محبوبه نیکنهاد
همزمان با تکذیب استعفای مشایی و ابراز بیاعتنایی احمدینژاد به موج سنگین انتقادهای اصولگرایان که خواستار برکناری معاون وی به خاطر اظهار دوستی به ملت اسرائیل بودند، رئیس سابق موساد - سرویس اطلاعاتی اسرائیل - احمدینژاد را یک “هدیه غیرمنتظره” به اسرائیل توصیف کرد و گفت: حتی عملیات ویژه موساد هم نمیتوانست به اندازه حضور احمدینژاد در راس قدرت ایران، برای انزوای ایران در جهان مؤثر باشد.
به نوشته روزنامه هاآرتض، “افرایم هالوی” رئیس پیشین سرویس جاسوسی اسرائیل، این سخنان را در گفتوگو با تلویزیون عربیزبان الحوار بیان کرد و افزود: “مواضع افراطی احمدینژاد دنیا را بر علیه ایران متحد کرده است و به دنیا نشان داده است که ایران امروز ایرانی نیست که دنیا بتواند با آن زندگی کند.“
افرایم هالوی، نهمین رییس موساد و رییس شورای عالی امنیت ملی اسرائیل، بود. وی در سال ۱۹۹۸ ریاست موساد را به عهده گرفت. پیش از آن، او به عنوان نماینده ویژه سه نخست وزیر وقت اسرائیل در سفرهای محرمانه به کشورهای عربی و ماموریت های حساس نقش ایفا کرد و در اوج این ماموریتها، عامل دستیابی اسرائیل و اردن هاشمی به پیمان صلح در سال ۱۹۹۴ بود که به برقراری مناسبات دیپلماتیک بین دو کشور منجر شد.
وی ماه گذشته هم در اظهارنظری نسبت به تبعات حمله به ایران هشدار داده و خواستار ادامه مذاکرات غرب با ایران شده بود. او همچنین گفتوگوی ایران با اسرائیل را یکی از لوازم به نتیجه رسیدن مذاکرات ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 دانسته بود.
راه مذاکره با آمریکا از اسرائیل میگذرد
اظهارات حمایتآمیز رئیس سابق موساد از احمدینژاد در حالی علنی میشود که برخی فعالان سیاسی در ایران، سخنان مکرر معاون احمدی نژاد درباره اسرائیل را تلاشی برای جبران سخنان پیشین رئیس دولت نهم درباره هولوکاست ارزیابی میکنند.
این گروه از تحلیلگران معتقدند که دولت نهم برخلاف شعارهای فعلی و موضعگیریهای پیشین خود، تصمیم به سازش با آمریکا گرفته و به این نتیجه رسیده است که راه نزدیکی به ایالات متحده و آغاز مذاکره با این کشور، کاهش تنشها بین ایران با اسرائیل است. حال آنکه منتقدان دولت احمدینژاد معتقدند این بدترین روش برای حل مشکلات جمهوری اسلامی با آمریکا است.
از این رو بود که روز گذشته محمدعلی ابطحی، معاون رئیسجمهور سابق، در این باره صراحتا نوشت: ”میگویند، که به دولت برای رابطه با آمریکا گفتهاند که راه آمریکا از تلآویو میگذرد، باید اول دل قدرتمندان صهیونیست آمریکا را بدست آورد تا ایجاد رابطه با آمریکا امکانپذیر باشد و به همین دلیل آقای مشائی این حرفها را زده و کسی هم کفن نپوشیده.“
وی سپس ضمن مخالفت شدید با این روش، افزود: “شاید خیلی از مردم ایران مخالف رابطه ایران و آمریکا نباشند، ولی این کار دریوزگی اسرائیل رالازم ندارد. خیلی سادهتر و باعزتتر میشود این رابطه را برقرار کرد. فقط به جای شعارها، باید باور کنیم که ایران کشور بزرگ و با عظمتی است که بی دلالی اسرائیل هم می تواند با آمریکا رابطه برقرار کند.“
منتقدان بزرگ در برابر مدافعان کوچک
در ادامه جنجالها بر سر اظهارات رحیم مشایی، معاون احمدینژاد، نوری همدانی از مراجع تقلید نزدیک به اصولگرایان، جامعه روحانیت، حزب موتلفه و حتی مهدی کوچکزاده، تندروترین نماینده اصولگرای حاضر در مجالس هفتم و هشتم نیز از تعلل احمدینژاد در برکناری مشایی به شدت انتقاد کردند. پیش از این هم حسین شریعتمداری، سایت رجانیوز و مکارم شیرازی به جمع مخالفان مشایی و منتقدان احمدینژاد پیوسته بودند.
اما از سوی دیگر، تنها کسانی که روز گذشته حاضر شدند از مشایی دفاع کنند، علیاکبر جوانفکر مشاور مطبوعاتی احمدی نژاد و یک وبلاگنویس مقیم خارج بودند. این وبلاگ نویس که دو سال پیش، در واقع اندکی پس از سفر به اسرائیل، به جمع حامیان احمدینژاد پیوست، دیروز در وبلاگ خود حرفهای مشایی را “به نفع امنیت ملی” توصیف کرد. جوانفکر نیز در گفت و گو با خبرگزاری فارس به شدت از موج حملات به مشایی انتقاد کرد و آن را “هوچیگری و جو سازی سیاسی” و “صرفا به قصد شاخ و شانه کشیدن و عرض اندام در برابر دولت و رئیس جمهور” خواند.
این تعبیرات کمسابقه نسبت به منتقدان در حالی از زبان مشاور رئیسجمهور مطرح میشود که منتقدان احمدینژاد در خصوص امتناع از برکناری مشایی، تقریبا همگی وابسته به طیفهای نسبتا تندرو در جناح اصولگرا بودهاند و حتی در میان آنها نام چند تن از مراجع و علمای مذهبی نیز به چشم میخورد.
با این حال دیروز احمدینژاد در سخنانی با اشاره به انتقادهای اخیر از دولت، که دامنه آن به مراجع تقلید نیز کشیده شده است، تاکید کرد که: “دولت نهم وقت خود را با پاسخ دادن به موجسازیهای سیاسی تلف نمیکند” و معاون وی نیز تصریح کرد که هیچگاه استعفا نخواهد داد و در خصوص نامه اعتراضی 200 نماینده مجلس نیز پیشبینی کرد که: “نظر آنها تغییر میکند.“