دیروز رهبر جمهوری اسلامی نسبت به “فضای بی بند و باری در حرف زدن و اظهارنظر علیه دولت” هشدار داد. این در حالی بود که ساعاتی بعد از انتشار اظهارات آیت الله خامنه ای، هفته نامه شهروند امروز به دلیل “غیر واقعی جلوه دادن برخی اقدامات دولت” توقیف شد.
آیت الله خامنه ای در دیدار با کارگزاران اجرایی و فرهنگی حج، با اظهار ناخشنودی شدید از فضای تبلیغاتی و مطبوعاتی کشور گفت: “این فضای بی بند و باری در حرف زدن و اظهارنظر علیه دولت، مسائلی نیست که خداوند به آسانی از آنها بگذرد.” وی تاکید کرد: “تفضلات و رحمت الهی تا زمانی است که ما مراقب گفتار، رفتار، و عملکرد خود باشیم زیرا خداوند با ما خویشاوندی ندارد.“
رهبر جمهوری اسلامی، که یک روز پس استیضاح وزیر کشور توسط مجلس و برکناری وی از مقام وزارت سخن می گفت، به منتقدان دولت نهم هشدار داد: “این دستاوردهای نظام اسلامی، به راحتی محقق نشده است که عده ای بخواهند به دلیل اغراض شخصی و دشمنی با دولت، در اصل نظام خدشه وارد کنند.“
بنابر گزارش سایت رسمی آیت الله خامنه ای، وی در بخش دیگری از سخنان خود نسبت به “تلاش برخی افراد برای سیاه نمایی در فضای جامعه و ایجاد اغتشاش ذهنی و تردید در مردم” هشدار داد. شخص اول حکومت ایران، همچنین خطاب به منتقدان دولت گفت: “برخی کارها و ظلم ها، فتنه ای به پا می کند که دامن همه، اعم از ظالم و غیرظالم را می گیرد بنابراین همه باید مراقب اظهارنظرها، تبلیغات، و اقدامات خود باشند.“
توقیف شهروند امروز
ساعتی پس از انتشار هشدار روز گذشته رهبر جمهوری اسلامی به مطبوعات منتقد دولت، خبرگزاری فارس در ساعت 23:10 چهارشنبه شب خبر کوتاهی را بر روی خروجی خود فرستاد که حکایت داشت: “هیات نظارت بر مطبوعات در جلسه امروز خود، هفتهنامه «شهروند امروز» را به دلیل غیر واقعی جلوه دادن برخی اقدامات دولت توقیف کرد. ”
خبر این خبرگزاری، با دو جمله کوتاه زیر ادامه می یافت: “نشریه مذکور پیش از این بارها به علت چاپ مطالب غیر مرتبط با زمینه انتشار، از سوی هیئت نظارت بر مطبوعات تذکر دریافت کرده بود. این نشریه بیشتر به چاپ مطالب سیاسی مبادرت می کرد در حالی که زمینه انتشار آن غیر سیاسی است.”
این خبر، در حالی منتشر شد که یک ساعت و نیم پیش از آن، سایت تابناک، از “شنیده” های حاکی از توقیف شهروند خبر داده و افزوده بود: “برخی گمانه زنی ها دلیل توقیف این نشریه را عدم معرفی مدیر مسوول برشمرده اند.”
ساعت مخابره خبر توقیف شهروند امروز توسط هیات نظارت بر مطبوعات (50 دقیقه مانده به نیمه شب) دیشب این شبهه را در میان ناظران مسایل مطبوعاتی ایجاد کرد که ممکن است در هیات نظارت، اساسا جلسه ای برای تصمیم گیری در مورد این نشریه تشکیل نشده باشد. این شبهه، پس از آن در سطح رسانه ای خبرساز شد که در پی اعلام خبر توقیف “تهران امروز” توسط خبرگزاری فارس در اول تیرماه 87 به اتهام “سیاه نمایی” علیه دولت نهم، مسئولان روزنامه تاکید کردند تا ساعت ده شب چیزی در این مورد به آنها ابلاغ نشده است.
مدتی بعد از این توقیف بود که بیژن مقدم مدیر مسئول روزنامه جام جم و عضو هیات نظارت بر مطبوعات پرده از رویه وزارت ارشاد (محل دائمی دبیرخانه هیات نظارت) برای توقیف نشریات از طریق “تماس های تلفنی” با اعضای هیات نظارت پرده برداشت. مقدم با اشاره به اینکه “باید سازوکاری در هیئت نظارت بر مطبوعات وجود داشته باشد که برای تصمیمگیری درباره یک نشریه اکثریت اعضا دور هم بنشینند و پرونده آن نشریه را مطرح کنند و سپس نظرات موافق و مخالف گرفته شده و در آخر نظر نهایی درباره نشریه اعلام شود” تاکید کرد: “اینکه اعضای هیات نظارت بر مطبوعات بخواهند در ارتباط با سرنوشت نشریهای تلفنی تصمیمگیری کنند بدون اینکه جلسهای در این ارتباط داشته باشند روش غلطی است.“
وی همچنین خواستار شفاف شدن عملکرد و تصمیم گیری های هیات نظارت بر مطبوعات شد و به خبرگزاری فارس گفت: “وقتی هیات نظارت بر مطبوعات اطلاعرسانی مناسبی در رابطه با اقدامات خود داشته باشد دیگر شاهد نخواهیم بود که اخبار این هیئت بعد از چند روز از سوی منابع غیررسمی به شکل ناقص یا تحریف شده منعکس شود و بعد از پیگیری نیز متوجه شویم که هیات نظارت بر مطبوعات اصلاً جلسهای نداشته است.“
دیروز توقیف هفته نامه شهروند امروز در شرایطی صورت گرفت که خبرگزاری دولتی ایرنا، از سوی دیگر رسانه های محافظه کاران را نیز مخاطب هشدار آیت الله خامنه ای دانست و به آنها در مورد عواقب تضعیف دولت هشدار داد.
ایرنا، با انتشار تحلیلی اصولگرایان را نیز مخاطب هشدار رهبر دانست و با اشاره به وارد شدن اتهام سیاه نمایی از سوی آیت الله خامنه ای به مطبوعات و منتقدان دولت نوشت: “مخاطب هشدار امروز رهبرمعظم انقلاب ، اصولگرایانی هستند که «کاتولیک تر از پاپ» شده و بنا دارند در اصولگرایی از رهبری انقلاب هم سبقت بگیرند و با ادعای اصولگرایی به تخریب دولت بپردازند.“
ایرنا تاکید کرد: “ برای شناسایی مخاطبان هشدار امروز رهبری، کافی است برخی نطقها، یادداشت ها، تیتر های اول، اخبار ویژه و… را در برخی مجالس و محافل و روزنامه ها و سایت های خاص مرور کنیم تا دریابیم چه کسانی به فضای بی بند و باری در حرف زدن و اظهارنظر علیه دولت دامن زده اند. پایبندی به هشدار امروز رهبر معظم انقلاب معیار اصولگرایی است. آن دسته از مدعیان اصولگرایی که طی هفته های اخیر بر طبل تخریب دولت کوفتند، اکنون در معرض “محک” ولایتمداری قرار دارند.”
حمایت مکرر
از دو ماه پیش این چندمین باری است که رهبر جمهوری اسلامی به صراحت حمایت خود را از دولت محمود احمدی نژاد اعلام می کند.
وی در 2 شهریور طی سخنرانی در دیدار با اعضای دولت نهم به مناسب هفته دولت، ضمن تجلیل از برنامه های محمود احمدی نژاد همزمان با آغاز سال پایانی دولت نهم اظهار داشت: “فکر نکنید که امسال، سال آخر دولت است؛ نه. مثل کسی که پنج سال دیگر بناست کار بکند، کار بکنید؛ یعنی تصور کنید که این یک سال به اضافه چهار سال دیگر در ید مدیریت شماست. با این دید نگاه کنید و کار کنید و برنامهریزی کنید و اقدام کنید.“
این اظهارات، که از سوی تحلیل گران نشانه تمایل آیت الله خامنه از برای تدوام ریاست احمدی نژاد بر دولت برای 4 سال دیگر تلقی شد، با تاخیری 2 روز در شامگاه یکشنبه 4 شهریور منتشر شد، و بازتاب گسترده ای در رسانه های داخلی و خارجی داشت.
در این دیدار رهبر نظام همچنین نفوذ “افکار سکولاریستی” در بدنه نظام را خطرناک توصیف کرد و دولت نهم را به خاطر مقابله با چنین نفوذی مورد تقدیر قرار داد. وی گفت: “روند غرب باوری و غربزدگی را که متاسفانه داشت در بدنه مجموعه های دولتی نفوذ می کرد، متوقف گردید. این چیز مهمی است. حالا یک عده ای در جامعه، ممکن است به هر دلیلی شیفته یک تمدنی یا یک کشوری باشند؛ اما این وقتی به بدنه مدیران انقلاب و مجموعه های انقلاب نفوذ می کند، چیز خطرناکی می شود. این دیده می شد؛ خب جلویش گرفته شد.“
روز 19 شهریور، رهبر جمهوری اسلامی باردیگر در دیدار با روسا و اعضای سه قوه از “برخی نوشتهها و سخنان که موفقیتها و دستاوردهای بزرگ ملت ایران را در عرصههای مختلف زیر سوال میبرند” انتقاد کرده و تاکید کرد که چنین نوشته هایی “توهین به مردم” است.
شخص اول نظام، هفته گذشته نیز در دیدار با جمعی از دانشجویان نسبت به آنچه “تبلیغات زود هنگام انتخاباتی” خواند هشدار داد و تصریح نمود: “عده ای با عجله از حالا مباحث انتخاباتی را شروع کرده اند که این فعالیت های زودهنگام انتخاباتی موجب منحرف شدن ذهن ها از مسائل اصلی، مشغول کردن افراد به یکدیگر، و برخی بدگویی ها می شود و این، به ضرر مصالح کشور است.“