جمع آوری امضاء برای از بین رفتن قوانین اسلام به هر جنایتی دست بزنند.“
علم الهدی ضمن اشاره به اینکه “گفتمان کردن با این شبکه جاسوسی اشتباه است”، درخواست کرد: “با همه قدرت این جریان شیطانی براندازی شود و با اشد مجازات اعدام انقلابی گردند.” وی از مسئولان قضائی کشور خواست “بدون توجه به بد آمدن آمریکا و.. با درس گرفتن از خداباوری و خود باوری رزمندگان در فتح خرمشهر در برابر این جاسوسان پشت سر دستگاههای اطلاعاتی کشور برای براندازی این جریانهای جاسوسی قانعانه برخورد کنند.“
حق شهروندان بهایی
امام جمعه مشهد در حالی خواستار اعدام پیروان آیین بهاییت در ایران شده است که پیش از این آیت الله حسینعلی منتظری، از مراجع تقلید شیعیان در قم، در پاسخ به یک پرسش مذهبی پیرامون “حقوق بهائیان ایران” اعلام کرد: “بهائیان از حقوق شهروندی برخوردارند. فرقه بهائیت چون دارای کتاب آسمانی همچون یهود، مسیحیان و زرتشتیان نیستند در قانون اساسی جزو اقلیت های مذهبی شمرده نشده اند، ولی از آن جهت که اهل این کشور هستند حق آب و گل دارند و از حقوق شهروندی برخوردار می باشند، همچنین باید از رافت اسلامی که مورد تاکید قرآن و اولیاء دین است بهره مند باشند.“
این اولین بار است که یک مرجع تقلید ایرانی، به صراحت پیروان بهاییت را مانند سایر شهروندان مشمول حقوق قانونی در ایران می داند.
این درحالی است که در بازداشت های اخیر بهاییان، آنها از “از حق داشتن وکیل محرومند” و چنانکه دکتر فرهاد ثابتان، از مسئولان مطالعات و مسائل حقوق بشر جامعه جهانی بهایی به رادیو فردا گفته است حتی “به زندانیان بهایی اجازه داده نشده با خانواده هایشان تماس داشته باشند و تاکنون از حق داشتن وکیل محروم بوده اند.“
دکتر فرهاد ثابتان در ارتباط با اقدامات جامعه بهایی برای پیگیری پرونده دستگیر شدگان می گوید : “در ایران متاسفانه به هیچوجه به بهائی ها اجازه داده نمی شد که هیچ اقدامی برای آزادی و حقوق بشر بهایی ها انجام شود؛ تلاش های بسیاری شده تا ما در روزنامه ها و مقالات اجازه بخواهیم که لااقل از خود دفاع کنیم، یعنی اگر تهمتی می زنند، بهایی ها دفاع کنند ولی به هیچ وجه به بهایی ها اجازه هیچگونه سخن و بیانی داده نمی شود”.
مسئول مطالعات و مسائل حقوق بشر جامعه جهانی بهایی تاکید کرده است: “متاسفانه تمام اقدامات قانونی که از طرف بهائیان دنیا انجام می شد، به نظر می رسد که از طرف دولت ایران به صورت نوعی جاسوسی، یا آن گونه که می گویند طرفداری از استکبار و این مسائل تلقی می شود.“
نامه یک هموطن بهایی به امام جمعه مشهد
امام جمعه مشهد در حالی از مسوولان خواسته است “با درس گرفتن از خداباوری و خود باوری رزمندگان در فتح خرمشهر” با متهمان بهایی برخورد کنند که روز گذشته سایت فعالان حقوق بشر در ایران نامه ای از یک ایرانی بهایی منتشر کرد که وی در این نامه نوشته است: “بسیاری از بهاییان ایرانی بوده اند که علی رغم فشارهای وارده از سوی بهایی ستیزان، صرفاً به جهت آبادی کشور مقدّسشان، در خاک ایران باقی مانده و زندگانی سختی را گذرانده اند. لذا نسبت دادن اتّهام جاسوس اسرائیل به این افراد، هم از شرط انصاف به دور است و هم از شرط عقل خارج است.“
وی همچنین با اشاره به تلاش عده ای برای متهم کردن بهاییان در دست داشتن انفجار شیراز، نوشته است: “ظاهراً امام جمعه مشهد قصد ایراد اتّهام جدیدی را نسبت به افراد بهایی دستگیر شده دارند و می خواهند از فضای فکری متشنّج موجود، بر علیه اعضای دیانت بهایی سوء استفاده نمایند. آنچه در اینجا لازم به بیان است، بررسی تهمت های ایشان نسبت به بهاییان می باشد، چرا که اتّهام جاسوسی اسرائیل، بارها و بارها بر بهائیان زده شده است و بارها و بارها بهائیان اثبات نمودند که این ادّعا ها جز کذب صرف چیز دیگری نبوده و نیست.“
به نوشته این ایرانی پیرو آیین بهایی، “امام جمعه مشهد فرموده اند که بهائیت علاوه بر آنکه دین نیست، بلکه یک فکر و عقیده نیز نمی باشد. باید از ایشان سوال نمود که پس به نظر شما بهائیت چیست که مدام قصد سرنگونی آن را دارید؟ اگر نه دین است، نه عقیده است و نه فکر، پس به چه علّت مدام از آن نام برده، تمامی تلاشتان را انجام می دهید تا بهائیان را تحت فشار قرار داده و مردم کشور را نسبت به آنان بدبین نمائید؟ آیا اگر بهائیت دین، فکر و عقیده نبود، شما تا این اندازه از وجود و حضور آن هراسان بودید؟”
در پایان این نامه آمده است: “آیا چنین نظراتی از سوی امام جمعه مشهد، نمی تواند اصل برادری و برابری را در اسلام به زیر سوال ببرد؟ آیا چنین نظراتی از سوی ایشان نمی تواند توهینی تاریخی به جامعهء ظلم دیده و بی دفاع بهائی تلقّی گردد؟ آیا ایشان با چنین نظراتی، وجههء حقیقی اسلام را مخدوش نمی نمایند؟ آیا چنین نظراتی، توهین به سایر مسلمین نمی باشد؟”