فرمانده حماس در شتاب بود. لباس نیروی دریایی آبی رنگ به تن داشت و به جلو خم شده بود، پوست زمخت خشکیده و چشمان کسی را که تمام شب را نخوابیده است. او تازه از خط مقدم جنگ با اسراییل برگشته بود. صدای ناله های دوردست علامتی بود از اینکه دشمن به دنبال شکار است.
او که از سال 2000 درجنگ خونین اسراییل و فلسطین جان سالم به در برده، در حالیکه تعداد زیادی از همرزمانش کشته شده اند،در اواخر دهه سوم عمر خود یک فرمانده ارشد به حساب می آید.
این فرمانده حماس، که عضو گردان عزالدین القسام است، برای اولین بار تایید کرد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران برای مدت بیش از دو سال به آموزش افراد او در تهران مشغول بوده است، و در حال حاضر هم مشغول آماده سازی 150 جنگجوی دیگر است.
جزییاتی که ارایه شد، اگر هیچ چیز دیگری نباشد، حداقل نشان می دهدتا چه حدنفوذ ایران در تاکتیک ها و تسلیحات پیچیده حماس دست کم گرفته شده است.
این فرمانده با سبیل کم پشت و موهای سیاه آغشته به ژل، به خاطر جلوگیری از شناخته شدن توسط نیروهای اسراییلی خواست ناشناس بماند. او گفت حماس از زمان خروج نیروهای اسراییل از نوار غزه در قلمرو فلسطینیان در سال 2005، به اعزام جنگجویان خود به ایران برای دریافت آموزش در زمینه تاکتیک ها و تکنولوژی تسلیحاتی جدید مشغول بوده است.
او گفت: “ما جنگجوهای خودمان را طی هفت دوره به ایران فرستاده ایم. در هر دوره، آموزش هایی به گروه داده شده تا قابلیت جنگی ما افزایش پیدا کند.“
به گفته او، بهترین عضو هر گروه برای مدت بیشتری در آنجا اقامت می کند تا دوره پیشرفته را فرا بگیرد و سپس خود به عنوان مربی به اینجا برمی گردد.“
تا به حال 150 نفر از نیروهای القسام دوره آموزشی خود را، که بین 45 روز تا 6 ماه در یک پادگان نظامی زیر نظر سپاه پاسداران برگزار می شود، فرا گرفته اند.
از بین 150 نفر نیروی دیگری که الان در تهران به سر می برند، عده ای که قدرت کافی برای جنگ نداشته باشند وارد گروه های تجسس حماس خواهند شد.
فرمانده گفت شرایط در پایگاه نظامی سخت است. فقط یک بار در هفته اجازه خارج شدن از آنجا را به فلسطینیان می دهند. آن یکبار هم ممکن است به صورت گروهی و با همراهی نیروهای امنیتی ایران پادگان را ترک کنند. آنها معمولاً خرید می کنند و “همیشه با پوتین های خیلی خوب بر می گردند.”
به گفته این فرمانده، 650 نفر از جنگجویان حماس نیز در سوریه زیر نظر اساتیدی تعلیم دیده اند که خود تکنیک هایشان را در ایران فرا گرفته اند. اکنون 62 نفر از نیروها در سوریه هستند.
اما چیزی که برای حماس ارزش دارد، دانشی است که از ایران می آید. بعضی از این معلومات نظامی، آنهایی است که حزب الله لبنان برای عاصی کردن نیروهای اسراییل در سال 2006 به کار گرفته است.
این فرمانده گفت: “کسانی که به ایران می روند باید به قرآن سوگند بخورند که جزییات را فاش نکنند، حتی برای مادرانشان.“
به گفته او، نیروهای حماس که بالغ بر 15000 نفر هستند الگوی خود را از حزب الله لبنان می گیرند: “ما تانک نداریم. ما هواپیما نداریم. ما جنگجوی خیابانی هستیم و روش های خودمان را استفاده می کنیم.“
این فرمانده خصوصاً از پیشرفت های تکنولوژیک ایران به شگفت آمده بود. او گفت: “یکی از چیزهایی که خیلی کمک کرده این است که آنها به ما یاد دادند از چیزهای خیلی معمولی موجود برای ساختن مواد منفجره استفاده کنیم.“
همین تکنولوژی برای تولید راکت های قسام و مین هایی به کار رفته که علیه تانک های اسراییل استفاده می شوند.
او اضافه کرد که حماس به تازگی نسل جدیدی از مین ها را به نام شواس-4 به کمک مهارت ایرانی ها تولید کرده است.
او گفت: “ما بهترین مغزهایمان را به تهران فرستاده ایم. اینکه آنها را بفرستیم آنجا و وقتی برگردند هیچ چیز بلد نباشند، دور ریختن پول است.“
آنها به مصر مسافرت می کنند، سپس به سوریه پرواز می کنند و سپس وارد ایران می شوند یا از آنجا خارج می شوند. در تهران به دلایل امنیتی بدون انجام امور گمرگی وارد کشور می شوند.
یکی از تکنیسین های نظامی هم گفت: “هرچیزی که به نظر آنها (ایرانی ها) مفید بیاید، افراد ما در باره آن از آنجا بلافاصله به ما ایمیل می زنند.” آخرین دور خشونت ها مربوط به کشتار 8 دانش آموز در مدرسه دینی اورشلیم در پنجشنبه گذشته است که منجر به کشته شدن 130 فلسطینی و 12 اسراییلی شد.
کاندولیزا رایس، وزیر خارجه ایالات متحده، از رییس جمهور فلسطین – محمود عباس- خواست گفتگوها را با اسراییل از سر بگیرد. او اشاره ای به زمان این گفتگوها نکرده است.
حماس که متعهد به نابودی اسراییل شده، از شرکت در هرگونه مذاکره ای کنار گذاشته شده است. در همین حال، برخی از اعضای موسسات امنیتی اسراییل در آخر هفته گذشته از ایهود باراک خواستند تا با حماس به گفتگو بنشیند. آنها معتقدند هرگونه توافقی بدون حضور حماس به شکست خواهد انجامید.
مساله اساسی این است که بسیاری از افراد حماس علاقمند به جنگ برای “آزادی سازی” هستند و به نبودن امیدی در این زمینه اعتنا یی ندارند.
کشمکش موجود، به دلیل نقش ایران، از پیچیدگی بیشتری برخوردار است. ایران از حزب الله لبنان و حماس در غزه پشتیبانی می کند و دو جبهه بالقوه را علیه اسراییل گشوده است. استدلال موجود این است که وقتی اسراییل سرگرم عملیات نظامی علیه تهدیدات داخلی است، احتمال حمله نظامی اولمرت به تاسیسات هسته ای ایران دور از ذهن خواهد بود.
چیزی هم که برای فرمانده حماس مهم است این است که نیروهایش برای حمله ناگهانی بعدی اسراییل، از نظر آموزشی و تسلیحاتی آمادگی داشته باشند. او می گوید: “آنها به ما تعدی می کنند. ما به آنها دست درازی نمی کنیم. ما هرگز دست از مقاومت بر نمی داریم.“
منبع: تایمز – 9 مارس