منافع کشور قربانی یک گروه می شود

نویسنده

دانا شهسواری

انتخابات این دوره اتاق بازرگانی تهران نیز با چالش های جدی روبه رو شده است. جدا از اینکه از ابتدا در جریان تائید صلاحیت کاندیدا ها 27 نفر از سوی اتاق رد شدند ـ که دولت بلافاصله دستور تائید صلاحیتشان را صادر کرد ـ اکنون اعتبار نامه محمد رضا بهزادیان، عضو شاخص تحول گرایان اصلاح طلب که رای اکثریت اعضای اتاق را از آن خود کرده اند، با مشکل تائید مواجه شده است. با او در این مورد گفت و گویی انجام داده ایم که در پی می آید.

آخرین اخبار در مورد تایید اعتبار نامه شما چیست؟

شکایتم را به شورای عالی نظارت اعلام کرده ام. مرجع صالح، طبق آئین نامه اتاق بازرگانی نمایندگان شورای عالی نظارت هستند و باید در این مورد تصمیم بگیرند، اما تا این لحظه هیچ گونه تصمیمی اتخاذ نکرده اند. همچنین به موازات شکایتی که به شورای عالی نظارت ارائه داده ام، شکایتی نیز به مراجع قضایی ارائه داده ام.

شورای عالی نظارت زیر نظر کجاست؟

رئیس شورای عالی نظارت، وزیر بازرگانی است. همچنین وزرای صنایع، اقتصاد، کشاورزی، رئیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و نیز نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران عضو این شورا هستند.

آقای شجاع الدین بازرگانی، معاون وزیر بازرگانی گفته اعتبار نامه شما رد نشده بلکه هنوز تائید نشده است.

نتیجه عملی این دو مساله یکی است. چه رد نشده و چه تائید نشده و چه مسکوت مانده است همه در عمل یک معنی می دهد. یعنی من از دور حضور در اتاق بازرگانی و کاندیدا شدن برای ریاست اتاق بازرگانی باز خواهم ماند. این الفاظ تنها ظرف خوبی است برای آن تصمیمی که گرفته اند. یعنی نمی خواهند کاملا عریان و شفاف نفر اول انتخابات اتاق بازرگانی تهران را رد کنند.

منظور شما از تصمیمی که گرفته اند، تداوم ریاست آقای خاموشی است؟

نه. تصمیمی که گرفته اند این است که من امکان احراز کرسی ریاست اتاق را نداشته باشم.

یعنی شورایی که اعتبارنامه ها را رد و یا تائید می کند تحت نفوذ آقای خاموشی است؟

انجمن نظارت که مسوول برگزاری انتخابات بود بر خلاف قانون و آئین نامه اتاق از چهار نفر از کارمندان علینقی خاموشی به انتخاب خودش و آقای شجاع الدین بازرگانی معاون وزیر بازرگانی تشکیل شده بود. این جمع آشکارا بر خلاف قانون عمل می کرد. این هیات نه صلاحیت برگزاری انتخابات و نه صلاحیت نظارت بر روند برگزاری انتخابات را داشت و آشکارا از علینقی خاموشی جانبداری می کرد. ما از ابتدای امر یعنی در آذرماه گذشته به عنوان گروه تحول گرایان به وزیر بازرگانی نامه نوشتیم و اعلام خطر کردیم. اما متاسفانه مانند اعتبار نامه که امروز مسکوت مانده است در آن زمان نیز نامه ما مسکوت ماند. البته بعد ها وزیر بازرگانی متوجه هشدار ما شد و دید که این انجمن نظارت، بیشترین فشار را بر دولت و وزارت بازرگانی وارد آورد. وزارت بازرگانی و معاون آن که عضو شورای نظارت بود در خلال کار متوجه شد که انجمن نظارت بسیار متخلف است و همه اقداماتش در راستای ریاست آقای خاموشی در اتاق است.

شما تصمیمات و عملکرد شورای نظارت را در تقابل با دولت ارزیابی کردید، پیش از این نیز شورای نظارت 27 نفر را در انتخابات اتاق رد صلاحیت کرده بود که دولت جلوی عملی شدن آن را گرفت. اکنون در مورد اعتبار نامه شما چرا واکنش مناسب و قاطعی از طرف دولت و مشخصا وزارت بازرگانی دیده نمی شود؟

در مورد بازگشت 27 نفر رد صلاحیت شده به دور انتخابات که به دستور وزیر بازگانی صورت گرفت اعتقاد من این است که این تصمیم از ورای دولت اتخاذ شد و در واقع مسوولین کشور به این نتیجه رسیده بودند که بیش از این منافع جمهوری اسلامی را قربانی منافع علینقی خاموشی نکنند. اما در ارتباط با اعتبار نامه من عین سئوالی که شما کردید برای من هم مطرح است که چرا وزیر بازگانی مثل دفعه قبل از اختیارات قانونی خود استفاده نمی کند. علاوه بر این در مورد مساله من می توان گفت اکنون علینقی خاموشی پا بر روی نقطه ای گذاشته است که قبلا دولت این نقطه را تائید کرده بود. خاموشی با این اقدام خود در راستای عدم تائید اعتبار نامه من به نحوی این موضوع را مطرح می کند که دولت بی جهت صلاحیت بهزادیان را برای کاندیدا شدن در اتاق بازرگانی تائید کرده است. چون اکنون با همان دلیلی که دوره قبل رد و سپس از سوی وزارت بازرگانی تائید شدم اعتبار نامه ام تائید نمی شود. بنابراین اگر اعتبار نامه ام تائید نشود به معنای نقض تصمیم دولت و نیز چربیدن قدرت خاموشی بر تصمیم دولت است. من اکنون بیشتر بر این اعتقادم که جدا از حضور و یا عدم حضور من در اتاق بازرگانی، قدرت و حق نظارت دولت با بی توجهی در حال پایمال شدن است.

اکنون خاموشی درهیاتی که باید اعتبار نامه شما را تائید کند چند رای دارد؟

این هیات تحقیق و پژوهش دارای 8 عضو است که سه عضو آن از اتاق بازرگانی هستند و می توان گفت خاموشی در این هیات سه رای دارد. 5 رای دیگر از اعضای دولت هستند.

پس هنوز امیدوار هستید تائید شوید؟

من جدای این مساله گمان می کنم حیثیت خودم را از آرای بازرگانان و صاحبان صنایع تهران بدست آوردم و حسن اعتماد آنها برای من حیثیت ساز بوده است. اما امیدوارم که دولت از حریم خودش دفاع کند.

بر اساس گفت و گو ها و رایزنی های غیر رسمی که صورت می گیرد چند در صد احتمال برگشتن شما به اتاق بازرگانی وجود دارد؟

حرفهایی که همواره آقایان می گویند مبتنی بر این است که دولت تائیدیه قبلی خود را دوباره تائید خواهد کرد. من هم امیدوارم به همین صورت شود.

بیست و پنج عضو تحول گرایی که وارد اتاق شده اند و اکثریت را نیز در آن دارند اکنون تهدید کرده اند که در صورت عدم تائید اعتبار نامه شما وارد اتاق نخواهند شد. شما به عنوان عضوی از تحول گرایان در مورد این مساله چه می گویید؟

تحول گرایان اعلام کرده اند که در صورت عدم تائید اعتبار نامه من وارد اتاق نخواهند شد و تاکنون هم این مساله را مورد تردید و تکذیب قرار نداده اند و این نشان می دهد که جدی هستند. تحول گرایان معتقدند حضورشان به این خاطر است که در اتاق تحولی صورت گیرد و اولین خواسته آنان هم اجرای قانون و رعایت آئین نامه است. اگر دلیل قانونی برای عدم تائید اعتبار نامه من وجود دارد آنها باید این دلیل را مطرح کنند. اما تاکنون دلیل آنها تنها بر اساس قلدری و گردن کلفتی بوده. در این صورت حضور تحول طلبانی که تابع و طرفدار اجرای قانون هستند چه فایده ای می تواند داشته باشد؟ در این جمع عده ای می خواهند بر اساس قلدری کار خود را به پیش ببرند. بنابراین تحول گرایان ترجیح می دهند با این شرایط در اتاق حضور پیدا نکنند.

ممکن است توافقی صورت گیرد مبنی بر اینکه شما کاندیدای ریاست اتاق نشوید و در عوض اعتبار نامه شما تائید شود؟

من پیش از این هم اعلام کرده بودم که ترجیح می دهم این دفعه عضو آزادی باشم و اتاق را پشتیبانی کنم و فرصت برای اجرایی کردن افکارم داشته باشم. در واقع قصد نداشتم ایندفعه گرفتار امور اداری اتاق شوم. ولی قضاوتی که از سوی انجمن نظارت و علینقی خاموشی بروز می کند همکاران من را در شرایطی قرار می دهد که مرا مجبور به کاندیدا شدن برای ریاست می کند. از این رو به گمان من به هیچ توافقی نیاز نخواهد بود. قضیه همچنان روشن است.

فکر می کنید این مساله تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟

بالاخره انتخابات هیات رئیسه باید در 11 اردیبهشت برگزار شود و تا آن زمان همه چیز باید خاتمه یافته باشد.