انشعاب در مجلس

نویسنده

ahmadinjaddarmajlesb.jpg

وحید ثابتیان

به دنبال تشکیل گروه جدید “اصولگرایان خلاق”، صفوف فراکسیون محافظه کار مجلس هفتم، نخستین تجربه انشعاب را پشت سر گذاشت؛ انشعابی که زمینه اصلی آن، اختلاف نظر بر سر عملکرد دولت محمود احمدی نژاد بوده است.

فراکسیون جدید درحالی شکل می گیرد که محمود احمدی نژاد طی روزهای گذشته به جای پاسخگویی به نگرانی های موجود درخصوص وضعیت نابسامان اقتصادی وگرانی های سرسام آور، عملا با انکار این موضوعات کنترل گرانی وتورم را ازدستاوردهای دولت خود خوانده است تا بدین تریتب عزم برخی ازنمایندگان برای سوال ازرییس جمهور درمجلس جزم شود. این روندی مقاومت شدید برخی ازعناصر طیف اکثریت همچون محمد رضا باهنر نائب رییس مجلس را به همراه داشته است.

تشکیل فراکسیون “اصول گرایان خلاق” پس ازآن صورت می گیرد که طی ماه های گذشته بخشی ازاصول گرایان این فراکسیون به رهبری محمد رضا باهنر از هر گونه انتقادی به سیاست ها وعملکرد محمود احمدی نژاد و دولت وی جلوگیری کرده وعملا نمایندگان دیگر را برای سکوت دربرابر اقدامات دولت تحت فشار قرار دادند. باهنر که تلاش کرده بود چنین انشقاقی صورت نگیرد و وحدت اصولگرایان حداقل تا پایان دوره مجلس هفتم حفظ بشود، طی هفته های گذشته و بعد ازآنکه جمعی ازنمایندگان به جمع آوری امضا برای احضار رییس جمهوری پرداختند، تلاش زیادی را برای جلوگیری از این روند به انجام رساند. باهنر اگرچه از انشقاق فراکسیون اکثریت ناراضی به نظر می رسد و اعضای جدا شده را به عدم همراهی این فراکسیون ازآغاز تشکیل آن متهم کرده، اما تلاش کرده است این موضوع را عادی جلوه دهد: “ما نیز استقبال می‌کنیم که برخی آقایان بتوانند فراکسیونی تشکیل دهند، فعال باشند و از باقیمانده‌ی عمر مجلس برای خدمت به مردم استفاده‌ بهتری کنند.” البته وی ادعا کرده که افراد زیادی به این فراکسیون نخواهند پیوست: “باید دید آنها چند نفر را می‌توانند جمع کنند و چه فعالیت‌هایی می‌توانند داشته باشند.”

پیش ازاین خبرهایی منتشر شده بود که درجلسه اعضای فراکسیون اصولگرایان کمتر از پنجاه نماینده شرکت کرده بودند و دران جلسه باهنر نمایندگان را به عدم امضای طرح سوال از رییس جمهوری ترغیب و تلویحا آنها را تهدید کرده بود. او سپس گفت که خبری که دراین زمینه در برخی سایت های اینترنتی منتشر شده دروغ بوده است.

این در حالی است که سعید ابوطالب تاکید کرده است: “در آخرین جلسه فراکسیون اکثریت که متأسفانه نام اکثریت را همیشه با خود یدک می‌کشید، کمتر از 60 نفر یا 50 نفر حضور داشتند.”

سعید ابوطالب که یکی ازاعضای فراکسیون جدید است، در خصوص تشکیل این گروه جدید گفته است: “این فراکسیون جلساتی از قبل داشته است، منتهی اعلام موجودیت فراکسیونی نکرده‌ بودند. با توجه به این‌که هیأت رییسه فراکسیون به نظر جمع احترام نمی‌گذاشتند و نمایندگان احساس کردند که از حضور آنان در فراکسیون اکثریت سوءاستفاده می‌شود و من نیز معتقدم این فراکسیون در دو سال گذشته نتوانسته به وظایف خود به عنوان فراکسیون عمل کند، عده‌ای از نمایندگان با جدایی از این فراکسیون، فراکسیون جدیدی را تشکیل داده‌اند تحت عنوان فراکسیون نمایندگان اصولگرای خلاق. این نمایندگان اصرار دارند که اصولگرایی ناب و اصولگرایی واقعی و اصیل حساب خود را از هیأت رییسه فراکسیون فعلی و مشخصا آقای باهنر جدا کند و بتوانند شأن مجلس را حفظ کنند و توقعی که قانون اساسی از مجلس دارد، در قالب فراکسیون سیاسی، انجام رساند.”

دکتر سبحانی، دکتر افروغ، دکتر خوش چهره، مدنی و ابوطالب از چهره های شناخته شده این فراکسیون جدید هستند.

عمادافروغ رییس کمیسیون فرهنگی مجلس که از اعضای فراکسیون جدید است به خبرگزاری آفتاب گفته: “من بارها گفته‌ام که جامعه ایران اکنون در حال پوست انداختن است اما متأسفانه برخی نمی‌خواهند این پوست انداختن سیاسی را درک کنند و به مقابله با آن می‌پردازند و تنها چارچوب دوگانه چپ و راست را به عنوان طیف سیاسی قلمداد می‌نمایند.”

او سپس به توصیف تفاوت های اصول گرایان پرداخته است: “اصولگرایی به دو بخش تقسیم می‌شود: «اصولگرایی خام و اولیه» و «اصولگرایی خلاق و انتقادی» که من خود را وابسته به دسته دوم می‌دانم. اگر فرصت ظهور و انسجام اصولگرایان دسته دوم به وجود آید، ‌من با کمال میل استقبال می‌کنم، اما هنوز تشکیلات منسجم و مستقلی در میان نیست چرا که این موضوع مستلزم زمان بیشتری است. اصل وجودی این فراکسیون منتفی نیست اما هنوز آن را اعلام رسمی نمی‌کنیم و می‌توان به گونه‌ای غیررسمی گفت که چنین فراکسیونی در حال شکل‌پذیری است و ما با توجه به شناختی که از تحولات سیاسی ایران داریم، وجود فراکسیون اصولگرایان خلاق را لازم می‌دانیم.”