هشدار رهبر: زمانش نرسیده

نویسنده

تحلیلگران سیاسی برجسته معتقدند این گفته رهبر ایران در روز چهارشنبه مبنی بر اینکه تنفر ایرانیان از آمریکا ریشه دار است، خط بطلانی بود بر مباحثی که در روزهای آخر تبلیغات ریاست جمهوری آمریکا مطرح شده است.

این مباحث درمورد از سر گیری روابط دیپلماتیک با آمریکا و ایجاد یک دفتر حافظ منافع در تهران با استقبال آمریکا مواجه شده بود.

آمریکا در سی سال گذشته نه تنها رابطه سیاسی با ایران نداشته است بلکه با بلندپروازی های اتمی این کشور هم بشدت مخالف است. اما بعضی از نظریه پردازان آمریکایی معتقدند که دولت جدید آمریکا باید خودش را از گذشته جدا کند و تلاش کند تا راه حلی برای پایان دادن به این جنجال پیدا کند.

در ایران، مقامات با این دو پرسش مواجه هستند: آیا باید به آمریکا اجازه بدهند که یک دفترحافظ منافع در ایران دایر کند یا یک سازمان غیر دولتی ایرانی- آمریکایی در ایران تاسیس شود؟

رهبر ایران، آیت الله علی خامنه ای، که در همه مسائل کشور حرف آخر را می زند، گفت: “اختلاف با آمریکا فراتر از اختلاف نظر های سیاسی است. نفرت مردم ایران عمیق است و دلیل آن اقدامات آمریکا علیه مردم و کشور ایران در 50 سال گذشته است”.

تحلیلگران سیاسی معتقدند که آیت الله خامنه ای و مقامات ایرانی معمولا یک هفته قبل از اینکه مردم آمریکا به پای صندوق های رای بروند شروع به بدگویی از آمریکا می کنند و حدس می زنند که رهبر ایران دارد پیامی می فرستد. یکی از این تحلیلگران می گوید: “یکی از هدف های آیت الله خامنه ای، پایان دادن به بحثی است که در همه کشور منتشر شده است و آن باز شدن دفترحافظ منافع آمریکا در ایران و احتمال ایجاد ارتباط بین دو کشور است.”

او می گوید: “دلیل دوم این است ایرانیان از نزدیک انتخابات آمریکا را پیگیری می کنند و این گفته به آنها این پیام را داد که نتیجه انتخابات آمریکا هرچه که باشد، تاثیری بر نوع نگاه ایران به آمریکا ندارد”.

یک تحلیلگر سیاسی دیگر معتقد است: “به نظر می رسد که پیام خامنه ای بیشتر برای مصرف داخلی است اما ممکن است به گوش دولت بعدی آمریکا برسد و آنها بفهمند که اگر در پی ایجاد روابط سیاسی با ایران هستند، باید در سیاست هایشان تغییر اساسی ایجاد کنند”.

مواجه با ایران بزرگترین بحث در سیاست خارجی تبلیغات ریاست جمهوری آمریکا است. هر دو کاندیدا، باراک اوباما دموکرات و جان مک کین جمهوری خواه گفته اند که تحریک های سخت تری را در مقابل ایران اعمال خواهند کردو اوباما گفته است که آماده گفتگوی مستقیم با ایران است.

آمریکا تحریم هایش علیه ایران را گسترده تر کرده است زیرا معتقد است که این کشور قصد دارد به سلاح اتمی دست پیدا کند، این ادعایی است که ایران همواره رد کرده است. در این میان تلاش هایی برای تقویت سازمان ملل انجام داده است. شورای امنیت سازمان ملل، تا کنون سه دوره تحریم در مورد ایران اعمال کرده است.

مقامات آمریکایی می گویند که تاسیس یک دفتر حافظ منافع در تهران و فرستادن دپیلمات های آمریکایی بعد از سه دهه قطع رابطه به این کشور، به مردم ایران نشان می دهد که اختلاف نظر آمریکا با دولت ایران است نه با مردم آن.

منبع: رویترز 29 اکتبر