منوچهر متکی در پارلمان اروپا به طور مستقیم مورد اهانت قرارگرفت و “آدم کش” خطاب شد، و روزنامه لوموند چاپ مقاله اورانپذیرفت، با این حال متکی این سفررا موفقیت آمیز خوانده و گفته است: “بحثهای باز و دوستانهای با نمایندگان داشتم.”
سفر اروپایی متکی درست در روزهایی که دور چهارم تحریم ها علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل در دستور کار وبحث قرار دارد، مسئله ساز شد و مشکلات تازه ای به بار آورد. البته به گزارش فارس، متکی این سفر را موفقیت آمیز خوانده، ولی برخورد نمایندگان پارلمان اروپا با وی ونپذیرفتن مقاله وی برای چاپ در روزنامه لوموند، نشان از رخدادهای دیگری دارد که رسانه های دولتی اشاره ای به آنها نکردند.
درگزارش های رسانه های حامی دولت، تنها سخنان متکی چاپ شده واز اعتراض ایرانیان ونمایندگان پارلمان اروپا درگزارش ها خبری نیست.
خیر مقدم با عکس های ندا
روز سه شنبه شماری از نمایندگان پارلمان اروپا، زمانی که منوچهر متکی قصد ورود به پارلمان اروپا در بروکسل را داشت، با در دست گرفتن عکس هایی از ندا آقا سلطان به نقض حقوق بشر در ایران اعتراض کردند. به گزارش خبرگزاری آلمان، شماری از اعضای هیات های نمایندگی ایتالیا، اسپانیا و استونی در اتحادیه اروپا، در حالی که پوستر و عکس های ندا را در دست داشتند جلوی در ورودی پارلمان اجتماع کردند؛حضور این نمایندگان به گونه ای بود که هنگام عبور متکی، برخوردی فیزیکی هم میان قانونگذاران اتحادیه اروپا و شماری ازماموران امنیتی پارلمان اروپا روی داد. پس از آن راه متکی برای ورود به محل پارلمان باز شد امازمانی که وزیر خارجه جمهوری اسلامی در حال ورود به سالن بود، چارلز تانوک، عضو محافظه کار بریتانیا که کنار در ایستاده بود و سر خود را به علامت تاسف تکان می داد، با اشاره به منوچهر متکی گفت: “اصلا نباید به این جا دعوت می شد.”
سکوت اتحادیه اروپا
براساس گزارش خبرگزاری ها، نشست کمیسیون امورخارجی پارلمان اروپا پشت درهای بسته برگزار شد. پس از پایان این جلسه اما نمایندگان گفتند که متکی نقض حقوق بشر از سوی دولت احمدینژاد را کاملا تکذیب و از برنامه اتمی جمهوری اسلامی دفاع کرده است.
خبرگزاری فارس ـ وابسته به نیروهای امنیتی، نظامی ـ هم از قول متکی نوشت: “امروز افکار عمومی دنیا قضاوت میکند که اتحادیه اروپا هشت سال است که سیاست خارجی نداشته و نقشی در تصمیمسازیها ندارد.”
بیاناتی که به مذاق نمایندگان پارلمان اروپا خوش نیامد و الکساندر گراف لامبسدورف، عضو آلمانی فراکسیون لیبرال پارلمان اروپا به خبرگزاری آلمان گفت: “متکی تا مرز اهانت پیش رفت و گفت که چیزی به نام سیاست خارجی اتحادیه اروپا وجود ندارد”.
همچنین به گزارش خبرگزاری های خارجی، مارتین شولتز رئیس فراکسیون سوسیال دموکرات، در این جلسه خطاب به متکی گفته است که “وضعیت حقوق بشر در ایران قابل تحمل نیست”. استروان استیونسون، نماینده حزب محافظه کار بریتانیا در پارلمان اروپا هم در حالی که عکس ندا آقاسلطان را در دست داشته، به حضور وزیر خارجه دولت احمدی نژاد در پارلمان اروپا اعتراض کرده و منوچهر متکی را “آدمکش” نامیده است. استیونسون به خبرگزاری آلمان گفته است: “دعوت از منوچهر متکی مانند دعوت از وزیر خارجه دولت نازی آلمان به پارلمان اروپا است.”
با این حال در پایان نشست کمیسیون روابط خارجی اتحادیه اروپا، متکی به خبرنگاران گفت: “بحثهای باز و دوستانهای با نمایندگان داشتم.”
تظاهرات در بروکسل
استروان استیونسون، نماینده حزب محافظه کار بریتانیا در پارلمان اروپا که منوچهر متکی را آدم کش نامید و دیگر نمایندگان پارلمان اروپا که با عکس های ندا آقا سلطان ازوی استقبال کردند، ، تنها کسانی نبودند که به حضور وزیر خارجه دولت مستقر در پارلمان اروپا اعتراض کردند. گزارش خبرگزاری فرانسه حکایت دارد که: “همزمان با ورود متکی به بروکسل، حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ ایرانی در نزدیکی ساختمان پارلمان اروپا دست به تظاهرات اعتراضی زدند. در بیرون از ساختمان پارلمان اروپا تظاهرکنندگان، عکسهای قربانیان اعدامها و کشتارهای خیابانی یک سال گذشته را در دست داشتند. در تجمع آنان نامههایی هم خوانده شد که پیشتر، به منظور آگاهی از وضعیت سیاسی ایران و تشدید سرکوبهابرای نمایندگان پارلمان اروپا فرستاده شده بود. تظاهرکنندگان همچنین پرچم ایران را در حالی که یک حلقه دار به جای آرم جمهوری اسلامی بر آن نشسته بود حمل میکردند. به گفته یک شاهد عینی، در این همایش، کردها شعار میدادند که امروز همه ایران پشتیبان کردستان است. اکثریت اعضای سازمانهای سیاسی شناخته شده خارج از کشور، در این تظاهرات دیده میشدند.این در حالی است که پلیس بلژیک، قبلا تجمع در اطراف ساختمان پارلمان اروپا را ممنوع اعلام کرده بود. اما پلیس با پافشاری مسئولان برگزاری همایش، سرانجام در ساعت سه بعد از ظهر تسلیم شد و راه را برای گردهمائی معترضان ایرانی باز کرد. دویچه وله هم گزارش داده که شماری از ایرانیان در بروکسل دست به تظاهرات زدند. در فیلم هایی که از این تظاهرات در یوتیوب منتشر شده، شعارهایی به فارسی و فرانسه مانند “آزادی، دمکراسی” و “مرگ بر دیکتاتور” شنیده می شود.
مقاله ای که چاپ نشد
از سوی دیگر به گزارش منابع خبری ایرانی، منوچهر متکی با ارسال مقاله ای برای روزنامه پرتیراژفرانسه لوموندخواستار انتشارآن شده ولی هیات تحریریه این روزنامه عصر فرانسه از پذیرش آن خودداری کرده است. به گزارش “ندای سبزآزادی” این امتناع لوموند به علت “ادبیات غیر دیپلماتیک و بشدت ایدئولوژیک و تهاجمی” مقاله متکی بوده است. بنا بر این گزارش، تحریریه لوموند از وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی خواسته است درصورت تمایل در یک مصاحبه اختصاصی با این روزنامه شرکت نماید و مطالب مندرج در مقاله خود را به بحث و گفت و گو بگذارد، اما متکی از پذیرش این پیشنهاد خود داری کرده است..