سامان رسول پور
همزمان با کاهش شدید دما در مناطق مختلف ایران،غرب کشور در ده روز گذشته با بحران قطع یا افت فشارجریان گاز مواجه شده است. بخش عمده ای از شهرهای استانهای لرستان، آذربایجان غربی وکردستان در زیر سرمای سخت با مشکل تهیه سوخت روبرو هستند و زندگی روزمره برای اهالی این مناطق با مشکلات فراوانی همراه شده است.
این در حالی است که دمای شهر سقز به ۲۹درجه زیر صفر رسیده است. این موج سرما به گفته سازمان هواشناسی کشور در شهرهای مهاباد، بوکان، بانه، سردشت و… نیزکم سابقه بوده است.
قطع گاز در این شهرها مردم را به تهیه سوخت جایگزین سوق داده و وسایل گرمازای غیر استاندارد نفت سوز رونق زیادی گرفته که استفاده از این وسایل منجر به کشته شدن ۳ کودک یک خانواده با نامهای آرام، آسو و دلنیا بهرامی بر اثرانفجار بخاری نفتی در شهر سقز شده است.
مسئولین شهری از روزهای نخست آغاز بحران گاز، افت فشار را ناشی از برودت هوا عنوان کرده اند. به گفته فرماندار سقز تمام نیروها در سطح شهر و کشور برای رفع این بحران بسیج شده اند. وی همچنین خاطر نشان ساخته که: “عدم پیش بینی های لازم در خطوط لوله سراسری گاز نیز در بروز مشکل کنونی بی تاثیر نبوده و به همین خاطر نیاز به اصلاح و بازبینی در خطوطی که گاز منطقه را تامین میکنند احساس می شود “.
تاثیر زود هنگام این بحران بر قیمت سوخت های دیگری مانند نفت وگازوئیل و همچنین کلیه وسایل گرما زای برقی و سوختی به دسترسی آسان مردم به این وسایل لطمه زده است. تلفن ادارات گاز در این مناطق شاهد تماس های بی شمار شهروندان و اعتراض به شرایط موجود است. به گفته یک شهروند مهابادی خطوط تلفن مراکز مربوطه و مسئولین مرتبط پاسخگو نبوده و در بیشتر ساعات اشغال می باشد.
از سوی دیگر فرمانداری ها گاهاناظر تجمع شهروندان معترض هستند که در این بین به گزارش سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان تجمع اعتراضی جمعی از مردم شهر سقز در مقابل ساختمان شورای شهر و فرمانداری به خشونت گرایید. تجمع کنندگان که خواهان امداد رسانی سریع مسئولان شده بودند با برخورد نیروهای انتظامی و امنیتی روبرو شدند که در نتیجه آن قسمتی از ساختمان فرمانداری به آتش کشیده شد و تعدادی از معترضین مورد ضرب و شتم نیروهای حاضر قرار گرفتند.
لازم به ذکر است که در زمستان دو سال گذشته نیزدر غرب کشور شرایط مشابهی به وجود آمده بود. به هرحال گزارشات رسیده حاکی از وخامت اوضاع دارد و برخی از سازمان ها هشدار داده اند که در صورت نرساندن سوخت به مردم فاجعه ای انسانی در انتظار شهرهایی است که سرمای پایین صفر درجه دارند.