نگرانی دولتی ها از حضور هاشمی درنماز جمعه

نویسنده
نازنین کامدار

» رئیس ستاد اقامه نماز جمعه تهران تغییر کرد

تنها یک روز پس از اظهارات علی اکبر هاشمی رفسنجانی درباره  امکان حضورش در نماز جمعه تهران و تاکید وی بر اینکه “هر گاه ضرورت ایجاب کند” در نماز جمعه حاضر خواهد شد، سایت رجا نیوز، نزدیک به دولت از “عدم تحقق نماز جمعه هاشمی” خبر داد و در این باره با دو حامی افراطی دولت در مجلس یعنی روح الله حسینیان و حمید رسایی گفت و گو کرد.

رجا نیوز در خبر خود با اشاره به نماز جمعه ۲۶ تیرماه نوشته است: “نماز جمعه 26 تیرماه سال گذشته که به امامت آقای هاشمی رفسنجانی اقامه شد، موج جدیدی از ناآرامی‌ها را در خیابان‌های اطراف دانشگاه تهران به دنبال داشت. حضور افرادی که تاکنون در این مراسم عبادی - سیاسی حاضر نشده بودند و رفتارهایی نظیر نماز خواندن با کفش، اقامه نماز به صورت مختلط و بدون حجاب اسلامی، یکی از اتفاقات نادر در تاریخ نماز جمعه تهران بود. البته این ناآرامی‌ها که همزمان با تاکید آقای هاشمی بر آزادی متهمان اغتشاشات آغاز شد، با تلاش چندساعته نیروهای پلیس آرام گرفت اما سخنان رئیس مجمع تشخیص پوشش گسترده‌ای در رسانه‌های غربی و مخالف نظام داشت تا جایی‌که بسیاری از آنان این سخنان را اقدام آقای هاشمی برای به دست گرفتن رهبری اپوزیسیون تعبیر کردند”.

 در همین حال، بنا به نوشته پارلمان نیوز، تنها به فاصله یک روز از موضع گیری هاشمی رفسنجانی درباره احتمال حضورش در نماز جمعه، رئیس ستاد نماز جمعه تهران تغییر کرده است و گفته می شود این تغییر بی ارتباط با احتمال حضور هاشمی در نماز جمعه “بر حسب احساس ضرورت” نبوده است.

به گزارش روابط عمومی شورای سیاست گذاری ائمه جمعه، سید رضا تقوی رئیس محافظه کار این ستاد، یدالله شیر مرادی را جایگزین  مسعود مرادی کرده است.
گفتنی است، مسعود مرادی رئیس سابق ستاد نمازجمعه تهران در  هفته منتهی به نمازجمعه روز قدس سال گذشته با حضور احمدی نژاد به عنوان سخنران قبل از خطبه ها مخالفت  و همچنین در گفت و گو با سایت تابناک، ادعای ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت مبنی بر حضور احمدی نژاد در نماز جمعه روز قدس را تکذیب کرده بود.

شورای سیاست گذاری ائمه جمعه سراسر کشور، مراسم نماز جمعه، خطیب و حتی متن گفته های ائمه جمعه را دو روز قبل از برگزاری به خطیب ابلاغ می کند و سخنران نماز جمعه موظف به اعلام مباحث از پیش طراحی شده این شورا است.

آگاهان می گویند این قاعده درباره خطبه های نمازجمعه هاشمی رفسنجانی، به دلیل  سابقه و سمت های عالی وی رعایت نمی شود و بر همین اساس وی در نماز جمعه مشهور ۲۶ تیرماه سال گذشته به برشمردن “راه حل های خروج از بحران” خود پرداخت؛ محورهایی که در متن تنظیم شده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه وجود نداشته است.

گفتنی است هاشمی رفسنجانی از زمان برگزاری نماز جمعه ۲۶ تیرماه تا کنون، بارها از “وجود بحران در کشور” سخن گفته است و  با وجود افزایش فشارها بر وی از طریق ایراد اتهامات مالی بر فرزندانش، دستگیری نوه وی در هنگام ورود به ایران، ایجاد مزاحمت برای فائزه هاشمی توسط لباس شخصی ها در روز ۱۶ آذر و نیز زندانی کردن برادر همسرش در هفته های قبل، کماکان بر “راه حل” برای “خروج از بحران” تاکید کرده و در بیشتر موضع گیری های خود جانب نیروهای معترض به انتخابات را گرفته است.

هاشمی رفسنجانی که هم اکنون بیش از ۹ ماه است در جایگاه امام جمعه تهران حاضر نشده، روز شنبه گذشته در دیدار با اعضای شورای سردبیری روزنامه فرهنگ آشتی درباره احتمال حضور مجدد خود در نماز جمعه گفته است: “وظیفه امام جمعه آگاه کردن جامعه در خصوص مسایل جاری کشور و روابط بین المللی است و زمانی که احساس کنم ضرورت دارد شرکت خواهم کرد”.

احتمال مطرح شده از سوی هاشمی رفسنجانی، موجب شد تا افراطیون حامی دولت در مجلس در گفت و گو با رجا نیوز، قبل از هر نوع اعلام موضع رسمی شورای سیاست گذاری ائمه جمعه از “عدم تحقق نماز جمعه  هاشمی رفسنجانی” سخن بگویند.

حمید رسایی، نماینده حامی دولت هم که دو هفته قبل نیز در نطقی در مجلس، خواستار بازگشت مهدی هاشمی از سفر و محاکمه او به اتهام اقدام علیه امنیت ملی شده بود، با انتقاد از هاشمی رفسنجانی گفته است: “اگر رئیس مجمع تشخیص اکنون به نماز جمعه بیاید ممکن است رویدادهای 26 تیرماه تکرار شود و افرادی برای ایجاد ناآرامی در نماز جمعه حضور یابند. در واقع آقای هاشمی اکنون می داند که حضور در نمازجمعه مساوی است با افتضاحات روز 26 تیرماه و او راضی به ایجاد این افتضاحات نیست.”

وی افزوده است: “بر این اساس آقای هاشمی زمانی می تواند به مجامعی مانند نمازجمعه بیاید که تکلیف خود را با جریان فتنه روشن و شفاف کند در غیر اینصورت نباید منتظر مساعد شدن فضا و ایجاد ضرورت مورد نظر باشند زیرا نه حامیان انقلاب اسلامی حضور او را در این شرایط قبول می کنند و هم اینکه جریان فتنه مترصد بهره برداری از فرصت حضور او در نمازجمعه است.”

گفته های حمید رسایی باعث شده است که رجا نیوز در “تحلیل” خود از سخنان وی بنویسد: “بر پایه این شرایطی که رسایی گفته است، “ضرورت” مورد اشاره آقای هاشمی به این زودی ها محقق نخواهد شد و انتظار حضور او در نمازجمعه در آینده‏ای نزدیک انتظاری نادرست است”.

در همین حال به نوشته سایت کلمه از جمله علل ناتوانی افراطیون حامی دولت در اعمال فشار بر آیت الله خامنه ای برای پس گرفتن حکم امامت جمعه موقت تهران از هاشمی رفسنجانی، صدور این حکم از سوی آیت الله خمینی بوده است. روح الله حسینیان، رئیس فراکسیون حامیان دولت در مجلس نیز در گفت و گو با رجا نیوز درباره تمایل ضمنی هاشمی به شرکت در نماز جمعه چنین واکنش نشان داده است: “بنده اگر طرف مشورت باشم می‌گویم که مصلحت نیست آقای هاشمی بیاید”.

گفتنی است نمایندگان افراطی حامی دولت و نیز سایت رجا نیوز درحالی از “مصلحت نبودن” حضور هاشمی در نماز جمعه سخن گفته اند که  یکی از دو سمت مهم  وی “ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام” است.