نجمه بزرگمهر
کارگران ساختمانی در نزدیکی ورزشگاه آزادی تهران، مشغول سوار کردن بتون های پیش ساخته در طبقه اول از ساختمان پنج طبقه ای هستند که قرار است فروشگاه کارفور را در خود جای دهد.
کارگران می دانند که قرار است این ساختمان یک سوپرماکت باشد، اما کمترین اطلاعی ندارند که آن سوپرماکت، کارفور فرانسه به عنوان اولین فرشگاه بین المللی در تهران است.
فروشگاه فرانسوی در مرکز این ساختمان قرار خواهد گرفت و فروشگاه های مبلمان و لباس نیز در آن مستقر خواهند شد.
یکی از مهندسین ساختمان می گوید: “این منطقه محل سکونت طبقه متوسط است که برای بازار کارفورمناسب است، زیرا غرب تهران با جمعیت زیادی که دارد، از فروشگاه های کافی برخوردار نیست.“
انتظار می رود ورود قریب الوقوع شعبه کارفور به تهران، هیجاناتی را ایجاد کند. احتمالاً تهران جزء معدود شهرهای دنیا است که هنوز شعبه ای از سوپرماکت های بین المللی را در خود ندارد.
دیپلمات ها و تحلیلگران انجام بی سرو صدای این اقدام را به عنوان تلاشی برای جلوگیری از جلب توجه سیاسی ناشی از برنامه هسته ای کشور می دانند، تا موجب متوقف شدن پروژه نشود. تحریم های سازمان ملل و نیز تحریم یکجانبه آمریکا باعث متوقف شدن طرح های بزرگی در کشور شده، اما پروژه های کوچک علیرغم مشکلات موجود، بی سر و صدا به کار خود ادامه می دهند.
شعبه های فروشگاه بزرگ کارفوردر خاورمیانه از طریق نماینده خود در دوبی به نام مجید الفوتین (ام آی اف) گسترش می یابد و قصد ندارد خودش به کار تأسیس فروشگاه در تهران دست بزند. گروه اماراتی و دفتر نمایندگی آن در تهران، تحت عنوان ابر سوپرمارکت پارس ام آی اف، از هرگونه اظهار نظری در این مورد خودداری کرد.
دولت تهران اعلام کرد این سوپر ماکت حاصل معامله مشترک میان مقامات ایرانی و ام آی اف با اجاره از پیش تنظیم شده 20 ساله زمین و دریافت اجازه مربوطه و سرمایه گذاری 223.6 میلیارد ریالی (12.6 میلیون دلاری) است.
حسین کلخورانی مدیرعامل سازمان سرمایه گذاری شهرداری تهران، گفت: “این فروشگاه در تهران تابلوی کارفور را خواهد داشت درحالیکه مجوز آن در اختیار ام آی است.“
تحلیلگران می گویند محمود احمدی نژاد از این توافق پشتیبانی کرده است، آن هم به این امید که از فشار قیمت ها بکاهد. نرخ تورم در کشور 26.1 است که حتی در مورد مواد غذائی عدد بالاتری را نشان می دهد.
صنایع غذائی ایران از هزینه بالای توزیع رنج می برد زیرا هر فروشگاهی، خود مسؤول تأمین اقلام اش است و روند توزیع عمده در این صنعت وجود ندارد. یک دیپلمات گفت: “کارفور صنایع غذائی ایران را متحول خواهد کرد.“
آقای کلخورانی گفت: “ام آی اف استانداردهای فروشگاه های کارفور را به تولیدکنندگان داخلی انتقال خواهد کرد تا محصولاتشان در صورت همخوانی با استانداردها، نه تنها در شعبه ایران بلکه در سایر شعبه های کارفور به فروش برسد.“
به گفته او این فروشگاه می بایست تا اواسط ماه مارس سال آینده باز شود. ام آی اف قصد دارد ظرف 10 سال آینده، 20 ابرفروشگاه را در ایران افتتاح کند.
هنوز مشخص نیست باوجود محدودیت های مالی در تجارت با ایران که از تحریم های آمریکا ناشی می شود، کارفور تا چه اندازه کارکرد خود را حفظ کند.
فروشگاه های زنجیره ای ایران در حال دست و پنجه نرم کردن با فروشندگان سنتی و ناکارآمدی اقتصاد دولتی کشور هستند.
سعید لیلاز، کارشناس اقتصادی، می گوید: “حضور یک نام خارجی برای اولین بار در کشور، اثرات روانی مثبتی به همراه خواهد داشت.» اما او درباره شانس موفقیت کارفور ابراز تردید می کند. «فروشگاه های زنجیره ای باید در آخرین مرحله از آزادسازی اقتصادی برپا شوند، نه در اولین مرحله.“
منبع: فایننشیال تایمز- 12 اوت