آژانس بین المللی انرژی اتمی در اخرین گزارش خود که سه ماه پس از تصویب آخرین قطعنامه سازمان ملل علیه ایران انتشار می یابد، متذکّر شد که ایران همچنان از روشن کردن تمام نکات مبهم برنامه هسته ای خود سرباز می زند.
بر اساس این گزارش، تحقیقاتی که ایران درباره طرح موسوم به” نمک سبز” و نیز مواد دارای قدرت انفجاری شدید و یک قطعه موشکی ( محمل برگشت) انجام داده است “ موجب نگرانی جدّی شده است”.
یکی از منابع نزدیک به آژانس که از فحوای کلامش می توان به سرخوردگی گروه بازرسان بین المللی پی برد، می گوید:” اطلاعاتی که ایران در اختیار دارد خیلی بیشتر از آن چیزی است که به ما ارائه داده است. خیلی سئوال ها مانده است که ایران باید در موردشان توضیحات اساسی بدهد”.
وی در لفافه به امکان وجود یک بعد مخفی نگاه داشته شده در برنامه هسته ای ایران اشاره می کند و می گوید که عدم شفافیت ایران موجب شده است که آژانس از مجموع فعالیّت های این کشور”شاید فقط به یک بخش از آن اشراف داشته باشد”.
از ماه فوریه آژانس به بررسی همه جانبه مسئله ای که بیش از همه حساسیت برانگیخته، یعنی نظامی سازی برنامه ایران پرداخته است زیرا ظن آن می رود که پاره ای از تحقیقات ایرانی ها پوششی باشد برای تأسیس یک پایگاه آزمایش های هسته ای و تولید کلاهکی با خرج اتمی.
ایران در جریان گفت و گو با آژانس ابتدا از پاسخ به پرسش ها در این زمینه سرباز می زد تا سرانجام در 21 آوریل در تصمیم خود تجدید نظر کرد امّا از نظرآژانس پاسخ های ایران کامل نیست.
گزارش جدید آژانس به طور جدّی و مصرّانه از ایران می خواهد ارتباط مؤسسات نظامی را با بخش هسته ای روشن سازد.
شرکت های وابسته به وزارت دفاع ایران برای برنامه هسته ای تجهیزاتی تولید کرده اند، که از میان آن ها به خصوص می توان از قطعات سانتریفوژ ها نام برد، و در زمینه خرید مواد مورد نیاز بخش هسته ای از خارج فعّال بوده اند.
آژانس از ایران خواسته است در مورد سفرهای خارجی مهره کلیدی برنامه ایران یعنی محسن فخرزاده بین سال های 1998 تا 2001 توضیح دهد امّا تا کنون هیچ پاسخی دریافت نکرده است.
گزارش آژانس در مورد نقش پاکستان در برنامه ایران قاطع است زیرا به اطلاعات موثقی در مورد یک سند دست یافته که از طریق شبکه های بازار سیاه پاکستان به ایران رسیده است و در آن طرز آسیاب کردن فلز اورانیوم به شکل نیم کره، که می تواند مربوط به کلاهک موشک باشد، توضیح داده شده است.
ایران همچنان در مورد” جعلی بودن” بعضی از اسنادی که آژانس در اختیارش گذاشته است پافشاری می کند با این همه قبول کرده است که روند تحقیقات ادامه یابد، تحقیقاتی که از نظر منبع مطلع نزدیک به آژانس باز هم ماه ها طول خواهد کشید.
در این فاصله ایران بی اعتنا به درخواست های آژانس با 3500 سانتریفوژی که در تأسیسات نطنز به چرخش افتاده اند،به غنی سازی اورانیوم ادامه خواهد داد .
منبع: لوموند 27 مه