آخر هفته گذشته نزدیک بود نیروهای دریایی ایران و ایالات متحده در تنگه هرمز، در کرانه شرقی خلیج فارس، دست به تبادل آتش بزنند. حداقل این چیزی است که از زبان وزارت دفاع ایالات متحده در مورد رویارویی پنج شناور ایرانی و سه ناو جنگی آمریکایی شنیده می شود.
پنتاگون ادعا کرده ناوهای آمریکا در محدود آب های بین المللی بوده اند، هر چند خط تمایز مرزی میان ایران و عراق در تنگه هرمز چندان مشخص نیست. یکی از مقامات آمریکایی گفت قایق های سپاه پاسداران تا 200 متری ناو یو اس اس پورت رویال، ناوشکن یو اس اس هوپر و ناو تندروی یو اس اس اینگراهام نزدیک شده است.
او گفت ایرانی ها پیام رادیویی فرستادند که می گفت: “من به طرف تو می آیم. تا دو دقیقه دیگر منفجر می شوی.” مقامات آمریکایی می گویند کاپیتان ناوهای جنگی ایالات متحده تقریباً آماده صدور دستور آتش بوده که در همین لحظه شناورهای ایرانی محل را ترک کردند. قایق های ایرانی قبل از ترک محل در حال انداختن جعبه های کوچک سفید رنگی به داخل آب دیده شده اند که به گفته آمریکایی ها اقدامی برای مین گذاری بوده است. سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت: “ تا کنون این جدی ترین اقدام تحریک آمیز از این نوع بوده که ما دیده ایم… آسیبی به کسی نرسید اما می توانست اتفاق بیفتد.
از سوی دیگر، یک سخنگوی وزارت خارجه ایران در مورد این حادثه گفته: “این یک مساله عادی است و گاهی برای هر دو طرف اتفاق افتاده است. وقتی هر دوطرف یکدیگررا شناسایی می کنند، موضوع خاتمه می یابد.” تلویزیون دولتی ایران هم به نقل از یک منبع مطلع از نیروی دریایی سپاه پاسداران گفت: “برخورد شناورها و ناوهای آمریکایی خارج از عرف معمول نبوده است. به گفته این منبع مطلع، شناورهای ایرانی از ناوهای آمریکایی درخواست کردند که خودشان را معرفی نمایند، آنها هم این کار را کرده اند و به مسیر خود ادامه داده اند.“
این برخورد از آن نوع ماجراهایی بوده که می توانست جرج بوش را با پوشیدن لباس رزم، وادار کند تا نقش فرمانده جنگ را اجرا کند. اما در حال حاضر “رییس جمهور جنگ” چمدانش را برای ارتباط عمومی و گشت و گذار در خاورمیانه بسته است. بوش گفته بخشی از سفر او به مقابله با نفوذ ایرانی ها اختصاص دارد.
تنگه هرمز یک شاهراه حیاتی است زیرا اگر روزی بسته شود، تنها سهم کوچکی از 17 میلیون بشکه نفت عبوری در روز می تواند از مجاری دیگر منطقه را ترک کند. ایران هشدار داده اگر هدف حمله ایالات متحده قرار بگیرد مانع از انتقال نفت از این تنگه خواهد شد. چنین چشم اندازی قطعاً منجر به افزایش بهای نفت خواهد شد. روزنامه دیلی ایندپندنت نوشت: “مالکیت بر آبهای خلیح فارس خصوصاً در نزدیکی مرزهای جنوبی ایران و عراق محل مناقشه بوده است. سال گذشته هم دستگیری تعدادی از پرسنل دریایی سلطنتی انگلستان در این منطقه صورت گرفت. ضمناً از این کانال برای انتقال تجهیزات نظامی به عراق و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس استفاده می شود.
در زمانیکه بوش آماده باز کردن یک پرونده بلند بالا برای سرکوب نفوذ فزاینده ایران در این منطقه از دنیا است، گزارش ها از ایران خبر از بروز شکاف میان محمود احمدی نژاد و رهبر عالی ایران، آیت الله علی خامنه ای، می دهند. به نظر می رسد که رییس جمهور مانند چند سال گذشته از زمان انتخابش در سال 2005، دیگر مورد پشتیبانی بی چون و چرای خامنه ای نیست. قبلا وقتی احمدی نژاد هدف انتقادات مخالفین قرار می گرفت، خامنه ای منقدان را خاموش می کرد. خامنه ای کسی است که حرف آخر را در این کشور می زند…
ظاهراً برآوردهای اخیر سازمان امنت ملی آمریکا مبنی بر متوقف شدن برنامه تسلیحات هسته ای ایران در سال 2003، نقش کلیدی را در تغییر موازنه قدرت در تهران بازی کرده است. روزنامه اینترنشنال هرالد تریبون نوشته: “گزارش سازمان امنیت ایالات متحده ، خطر حمله نظامی به ایران را شدیداً کاسته است و به مقامات ایرانی این فرصت را داده که بیشتر به موضوعات داخلی نظیر انتخابات آینده مجلس در ماه مارس بپردازند. رهبری ایران به موازات فشارهای ایالات متحده و غرب بر دولت احمدی نژاد برای توقف برنامه هسته ای، مانع از نمایش هرگونه اختلاف داخلی می شد. مقامات ارشدی نظیر خامنه ای مرتب همه را به اتحاد در برابر دشمن ترغیب می کردند تا همین دشمن از موقعیت بهره برداری نکند.. دشمن، کلمه ای است که به طور متداول برای آمریکا استفاده می شود
اما یک منبع نزدیک به خامنه ای گفت در حال حاضر رهبر عالی ایران خصوصاً در مورد عملکرد اقتصادی از احمدی نژاد ناراضی است. افزایش تورم و صعود بهای کالاهای اساسی شامل غذا و سایر مایحتاج از عواقب این عملکرد است. این منبع گفت خامنه ای تا کنون از احمدی نژاد حمایت کرده است زیرا ادعاهای او در مورد حمایت از فقیران را باور داشت… اما عملکرد اقتصادی او فاجعه آمیز بوده است. ماه عسل این دو قطعاً پایان یافته است.
منبع: سانفرانسیسکو کرونیکل – 9 ژانویه