حسین محمدی
در حالی که مهلت قانونی تبلیغات انتخاباتی کاندیداهای انتخاباتی آغاز شده است و با وجود تاکید مسئولان دولتی بر رقابتی بودن انتخابات، ستادهای ائتلاف اصلاح طلبان در نقاط مختلف کشور، با صدور بیانیه های مختلف، اعلام کرده اند که درانتخابات پیش رو لیستی برای ارائه ندارند.
روند صدور بیانیه ها و عدم ارائه لیست که ابتدا از سوی ائتلاف اصلاح طلبان اصفهان آغاز شد، کم کم به استان های دیگر نیز کشیده شد. در همین راستا ائتلاف اصلاح طلبان گیلان با صدور بیانیه ای اعلام کرد: “متأسفانه ابتدا هیئت های اجرائی و نظارت استان و نهایتاً شورای نگهبان تمامی کاندیداهای شاخص اصلاح طلب را که می توانستند درفهرست ائتلاف اصلاح طلبان استان قرار گیرند رد صلاحیت کردند، و به این ترتیب عرصه انتخابات را تبدیل به میدانی برای رقابت بین عناصر غالباً راست و اصولگرا نمودند.“
در قسمت دیگری از این بیانیه آمده است: “بنابراین از آنجا که هیچیک از کاندیداهای اصلی و شاخص اصلاح طلب توسط شورای نگهبان تأیید صلاحیت نگردید، بدینوسیله از ارائه لیست در تمامی حوزه های انتخاباتی استان خود داری می نماییم.” به این ترتیب ائتلاف اصلاح طلبان گیلان نیز به طیف نیروهایی پیوست که در انتخابات مجلس هشتم سکوت کرده اند.
دیگر ائتلاف های اصلاح طلبان در استان های مختلف نیز، با صدور بیانیه های مختلف، اعلام کردند که در انتخابات مجلس هشتم لیستی برای ارائه ندارند.ائتلاف اصلاح طلبان استان فارس در بیانیه خویش اعلام کردند: ”اصلاح طلبان که تجربه ردصلاحیت های گسترده و بی ضابطه دوره قبل را درخاطر داشته و بدلیل هماهنگی مجریان وناظران انتخابات دراین دوره خطر بیشتری را احساس میکردنددراولین گام برای خنثی سازی ردصلاحیت های گسترده، افراد واجدالشرایط را تشویق کردند که برای اعلام نامزدی ثبت نام نمایند، بطوریکه برای جلوگیری ازبهانه جوئیها ی مرسوم کف انتظارات خود را بشدت پایین آورده اند وحتی باحداقل تفکراصلاح طلبی نیزافرادرادرمجموعه خود پذیرفته اند.به این ترتیب درسطح استان فارس برای18کرسی نمایندگی در15حوزه انتخابیه تعداد 83 نفرازاصلاح طلبان نام نویسی کرده اندکه علی رغم رایزنی ومذاکره بامسئولین موثر درجهت اجرای دقیق قانون وپیشگیری ازاعمال سلیقه های جناحی وفردی ولی متاسفانه درمراحل بررسی صلاحیت ها تاکنون داوطلبانی که انتخاب آنان قطعی به نظر می رسید ردصلاحیت شده اند به گونه ای که در 11 کرسی اصلاح طلبان هیچ نامزدی برای رقابت ندارند.“
اصلاح طلبان استان فارس در ادامه افزودند: “ائتلاف اصلاح طلبان فارس به دلیل ردصلاحیت نامزدهای خود درحوزه های انتخابیه شیراز، مرودشت ارسنجان پاسارگاد، کازرون، لارستان، سپیدان، سروستان کربال کوار، نی ریز استهبان وممسنی امکان معرفی نامزد” ندارند.
ائتلاف اصلاح طلبان در آذربایجان شرقی نیز با صدور بیانیه ای اعلام کرده است که در بعضی از حوزه ها لیست انتخاباتی ارائه نخواهد کرد. این ائتلاف در بیانیه خویش می گوید: “حذف کاندیداهای اصلاح طلب و برخی دیگر از نامزدهای صاحب توان و اندیشه، ضمن خدشه بر شرط رقابتی بودن انتخابات مجلس هشتم، چالش بزرگی را در برابر ستاد ائتلاف اصلاح طلبان ایجاد نمود.“
ائتلاف اصلاح طلبان آذربایجان شرقی در قسمت دیگری از بیانیه خود می افزاید: “در این دوره، رد صلاحیت های گسترده در هیئت های اجرایی به تقویت تحلیل هایی انجامید که انتخابات مجلس هشتم را انتخاباتی غیرآزاد، غیررقابتی و ناسالم ارزیابی” می شود.
ائتلاف اصلاح طلبان آذربایجان شرقی با اشاره به عملکرد دولت اعلام می کند: “از دولتی که در دو سال گذشته دستاورد های چندان مثبتی نداشته است انتظار برگزاری انتخابات آزاد، سالم و رقابتی انتظاری بیهوده است.“
این بیانیه می افزاید: “ستاد ائتلاف اصلاح طلبان آذربایجان شرقی که اکثر نامزدهایش مشمول تنگ نظری ها شده است، اعتراض رسمی و جدی خود را نسبت به مجریان و ناظران انتخابات اعلام داشته و نسبت به عواقب چنین حرکت های نسنجیده در آذربایجان عزیز و غیرتمند هشدار می دهد. همچنین اعلام می دارد که برگزاری انتخابات آزاد، رقابتی و سالم که شرط عقلی، قانونی و منطقی ما برای شرکت در انتخابات و وعده ما به مردم بود، در اکثر حوزه های انتخابیه استان عملا امکان پذیر نبوده ولذا با کمال تاسف شرایط موجود، ارائه لیستی جامع انتخاباتی برای استان را از این ستاد سلب کرده است.“
ائتلاف اصلاح طلبان آذربایجان شرقی در پایان بیانیه خود اعلام کرده است: “اکنون مسئولیت از دوش ما برداشته شده است و همه عواقب برگزاری انتخابات مجلس برای دولت، به عهده مجریان و ناظران انتخابات است. یکی از مهم ترین عواقب برگزاری چنین انتخاباتی در سی امین سالگرد انقلاب اسلامی تناقض آمیز جلوه دادن آرمان های انقلاب با عملکرد کنونی نهادهای رسمی جمهوری اسلامی به ویژه در اذهان نسل جوان است که بی شک به بحران هویت و بی انگیزگی مردم خواهد انجامید. رد صلاحیت های گسترده و تشکیل مجلس دست چین شده برای دولت کنونی، در بهترین شرایط نمونه دیگری از مجلس هفتم را ایجاد خواهد کرد. مجلسی که با سکوت و بی انگیزگی نه به وظیفه تقنینی خود عمل کرده و نه توانسته است تاثیری در برنامه های غیرکارشناسی دولت نهم بگذارد. پیش بینی تداوم چنین مجلسی در چهار سال آینده که برابر با از دست رفتن فرصت های اقتصادی، تحدید فرهنگ و آزادی های قانونی و مخدوش شدن چهره بین المللی جمهوری اسلامی است پیش بینی بسیار تلخ اما معقولی است و البته آثار و عواقب آن بر عهده کسانی است که جامعه تک صدایی را مطلوب اهداف خود می دانند و سعی می کنند که صدای رقبای خود را با هر وسیله ای حتی با اتهام عدم اعتقاد به اسلام خاموش کنند. این افراد، فرزندان این مرز و بوم را که جوانی خود را برای استقرار و استمرار نظام جمهوری اسلامی و خدمت به مردم سپری کرده اند با اتهام عدم اعتقاد به نظام روبرو می سازند، اتهامی که در ” یوم تبلی السرائر” روشن خواهد شد.“
این در حالی است که انتقاد به روند ردصلاحیت ها به احزاب و گروه های سیاسی محدود نشده و به امامان جمعه نیز رسیده است. در همین ارتباط ایت الله صدوقی امام جمعه یزد، که پیش از این مانع برگزاری تجمع مردم یزد دراعتراض به ردصلاحیت ها شده بود، در سخنانی گفت: “تا به حال کسی از من نظری نخواسته است و تاکنون هر حرفی زده ام هیچ اثری نداشته است. متاسفانه در مراحل مختلف به من دروغ گفتند و الان نیز پیگیری من اثری ندارد.“
دامنه و شدت ردصلاحیت ها و ترس از اعمال نفوذ در انتخابات به گونه ای است که بعضی از افراد تاییدصلاحیت شده نیز از رقابت در انتخابات استعفا داده اند. بعد از محمدرضا عارف، فاطمه تندگویان که در لیست منتشره از ائتلاف اصلاح طلبان تهران، در این لیست قرار داشت از ادامه رقابت های انتخاباتی استعفا داد.
اما امروز(5 شنبه) کاندیداهای ردصلاحیت شده و مسئولان ستادهای ائتلاف اصلاح طلبان در سراسر کشور، جلسه ای با سید محمد خاتمی دارند. شنیده های خبرنگار روز حاکی است که عده ای از کاندیداها قصد دارند بعد از جلسه با خاتمی، به بیت رهبری رفته و در آن جا تجمع کنند. یکی از این افراد در این زمینه گفت: “ما امیدواریم با این کار بتوانیم به خواسته های خود برسیم.“
چند روز تعطیلات رسمی کشور برای اصلاح طلبان بسیار سرنوشت ساز است. باید منتظر ماند و دید که آیا جلسات و تجمعات مختلف می تواند گره ای از کار ردصلاحیت شده ها باز کند؟