کیتی لوگان، قندوریه
در حرارت شدید جنوب لبنان، مردان عرق کرده روی حفره های ایجاد شده از بمب در جاده ها کار می کنند. آفتاب بی رحم است، درست مثل کار در روستای قندوریه.
یک سال پس از جنگ با اسرائیل، که حزب الله آن را با پرتاب راکت آغاز کرد، جاده های لبنان به شدت نیازمند بازسازی هستند.
ایران مبلغ 60 میلیون پوند برای بازسازی مناطقی که در دست حزب الله است، سرمایه گذاری کرده است اما اهمیت این سرمایه گذاری دوبرابر سود حاصل از آن است. بازسازی که در حال حاضر در سرتاسر کشور در جریان است، بیشتر رقابتی سیاسی برای بدست آوردن حمایت لبنانی هاست.
ایران بدون خبردار کردن جهان، شانس زیادی برای ربودن حمایت عمومی را در لبنان، بدست آورده است.
تعداد شعار هایی این چنین در سطح کشور، بی شمار است: “از طرف مردم ایران به مردم لبنان” یا “200 پروژه، 510 کیلومتر جاده”.
حزب الله، متحد قدیمی ایران هم با دادن پول نقد به کسانی که خانه هایشان در جنگ ماه اوت سال گذشته آسیب دید، یکی از اولین گروههایی است که وارد رقابت شده است.
حسام خوشنویس، رئیس ستاد ایرانی کمک به بازسازی لبنان می گوید: “زمانی که کشورهای دیگر هدف غاصبان قرار گرفته اند، ایران نمی تواند درثبات و آرامش باشد. ما نمی توانیم کنار بکشیم و نظاره گر باشیم. فوریتی پیش آمد که ما در اینجا حاضر شویم و کمک کنیم که مردم لبنان به زندگی عادی بازگردند”.
تا کنون ایران 200 مدرسه، 150 مسجد، 30 درمانگاه و 25 پل را بازسازی کرده است. بودجه رسمی امسال 60 میلیون پوند و اولویت اصلی بازسازی شبکه جاده ای کشور است.
حمله هوایی اسرائیل در تابستان سال گذشته، خسازت زیادی به جاده های جنوب لبنان وارد کرد که حفره هایی هم از سال های گذشته در آن ایجاد شده بود. در بسیاری از قسمت ها، این جاده ها غیر قابل عبور بودند.
اما هدف ایران فقط خیر خواهی نیست. انتخابات ریاست جمهوری در لبنان قرار است در ماه سپتامبر انجام شود و هدف اصلی ایران تقویت حزب الله و افزایش نفوذ مستقیم این گروه است.
پروفسور هلال خشان، استاد علوم سیاسی دانشگاه آمریکایی بیروت، می گوید: “ایران اخیرا در پی آن است که حزب الله را در جایگاهی ببیند که نقش اساسی در سیاست لبنان ایفا کند. حزب الله متحدی استراتژیک محسوب می شود و برای اینکه جزو بازیگران عرصه سیاست باشد، احتیاج به حمایت دارد”.
تعداد زیادی از لبنانی ها در حال حاضر به نفع آنها حرف می زنند. حسین سوبیتی که در قندوریه زندگی می کند، می گوید: “ما از ایران انتظار داریم که به نحو احسن کار کنند. من فکر می کنم جاده ها امروز از قبل خیلی بهتر شده اند. ما از دولت ایران برای کمک هایشان قدردانی می کنیم”.
شکست دولت لبنان به سرپرستی فواد سینیوره هم به بلندپروازی های ایران، کمک کرده است. پروفسور خشان می گوید: “اگر دولت می توانست بازسازی را انجام دهد، ایران به سیستم سیاسی ما وارد نمی شد. اما دولت سال هاست که از جنوب کشور غافل شده است و ایران هم این موقعیت را از دست نداده است”.
حزب الله با پروژه های عملیاتی اش، تعداد زیادی از شورا های شهر را در منطقه اداره می کند. در اینجا کار های ساخت و ساز را به شزکت های محلی می سپارند، البته فقط شرکت هایی که توسط حامیان حزب الله اداره می شوند.
یکی از مقاطعه کاران می گوید معامله پر سود با ایرانی ها معنی ندارد. به او زنگ زده اند و کار را به دستش سپرده اند.
مصباح احداب، نماینده طرفدار دولت مجلس می گوید: “من از این مداخله های ایران می ترسم. پولی که از طریق حزب الله و با حمایت های ایران به داخل کشور می آید ضامن این است که همه اقدامات برای سست کردن پایه های حکومت لبنان انجام شده است”.
آقای احداب افزود که دولت لبنان این قدرت را ندارد تا از سرمایه گذاری ایران در پروژه های مستقل، جلوگیری کند. این پول مستقیما به دست حزب الله می رسد و ما نمی توانیم جلوی آن را بگیریم. کاری که آنها می کنند کار کردن روی کشور خودشان است که متعلق به لبنان نیست.
منبع: دیلی تلگراف، 30 ژوئیه 2007