پیام ایران روشن بود

نویسنده

آن پنکت

ایران با قوی ترین علائم نشان داد که زیر بار تقاضا های سازمان ملل مبنی بر توقف غنی سازی اورانیوم - که یکی از راه های رسیدن به بمب اتمی است- نمی رود و همچنین تهدید کرد که به تحریم های بیشتر پاسخ خواهد داد و آمریکایی ها را نیز متهم کرد به اینکه از زیر بار مذاکرات برای پایان دادن به بحران برنامه های اتمی ایران، در می روند.

سرپرست گروه مذاکره کنندگان ایران روز گذشته اعلام کرد که غنی سازی اورانیوم برای ایران در حکم “ تنفس کردن” است و حتی اگر دولت بوش تضمین های امنیتی هم بدهد، ایران چرخش سانتریفیوژها را در تاسیسات اصلی غنی سازی اورانیوم در نطنز متوقف نمی کند.

علی لاریجانی ،مستقیما به رهبر ایران، علی خامنه ای، و محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور تندرو که وی را انتخاب کرده اند، گزارش می دهد. بندرت پیش می آید که یک خبرنگار خارجی بتواند در مصاحبه ای در شورای عالی امنیت ملی حضور پیدا کند.

آقای لاریجانی در شرف مذاکره با خاویر سولانا، نماینده اتحادیه اروپا بود که تلاش می کند درحالی که شورای امنیت سازمان ملل برای دور تازه ای از تحریم ها آماده می شود، ایران را تشویق به بازگشت به میز مذاکره می کند. اروپایی ها در مذاکره با ایران که از سال 1979 با آمریکا روایط سیاسی ندارد، در صف اول قرار دارند. آنها می خواهند که ایران بعنوان پیش شرط آغاز مذاکرات، دست از غنی سازی اورانیوم بردارد. این قضیه مردود شد. ایرانی ها می گویند که آخرین بار که توافق کردند که غنی سازی را داوطلبانه قطع کنند، توقف سه هفته ای، دو سال و نیم بطول انجامید. آنها می گویند دیگر فریب نمی خورند.

آقای لاریجانی در پاسخ به این سووال که آیا ممکن است ایران در صورتی که آمریکا تضمین های لازم را در مورد اینکه قصد تغییر رژیم در این کشور را ندارد، بدهد، در مورد خودداری از توقف غنی سازی تجدید نظز خواهد کرد یا نه، گفت:« ما نیازی به تضمین های آمریکا نداریم. من ارتباطی بین این دو مقوله نمی بینم. این مثال شما مثل این است که کسی از شما سووال کند که اگر آمریکا تضمین های امنیتی بدهد، آیا شما دست از نفس کشیدن برمی دارید»؟

اظهار نظر های او که بدون هیچ ملاحظه ای جزئیات گفتگویش با وزرای امور خارجه کشورهای اروپایی را نقل می کرد، همراه بود. وی می گفت که وزرای امور خارجه کشورهای غربی مصمم اند تا ایران را از غنی سازی اورانیوم منع کنند تا این کشور قادر نباشد به سمت ساختن بمب اتمی برود.

علی لاریجانی در جریان گفتگوی نود دقیقه ای اش با شش خبرنگاراز کشور های انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا، به زبان بی زبانی اعلام کرد که پیشنهاد ایران مبنی بر ایجاد یک کنسرسیوم بین المللی برای غنی سازی اورانیوم در داخل کشور، از سوی آمریکایی ها رد شد ه است. وی گفت:« آنها نمی خواهند ایران به فن آوری هسته ای دست پیدا کند و این یک اشتباه استراتژیک است زیرا ایران در حال حاضر به این فن آوری دست پیدا کرده است».

یکی دیگر از مقامات رسمی ایران گفت که با وجود 3000 سانتریفیوژی که در نطنر مشغول به کار هستند، ما به اندازه ساخت بمب اتمی سانتریفیوژ در اختیار داریم. اما این مقام رسمی افزود که نکاتی که برای ایران ممنوعیت ایجاد می کند، قوانین دفاعی و امنیتی کشوراست که توسط مجلس و فتوای رهبر در مورد ساخت بمب اتمی آن را ایجاد کرده است. این مقام رسمی در ادامه گفت که اگر ایران یک بمب بسازد به چه دردش خواهد خورد؟ اگر با این بمب به اسرائیل حمله کند، آمریکا با هزاران بمب حمله می کند. این خودکشی است».

با این حال، ایران با آغاز همکاری مجدد با آزانس بین المللی انرژی به فکر مذاکره است و امیدورار است که قبل از اینکه سازمان ملل در ماه سپتامبر برایش بحرانی ایجاد کند، به راه حل برسد. آژانس بین المللی روز گذشته اعلام کرد که بازرسان می توانند بعد از چهار ماه که ایران به نشانه اعتراض به تحریم شورای امنیت، دسترسی شان را قطع کرده بود، به مجتمع آب سنگین اراک که در دست تعمیر است، باز گردند.

این مقام رسمی فاش کرد که ایران ماه گذشته پیشنهاد آقای سولانا را در مورد توقف یک ماهه غنی سازی که باعث می شد ایران در مرحله نصب سانتریفیوژ ها متوقف شود را در مقابل موکول شدن سومین قطعنامه سازمان ملل به زمانی دیگر، رد کرد.

منوچهر متکی، وزیر امورخارجه ایران، روز دوشنبه اعلام کرد که تحریم های جدید علیه ایران به منزله “مقابله” با ایران است و این درحالی است که مقامات رسمی ایران معتقدند که ممکن است ایران به انجام اعمال غیر قانونی جلب شود. او دراین باره توضیح بیشتری نداد. ایرانی ها معتقدند که ایجاد یک کنسرسیوم بین المللی، بهترین گزینه برای پایان دادن به بن بست است، اما گزینه دیگری هم مطرح شد و آن حضور دائمی کارشناسان سازمان ملل و نصب “ سانتریفیوژ های هوشمند” است که در صورتی که اورانیوم غنی سازی شده از حد مشخصی عبور کند، منفجر می شوند.

ایرانی ها بر این گمانند که با گیر افتادن آمریکا در عراق، دست پیش را گرفته اند. مقام رسمی ایرانی گفت:«قدرت ایران یک واقعیت است، تحریم ها بی اثر است و گزینه نظامی هم قابل اجرا نیست. تنها راه باقی مانده آغاز گفتگو با ایران است».

منبع: بلفاست تلگراف، 25 ژوئیه 2007