کاندولیزا رایس، وزیر خارجه ایالات متحده، ایران را متهم کرد “افراطی گری خشونت آمیز” را در سرتاسر خاورمیانه منتشر کرده است. او همچنین گفت یک کشور فلسطینی قوی می تواند در برابر این تهدیدات مانند کوه بایستد.
رایس در گفتگو با رهبران یهودی در نشویل تنسی، به آنها اطمینان داد که واشنگتن خود را متعهد به پشتیبانی همیشگی از اسراییل در برابر تهدیدهای تهران می داند. او ضمناً گفت موفقیت مذاکرات در مورد دولت فلسطینی می تواند با قدرت ایران در منطقه مقابله کند.
رایس در حالی که از سوی نمایندگان یهودیان در جلسه جامعه یهود متحد تشویق می شد گفت: “ما در برابر هر اقدامی که امنیت اسراییل را به مخاطره بیاندازد مقابله می کنیم، همانطور که تا حالا این کار را کرده ایم.“
ایالات متحده احتمالاً در ماه جاری، میزبان یک کنفرانس صلح در آناپولیس مریلند خواهد بود و رایس امیدوار است این آغازی برای گفتگوهای جدی میان اسراییل و فلسطینیان بر سر مسایل اساسی نظیر بازگشت مهاجران، آینده اورشلیم و تعیین مرزهای کشور آینده فلسطین باشد.
رایس گفت یک کشور قدرتمند فلسطینی در جایی که امنیت اسراییل هم تثبیت شده باشد، با موج افراطی گری در سطح منطقه، که بذر آن از سوی ایران پاشیده شده است، به مقابله برخواهد خواست.
او اضافه کرد: “یک دولت فلسطینی مسوولیت پذیر می تواند خاکریزی در برابر تهدید افراط گرایانه باشد. به همین دلیل، پیدا کردن راه حل “دو- کشور” در حال حاضر بیش تر از همیشه فوریت دارد.“
ایالات متحده به دنبال جلب حمایت کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی است، که هنوز برای شرکت در کنفرانس آناپولیس دچار تردید هستند. رایس گفت: “ملت های عرب مسوولیت پذیر، باید نشان دهند که حق اسراییل را برای داشتن خانه ای پایدار در خاورمیانه پذیرفته اند.“
او بدون ذکر جزییات اشاره کرد: “اکنون زمان استفاده از فرصت است. برای همین است که ما می خواهیم یک جلسه جدی و اساسی در آناپولیس برگزار کنیم.“
رایس که هفته پیش از منطقه خاورمیانه بازگشت از هر دو طرف خواست از خود گذشتگی کنند و گزینه های دشوار را هم برای برقراری صلح بپذیرند. او گفت آینده خاورمیانه برای همه مشترک خواهد بود.
هر دو طرف مایلند تا قبل از زمان برگزاری دیدار، پیش نویس مشترکی را تهیه کنند اما تا کنون موفق نشده اند اختلاف ها را پشت سر گذاشته و بر روی متن پیش نویس توافق کنند. دیپلمات ها معتقدند این پیش نویس در مورد مسایل خاص ناقص خواهد بود.
گسترش افراط گری
رایس در هفته های گذشته، بحث های شدیدی را در مورد نقش توافق اسراییل- فلسطین برای مقابله با آنچه واشنگتن خطر فزاینده ایران با برنامه های هسته ای و نیز حمایت از حزب الله لبنان و حماس در محدوده فلسطین می داند، پیش کشیده است.
او گفت: “در حالیکه رژیم متخاصم ایران در حال رشد است، ما شاهد ظاهر شدن افراطی گری خشونت آمیز با چهره ها و روش های جدیدتر و خطرناک تر هستیم. این تهدید فقط متوجه مردم یک کشور یا یک نژاد و یا یک مذهب نمی شود، بلکه شامل هر کسی در خاورمیانه می شود.“
رایس اضافه کرد: “دولت ایران به نحو فزاینده ای خود را پیش قراول افراط گرایی های خشونت آمیز قرار داده است.“
واشنگتن، شورای امنیت سازمان ملل را برای تصویب دور سوم تحریم ها علیه ایران تحت فشار گذاشته است. آنها ماه گذشته، سپاه پاسداران انقلاب ایران را نیز به همراه شاخه سپاه قدس، هدف برخی محدودیت ها قرار دادند.
رایس گفت: “این تحریم ها برای تقویت دیپلماسی ما و دستیابی به موفقیت لازم است.” او تکرار کرد همه گزینه ها، و از جمله انجام اقدام نظامی روی میز است.
او گفت: “ایالات متحده به جمع کردن همه دولت های مسوولیت پذیر به دور هم برای رویارویی با سیاست های خطرناک رژیم هولناک ایران ادامه خواهد داد.“
منبع: رویترز، 14 نوامبر