حسن روحانی، رئیس جمهور ایران امروز دوشنبه ۲۸ سپتامبر (۶ مهر) در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک گفت که فصل جدیدی در روابط ایران و جهان آغاز شده است.
آقای روحانی گفت که مردم ایران در انتخابات دو سال پیش ریاست جمهوری این کشور “تعامل سازنده با جهان” را انتخاب کردند که در نهایت به توافق جامع اتمی ایران و قدرت های جهانی منتهی شد.
او گفت: “لازم می دانم بر نقش همه مذاکره کنندگان، سران و رهبران دولت های آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، آلمان، چین و جمهوری اسلامی ایران در دسترسی به توافق تأکید کنم. ما تصمیم گرفته بودیم با حفظ اصول خود، فضایی تازه را رقم بزنیم و این کار را کردیم. آنجا که لازم بود جلو رفتیم و آنجا که لازم بود شهامت انعطاف را داشتیم”.
آقای روحانی تأکید کرد که ایران قصد دارد در فضای جدید، “حرکت صلح جویانه” خود را در منطقه هم، بر اساس قاعده برد-برد ادامه دهد و روابط خود با کشورهای همسایه را بر اساس احترام متقابل و منافع مشترک بازسازی کند.
اشاره آقای روحانی به رابطه ایران با کشورهای عرب منطقه، به ویژه عربستان بود که در سال های اخیر تحت تأثیر تحولات عراق، سوریه، بحرین و یمن به شدت تیره شده است.
رئیس جمهور ایران سخنرانی امروز خود را هم با یادآوری حادثه منا و کشته شدن صدها تن، از جمله حدود ۱۷۰ ایرانی در جریان مراسم حج آغاز و از “بی کفایتی و سوء مدیریت” مقامات مسئول در عربستان انتقاد کرده بود.
او با این حال در ادامه سخنرانی لحنی آشتی جویانه داشت و از جمله گفت: “خطاب به همه دولت ها و ملت ها می گویم که ما گذشته را فراموش نمی کنیم، اما نمی خواهیم در گذشته بمانیم. ما جنگ و تحریم را از یاد نمی بریم، اما به صلح و توسعه فکر می کنیم”.
مبارزه با تروریسم
آقای روحانی در اشاره به بحران های منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا گفت که ریشه جنگ و ترور و ویرانی امروز، در مداخله نظامی دیروز است: “اگر تجاوز نظامی آمریکا به افغانستان و عراق نبود و اگر حمایت بی حساب آمریکا از اقدامات ضد انسانی رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین نبود، امروز تروریست ها بهانه ای برای توجیه جنایات خود نمی یافتند”.
او پیشنهاد کرد که مبارزه با تروریسم به یک قاعده الزام آور بین المللی تبدیل شود و هیچ دولتی حق نداشته باشد از تروریسم به عنوان روش مداخله در کشورهای دیگر استفاده کند.
رئیس جمهور ایران گفت: همانطور که در عراق و افغانستان به استقرار دموکراسی کمک کردیم، آماده کمک به دموکراسی در سوریه و یمن هم هستیم.
بی بی سی
ویدئوی سخنرانی را از اینجا ببینید.