فریدون شیبانی
این روزها پس از فوتبال، تبلیغات راجع به گسترش ورزش بانوان در ایران و حضور در میدانهای بین المللی، جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. اما گفته های تند پروانه نظر علی، نایب رییس فدراسیون شمشیربازی در امور بانوان و رییس تربیت بدنی دانشگاه الزهرا، از حاشیه نشینی بیشتر ورزش بانوان بعد از ادغام اداره ورزش مردان و زنان و پرداخت به جنبه های تبلیغاتی ورزش زنان حکایت دارد.
خانم نظرعلی در گفت و گوبا خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، با بیان اینکه نایب رییسان فدراسیون ها در امور بانوان فقط مسوول حراست شده اند، به صراحت می گوید: “قدرت خلاقیت و تصمیم گیری را از آنان گرفته اند و آنان را منشی دبیر فدراسیون کرده اند” در حالی که او “ترجیح می دهد رییس یک ده باشد، ولی با اختیار و نه یک معاون بی اختیار!”
نمی توانم این ذلت را تحمل کنم
مسوول سابق ورزش بانوان ایران نقش جدید نایب رییسان فدراسیون در امور بانوان را، که هنگام مسابقه های بانوان جلوگیری از ورود برخی ها به سالن است، ذلتی غیر قابل تحمل می داند و می گوید: “نایب رییس ها در حاشیه هستند و در تصمیم گیری ها دخالتی ندارند. آنها فقط مسوول حراست شده اند که هنگام بازی خانم ها، مردی وارد سالن نشود. نمی توانم این گونه ذلت را تحمل کنم. از مسوولان می خواهم مرا برکنار کنند.”
نایب رییس فدراسیون شمشیربازی ضمن اشاره به تبعیض آشکار بین مردان و زنان مسوول، از این شکایت می کند که حتی در فدراسیون یک اتاق ندارد و “سرگردان” است. او همچنین به وجود تبعیض بین ورزشکاران مرد و زن اشاره می کند و می گوید: “ در اردوی تیم ملی، روز قبل از مسابقه به بازیکنان من خورش قیمه با لپه می دهند و دختران مشکل گوارشی پیدا میکنند؛ اما به پسری که در اردو خوابیده و مسابقه ای هم ندارد، چلوکباب می دهند. وقتی عدالت را در این امر کوچک رعایت نمی کنند، چگونه می توانیم انتظار موفقیت طرح ادغام را داشته باشیم؟”
در مورد افزایش بودجه ورزش بانوان در طرح ادغام، که این روزها با سر و صدای بسیار مطرح می شود، خانم نظرعلی می گوید: “بعضی فدراسیون ها مثل والیبال، افزایش بودجه 50 میلیون تومانی را از جنبه های مثبت طرح ادغام می دانند. زمانی که من رییس انجمن بسکتبال بودم [در سال 1379] 20 میلیون تومان هزینه کردم. مگر از آن زمان تا حالا بودجه ورزش چهار، پنج برابر نشده است؟ پس هنر نکردهاند که 50 میلیون تومان دادهاند. اگر انجمن می ماند آن 20 میلیون تومان به 120 میلیون تومان می رسید.”
خلاقیت را از زنان گرفته اند
چندی پیش خانم ربابه شهریان، مسوول ورزش بانوان جمهوری اسلامی با کنایه به نایب رییس فدراسیون شمشیر بازی گفته بود: “بعضی ها دوست دارند رییس ده باشند و نه معاون فرماندار “و حالا پروانه نظرعلی با صراحت به شهریان چنین جواب می دهد : “ به خانم شهریان بگویید من ترجیح می دهم رییس ده باشم؛ ولی، اختیار داشته باشم، خلاقیت داشته باشم. معاون فرمانداری که اختیار ندارد و نمی تواند تصمیم بگیرد، چه ارزشی دارد؟ رییس ده با اختیار می تواند ده را شهرستان و شهرستان را استان کند. ولی، حالا خلاقیت را از زنان گرفتهاند.”
افزایش در حد حرف
با روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد و ریاست محمد علی آبادی بر سازمان تربیت بدنی، طرح ادغام ورزش بانوان و آقایان با شعار یکپارچگی برای گسترش ورزش بانوان مطرح شد؛ اما پروانه نظر علی می گوید : “ قرار بود طرح ادغام ورزش زنان و مردان به صورت آزمایشی اجرا شود، ولی حالا که خوب جواب نداده، هیچ کس در صدد اصلاح طرح نیست. در انجمن بیشتر می توانستیم گسترده شویم و پیشرفت کنیم. مسوولان فقط در حرف می گویند 30 درصد بودجه سهم ورزش بانوان است، اما سه ماه است داوران من حقوق نگرفتهاند.”
مگر دنیا اعتقاد ما را قبول دارد؟
مسوول معترض ورزش بانوان در مورد طرح شکست خورده ورزش در دولت نهم، تعریف و تمجید های دیگر نایب رییسان فدراسیون ها در امور بانوان را ناشی از این می داند که “بیشتر آنان بازنشسته هستند و می ترسند با اعلام نارضایتی، با یک حکم برکناری، مزایای این پست نمادین را از دست بدهند. توجیه آنان در ستایش از طرح ادغام و رفتن ورزش بانوان به زیر پوشش فدراسیون ها، این است که : دنیا فقط فدراسیون را می شناسد و انجمنها را قبول ندارد. شما بگویید مگر دنیا اعتقاد ما را قبول دارد؟”