در ادامه تحولات مربوط به انتخابات ریاستجمهوری و حضور احتمالی رئیسجمهور اصلاحطلب پیشین، تعدادی از اعضای حلقه اول نزدیکان خاتمی اعلام کردند که او تصمیم خود را گرفته و در انتخابات ریاستجمهوری دهم حضور خواهد یافت. در حالی که این خبر هنوز به طور رسمی اعلام نشده، حتی برخی منابع از اعلام حضور رسمی خاتمی در 48 ساعت آینده خبر داده اند.
دیروز در حالی مدیرعامل بنیاد باران از قطعی شدن حضور خاتمی در انتخابات خبر میداد که محمد عطریانفر اعلام رسمی این موضوع را به 48 ساعت آینده و سایت حامیان خاتمی (یاری) به حداکثر 72 ساعت بعد موکول میکردند.
این احتمال دیروز به حدی جدی شد که برخی سایتهای جناح رقیب با توجه به خبر برگزاری یک جلسه سخنرانی اقتصادی در بنیاد باران و احتمال حضور خاتمی در آن، درباره اعلام کاندیداتوری خاتمی در حاشیه این جلسه گمانهزنی کردند. اما مسئول روابط عمومی بنیاد باران در گفتوگو با سایت یاری، این خبر و حضور خبرنگاران در جلسه داخلی آن بنیاد را تکذیب و در عین حال بار دیگر سخنان مدیرعامل این بنیاد مبنی بر قطعیت نامزدی خاتمی را تکرار کرد.
این سایت دیروز همچنین در تحلیلی از قطعی شدن حضور خاتمی و اعلام آن تا “سه روز آینده” خبر داد و ابطحی نیز به این سایت گفت که: “معتقدم آقای خاتمی بعد از دیدار با آقای مهندس موسوی و سخنانش در جمع مردم قم به نوعی اعلام حضور رسمی خود در انتخابات ریاست جمهوری آینده را اعلام کرد.“
عبدالله ناصری، مدیرعامل سابق ایرنا و از مشاوران نزدیک خاتمی، هم برداشت خود از سخنان خاتمی را حضور وی در انتخابات دانست و موسوی لاری، وزیر کشور خاتمی، هم به خبرگزاری فارس خبر داد که: “خاتمی تصمیم گرفته در انتخابات حضور پیدا کند.“
علاوه بر اینها، سید حسن رسولی نیز که از استانداران سابق موسوی لاری بوده و هماکنون معاون مدیرعامل بنیاد باران است، از عدم آمادگی میرحسین موسوی و قطعی شدن حضور خاتمی به این خاطر خبر داد. این در حالی بود که ابوالفضل فاتح، از حامیان میرحسین موسوی، در گفتوگو با ایلنا از تداوم تردیدها و تأملهای موسوی خبر داد و همزمان دانشجویان حامی موسوی نیز ضمن لغو تجمع خود برای حمایت از میرحسین، برگزاری این تجمع را به “پس از هماهنگی با آقای موسوی” موکول کردند.
حمله اصولگرایان به خاتمی
روز گذشته در حالی که افراد نزدیک به خاتمی از قطعی شدن حضور وی در انتخابات خبر میدادند، حسین شریعتمداری در روزنامه کیهان به شدت به سید محمد خاتمی حمله کرد و او را به انجام اقداماتی “بر ضد اسلام و انقلاب و ملت ایران” و “خوشایند آمریکا و متحدانش”، متهم کرد.
حمله نماینده رهبر در روزنامه کیهان به خاتمی، به خاطر این بود که رئیسجمهور سابق چند روز پیش خارج شدن گروه مجاهدین خلق از فهرست تروریستی اتحادیه اروپا را ناشی از عملکرد دولت احمدینژاد ارزیابی کرده بود. یک روز قبل از روزنامه کیهان هم رسایی، نماینده وابسته به جناح دولتی در مجلس هشتم، از تریبون مجلس به شدت خاتمی را مورد حمله قرار داد؛ حملهای که حتی اعتراض محافظهکاران را هم برانگیخت و به واکنش منفی علی لاریجانی انجامید.
نطق رسایی به حدی بازتاب داشت که محمدعلی ابطحی، معاون سابق خاتمی، دیروز در وبلاگش خواستار تکرار ”هر هفته یکی دو بار” از این نوع سخنرانیهای تخریبی شد تا به زعم وی: “جامعه باور کند آقای خاتمی کاندیداست و آنها هم مخالف آمدن او هستند تا جامعه خود را برای رأیدادن بیشتر به آقای خاتمی آماده کند.“
اما رسایی تنها کسی از حامیان احمدینژاد نبود که زودتر از اعلام حضور خاتمی، در پروژه تخریب وی شرکت کرد؛ چرا که روزنامههای رسالت و کیهان هم با تیترهای تند خود علیه خاتمی، خاطره ماههای منتهی به انتخابات دوم خرداد 1376 را تداعی میکردند.
به خصوص در این میان تغییر مشی روزنامه رسالت جالب توجه است که با اتخاذ تیتر درشت “بازی خاتمی یا میرحسین؛ یا خاتمی با میرحسین” در صفحه اول این روزنامه و نیز انتشار سرمقالهای با عنوان “کارتهای سوخته خاتمی”، آتش تهیه یک جنگ روانی تمامعیار را علیه نامزد اصلاحطلبان فراهم کرد.
انتقاد حامیان کروبی از خاتمی
روز گذشته، برخی اعضای حزب اعتماد ملی و هواداران مهدی کروبی هم انتقاداتی را علیه خاتمی و حامیانش انجام دادند.
مهدی کروبی که چند ماه پیش به عنوان نفر اول از حضور خود در انتخابات ریاستجمهوری دهم خبر داد، دیروز بر شعار خود مبنی بر تغییر در قوه مجریه تاکید و بار دیگر تصریح کرد که تحت هیچ شرایطی به نفع محمد خاتمی یا میرحسین موسوی کنار نخواهد رفت.
مجتبی واحدی، سردبیر روزنامه آفتاب یزد که نزدیکان کروبی محسوب میشود، نیز دیروز در یادداشتی در این روزنامه خواستار “عبور همزمان از خاتمی و احمدینژاد” شد تا کشور در چهار سال آینده دچار بحران نشود. وی البته در یادداشت خود به ضرورت حمایت از کروبی اشاره مستقیمی نکرد، اما خواستار آن شد که جناحها یکهانگاری را کنار بگذارند و شرایط را برای آرامش مردم فراهم کنند.
جمیله کدیور، نماینده سابق مجلس که به تازگی مسئولیت بانوان ستاد کروبی را برعهده گرفته، هم در یادداشتی در روزنامه “اعتماد ملی” به انتقاد از خاتمی پرداخت و با اعتراض به اینکه “ماهها سپری شده است، سخن بر سر این است که فلان کاندیدا میآید یا نمیآید؟ او میآید یا دیگری”، پرسید: “از آنکه آمده، هیچ سخنی نیست. چرا؟!“
از سوی دیگر، سایت آفتاب خبر داد که پس از قطعی شدن حضور خاتمی در انتخابات، مهدی کروبی جلسهای با نزدیکانش ترتیب داده که در آن جلسه حاضران به کروبی پیشنهاد دادهاند به نحوی به نفع خاتمی کنار برود، اما کروبی این پیشنهاد را نپذیرفته و بار دیگر بر حضور تا آخر تاکید کرده است.