دیوید لپارد
بر اساس گزارش های امنیتی رسیده به وزارت خارجه انگلیس، ممکن است پنج انگلیسی که سال گذشته در عراق به گروگان گرفته شده اند، هم اکنون در تهران باشند.
فاش شدن این اطلاعات، که مورد تایید دو تن از نیروهای امنیتی در لندن و نیز مقامات عراقی قرار گرفته است، به این معنی است که تلاش برای نجات آنها توسط نیروهای ویژه بریتانیا تقریباً غیر ممکن خواهد بود. اطلاعات اخیر در دنباله اظهارات سال پیش ژنرال پترایوس- فرمانده نیروهای ایالات متحده در عراق- عنوان می شود که از گروگانگیری این پنج نفر توسط یک گروه تحت حمایت مالی و آموزشی و تسلیحاتی ایران سخن گفته بود.
پترایوس بلافاصله ازابراز نظر راجع به مکان احتمالی نگهداری گروگان ها خودداری کرده بود.
چهار تن از این گروگان ها، نیروهای امنیتی بودند که از پیتر مور، یک متخصص کامپیوتر در بغداد، محافظت می کردند.
این گروه در جریان یک نقشه از پیش طراحی شده در 29 ماه مه سال گذشته ربوده شدند. حدود 40 مرد مسلح که اونیفرم پلیس به تن داشتند به وزارت مالیه عراق در بغداد، جایی که مور به آموزش کارکنان می پرداخت، بورش برده و آنان را به گروگان گرفتند.
این عده آخرین بار سوار بر یک کاروان متشکل از 19 ماشین بزرگ دیده شده اند که به سوی شهرک صدر- منطقه تجمع شیعیان بغداد- در حال حرکت بودند.
گفته می شد این آدم ربایی در پاسخ به کشته شدن فرمانده شیعه در بصره – در جنوب عراق- به دست نیروهای انگلیسی صورت گرفته است.
پترایوس هویت آدم ربایان را به عنوان یک واحد مخفی از ارتش المهدی معرفی کرد که شامل نظامیان شیعه وفادار به روحانی تندرو- مقتدی الصدر هستند. البته این نظامیان دخالت خود را در این ماجرا انکار می کنند.
گروگانگیرها در یک پیام ویدیویی که ماه دسامبر گذشته پخش شد، خود را به عنوان مقاومت اسلامی شیعه در عراق معرفی کردند. در آن نوار، یکی از گروگان ها که خود را جیسن نامیده است گفت: “احساس می کنم ما فراموش شده ایم.”
در نوار ویدیویی دوم که در ماه فوریه پخش شد، چهره مور ظاهر شد که از گوردن براون (نخست وزیر انگلستان) درخواست کرد به ازای آزاد ساختن 9 اسیر عراقی، رهایی او را تضمین کند.
او گفت: “الان تقریباً هشت ماه است که من در اسارت هستم. افراد آنها را آزاد کنید تا ما هم بتوانیم به خانه بازگردیم. به همین سادگی.“
گفته می شود سرنوشت این گروگان ها به آزادی قیس خزعلی- سرپرست و سخنگوی سابق ارتش المهدی- و هشت تن دیگر از مقامات ارتش المهدی گره خورده است.
خزعلی که گروهی را هدایت می کرد که در ایران را آموزش دیده بودند، در جریان هجوم نیروهای آمریکایی به مقرش دستگیر شده بود؛در این عملیات پنج سرباز ایالات متحده هم کشته شدند.
یک مقام ارشد بصره هم گفته گروگان ها در ایران نگهداری می شوند. “ البته معنایش این نیست که گروهی که این مردان را ربوده به ایران وصل است. ایران مانند یک مادر با آغوش باز برای آنها رفتار می کند و از موقعیت فعلی هم سود می برد. آنجا بهشت این افراد است.“
او گفت یک عکاس انگلیسی هم که برای شبکه سی بی اس کار می کند و ماه گذشته از هتلش در بصره ربوده شده، به ایران برده شده. با اینحال، مقامات انگلیسی تنوانسته اند این خبر را تایید کنند.
دفتر وزارت خارجه انگلیس گفت سیاست آنها این است که در مورد مکان احتمالی نگهداری گروگان های انگلیسی، ابراز نظر نمی کنند.
منبع: تایمز آنلاین – 6 آوریل