فاصله گرفتن حزب شیعه عراق از ایران

نویسنده

دامیئن کیو


مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق که یکی از قدرتمندترین احزاب شیعه این کشور بشمار می رود، روز شنبه اعلام کرد لفظ “انقلاب” از نام این حزب حذف خواهد شد و دیگر آیت الله علی خامنه ای رهبر برجسته این حزب نخواهد بود.


این تغییر نشانگر تلاش این حزب در جهت تقویت حمایت از عراقی های ملی گرا و مقامات آمریکایی است که وفاداری این گروه را به خاطر وابستگی هایش به ایران زیر سئوال برده اند.


مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق بیش از 20 سال قبل با هدف اعلام شده استقرار دولتی در بغداد بر مبنای انقلاب اسلامی ایران تشکیل شد. اما به گفته رهبران این حزب، با برکناری صدام حسین و اشغال تقریبا 25 درصد از کرسی های پارلمان عراق توسط این گروه، نیاز به انقلاب از بین رفته است. جلال الدین الصغیر روحانی تندرو و از رهبران مجلس اعلای عضو پارلمان می گوید: “این نام بایستی هماهنگ با واقعیت های موجود باشد. این لفظ به معنای تغییر است و ما از طریق قانون اساسی به این تغییرها دست یافته ایم.”


به گفته الصغیر، تصمیمی در خصوص اتکای بیشتر به آیت الله علی سیستانی و نه آیت الله علی خامنه ای اتخاذ شده است، چرا که تصمیمات آیت الله سیستانی “در حوزه عراق” انجام می گیرند.

این اقدامات در حالی صورت می گیرند که فشار وارده به این حزب افزایش یافته است. رقبای شیعه به ویژه حزب وفادار به مقتدی صدر دائما مجلس اعلا را متهم می کنند به اینکه ابزار سرویس های اطلاعاتی ایران است. مقامات ارشد این حزب از جمله رهبر آن عبدالعزیز حکیم دهه ها در ایران زندگی کرده است و هنوز هم اغلب به ایران سفر می کند.


همزمان مقامات آمریکایی که در طول چهار سال گذشته در کنار رهبران شورای عالی انقلاب اسلامی عراق کار کرده اند، انتقادات خود را از ایران به خاطر مسأله هسته ای و نقش این کشور در واگذاری بمب های جاده ای به شبه نظامیان شیعه عراق برای کشتار نظامیان آمریکایی شدت بخشیده اند.

با این وجود، معلوم نیست که تغییرات سیاست های مجلس اعلاصرفا نمادین نباشد. این تغییرات نه تنها حمایت این حزب را از دولتی که به روحانیون مسلمان اجازه دهد رهبران منتخب را برکنار کنند، رد نمی کند، بلکه منکر حمایت ایران نیز نمی شود. حسن الصنید نماینده شیعه پارلمان و عضو حزب الدعوه عراق می گوید: “تصور نمی کنم تغییر نام این حزب نشانگر هیچگونه تغییری در سیاست و نگرش آن باشد.”

جوست هیلترمن مدیر دفتر گروه بحران بین المللی در عمان با این نظر موافق است و می گوید: “ماهیت واقعی با تغییر نام عوض نمی شود.”


علی الادیب دیگر نماینده پارلمان عراق و عضو حزب الدعوه می گوید، این اقدام مجلس اعلا نشانگر تأکید بیشتر بر ملی گرایی عراقی است. وی می افزاید: “این اقدام اهداف کشورهای همسایه را متوقف خواهد کرد. فضای سیاسی عراق آنها را مجاب به اندیشیدن کرده است.”

منبع: نیویورک تایمز، 12 مه