آیا تا به حال فکرش را می کردید روزی در سایت هایی مثل e Bay بتوانید قطعات حساس هواپیمای جنگنده ای مثل اف 14 را بخرید؟ چنین تصوری البته برای نظامیان ایران که مدت هاست به دنبال تامین قطعات جنگنده های آمریکایی خود هستند بسیار دلپذیر است، اما ظاهرا مدت ها است از خیالبافی گذشته و وارد واقعیت روزمره شده است.
همه چیز برای فروش، اف 14 در e Bay
گزارش دولت آمریکا از فروش غیر رسمی قطعات حساس نظامی بر روی اینترنت
آیا تا به حال فکرش را می کردید روزی در سایت هایی مثل e Bay بتوانید قطعات حساس هواپیمای جنگنده ای مثل اف 14 را بخرید؟
چنین تصوری البته برای نظامیان ایران که مدت هاست به دنبال تامین قطعات جنگنده های آمریکایی خود هستند بسیار دلپذیر است، اما ظاهرا مدت ها است از خیالبافی گذشته و وارد واقعیت روزمره شده است.
گزارش دفتر پاسخگویی دولت آمریکا در باره فروش تجهیزات و تسلیحات پیشرفته و حساس نظامی بر روی اینترنت و امکان دستیابی دولت هایی مانند ایران یا شبکه های تروریستی به این تجهیزات، زنگ خطر را در سایت های اینترنتی خرید و فروش آن لاین به صدا درآورده است.
براساس این گزارش که روز پنج شنبه منتشر شد، حاکی است که دفتر پاسخگویی دولت آمریکا مدت ها خرید و فروش این گونه تجهیزات حساس در سایت های اینترنتی را به طور مخفیانه زیر نظر داشته است و دریافته است که بسیاری از این گونه تجهیزات به راحتی در سایت های e Bay و Craigslist در معرض فروش قرار داده می شود که اغلب آنها نیز از پایگاه های نظامی آمریکا به سرقت رفته اند.
این دفتر می گوید وزارت دفاع آمریکا تصریح کرده است که برخی از تجهیزات در معرض فروش در اینترنت، جزء تجهیزات جنگی بوده اند که فروش آنها به خارج از کشور ممنوع بوده است.
به نوشته این گزارش، دفتر پاسخگویی دولت آمریکا برای ردیابی و خرید تجهیزات دفاعی آمریکا در سایت های اینترنتی خود راساً وارد عمل شده است و موفق شده است برخی از این ادوات مسروقه را که از قطعات هواپیمای جنگی اف 14 تا ماسک های گاز و جیره جنگی آماده ارتش آمریکا را شامل می شده، خریداری کنند.
دفتر پاسخگویی دولت آمریکا، سازمان بازرسی کنگره در تشکیلات قضایی دولت آمریکا است که وظیفه بازرسی و تحقیقات مربوط به موارد مختلفی از عملکرد سازمانهای دولتی و غیردولتی آمریکایی را برعهده دارد.
در این گزارش آمده است که برخی از تجهیزات در معرض فروش در این دو سایت قطعات بسیار حساسی شامل آنتن هواپیمای اف 14 می شده است که اساسا مورد تقاضای ایران به عنوان تنها کشوری است که هنوز هواپیماهای اف 14 در آن به عملیات می پردازند و فروشندگان آن در e Bay از کشورهایی چون روسیه، هنگ کنگ و بلغارستان بوده اند.
این دفتر همچنین ادوات قابل استفاده در تسلیحات اتمی، شیمیایی و بیولوژیکی را در سایت Craigslistیافته است که از پایگاه های نظامی آمریکا به سرقت رفته و می تواند در تولید سلاح های کشتار جمعی و هسته ای مورد استفاده قرار گیرد.
جلیقه نظامیان آمریکا در عراق در e Bay
جلیقه های تازه ضد گلوله که به تازگی در اختیار نظامیان آمریکا در عراق و افغانستان قرار داده شده و جز اموال مسروقه ارتش آمریکا محسوب می شود نیز در بین فهرست تجهیزات نظامی مورد معامله در e Bay قرار داشته است.
تحقیقات دفتر پاسخگویی دولت آمریکا به درخواست کمیته امنیت ملی و امور خارجه کنگره آمریکا صورت گرفته است و در آن تصریح شده است که گزارش اداره مهاجرت و امور گمرگی آمریکا در سال 2003 حاکی از فروش قطعات جنگنده های اف 14 به ایران از طریق فردی در فلوریدا به مبلغ 750 میلیون دلار به ارتش ایران بوده است. این قطعات پس از ارسال به ایتالیا برای حمل به ایران ردیابی شدند.
در این گزارش تاکید شده است که بهره برداری ایران از جنگنده های اف 14 امنیت ملی آمریکا را تحت خطر قرار داده است.
در ژانویه 2007 ارتش آمریکا فروش قطعات جنگنده اف 14 را از بیم دستیابی ایران به این قطعات ممنوع اعلام کرد. هواپیماهای اف 14 در آخرین سالهای حکومت شاه به ایران فروخته شدند و ایران اکنون تنها کشوری است که این جنگنده ها را که شمار آنها حدود 20 تا 25 فروند برآورد می شود، در اختیار دارد.
گزارش دولت آمریکا که در رسانه های این کشور بازتاب وسیعی داشته است حاکی است بین ژانویه 2007 تا مارس 2008 که سایت های خرید و فروش آن لاین مورد بررسی قرار گرفته بودند مواردی چون: فروش قطعات اف 14، دوربین های دید در شب، یونیفورم نظامی ارتش آمریکا و جلیقه ضد گلوله، توسط بازرسان دفتر پیگیری و خریداری و فروشندگان آنها شناسایی شدند.
قطعات یک هواپیمای اف 14 در معرض فروش درe Bay
در سالهای گذشته موارد بسیاری از تلاش برای فروش سلاح و تجهیزات نظامی به ایران توسط دلالان آمریکایی مورد شناسایی قرار گرفته بود اما این نخستین بار است که یک اداره دولتی در آمریکا از فروش قطعات حساس نظامی در اینترنت که می تواند مورد تقاضای ایران نیز باشد سخن به میان آورده است.
ایران در سال 1974 هشتاد اف 14 و پیش از انقلاب 150 اف 16 سفارش داده بود که در این میان اغلب هواپیماهای اف 14 به ایران تحویل داده شدند اما برآورد می شود به دلیل کمبود قطعات و همچنین سرنگونی یا مورد حمله قرار گرفتن برخی از آنها در جریان جنگ با عراق تنها بیست و پنج درصد از هواپیماهای فروخته شده قادر به پرواز عملیاتی هستند.
جنگنده های اف 16 نیز که در آن زمان با فروش آنها تنها به ایران موافقت شده بود، پس از انقلاب به دلیل بر سرکار آمدن دولت جدید در ایران به این کشور تحویل داده نشد و از سوی دیگر خرید تجهیزات نظامی این هواپیماها از سوی دولت بازرگان متوقف شد.
هم اکنون برخی از هواپیماها و تجهیزات نظامی خریداری شده توسط ایران در آمریکا نگهداری شده و پس از گذشت سه دهه این کشور از تحویل آنها به ایران خودداری می کند.
به نوشته نیوزویک این گزارش که روز پنج شنبه در کنگره آمریکا ارائه شد، واکنش های بسیاری را در بین قانون گزاران آمریکایی پدید آورده است.
کریستفر شیس عضو کمیته امنیت ملی و امور خارجه آمریکا از فروش این قطعات حساس نظامی در اینترنت با عنوان “خیانت” یاد کرده و خواستار ادامه کنترل خرید و فروش های اینترنتی شده است.
http://www.gao.gov/highlights/d08644thigh.pdf