مایکل پلسون
هر دو سال سال یک بار موسسه پیو فوروم درباره مذهب و زندگی، چندین روزنامه نگار را به مدت چند روز دعوت می کند تا با اساتید دانشگاه و اعضای اتاق های فکر، درباره دین و زندگی مردم، تبادل نظر کنند. این نشست در مرکز نشست های کی وست برگزرا می شود و من چند بار در این شنست ها شرکت کردم و امروز و فردا هم در سه جلسه با عنوان های: “آمریکا و اسلام بعد از بوش”، “مذهب و نژاد” و “مذهب و رای دهندگان در انتخابات سال 2008” شرکت می کنم.
در جلسه امروز که درباره اسلام بود، ولی نصر، استاد مسائل خاورمیانه و عضو شورای روابط خارجی آمریکا که استاد دانشگاه تافتز و مدرسه کندی هاروارد است. نصر درباره این موضوع بحث کرد که آمریکا اهمیت بیش از حدی برای مناقشه بین اسرائیل و فلسطین قائل است درحالیکه مبارزه ای را که بر سر توازن قدرت بین ایران و دنیای عرب بخصوص در منطقه خلیج فارس در جریان است را کم اهمیت تلقی می کند. در واقع منظور نصر این است که مسئله فلسطین “تبدیل به جبهه ای” شده است که جنگ اصلی بین اسلام سنی و شیعه، پشت آن قرار گرفته است.
او می گوید: “مسئله فلسطین، موضوع بسیار مهمی از لحاظ احساسی در جهان اسلام است، اما دیگر تنها مسئله نیست. تصور کنید که فردا پیمان صلح بسته شود، این موضوع از ترس قدرت گرفتن ایران در منطقه خلیج فارس کم نمی کند”.
نصر معتقد است که رهبران ایران رفتاری برتری جویانه نسبت به کشورهای عرب دارند و رهبران عرب هم از قدرت رو به افزایش ایران در هراسند. نفوذ شیعیان بر کشور های دیگر چند برابر شده است. ظهور دوباره شیعه در خاورمیانه یکی از مهم ترین تغییرات در منطقه است.
جفری گلدبرگ، خبرنگار بین المللی هم سخنانی در حمایت از گفته های نصر اظهار کرد. گلدبرگ که خبرنگار سابق نیویرکر است، گفت که مناقشه فلسطین و اسرائیل یک نمایش قابل تحمل است و هم آوری مسلمانان و یهودیان در مقایسه با هم آوری شیعیان و سنی ها، هیچ است.
گلدبرگ گفت: “ما در بسیاری از موارد از دو طرف ضربه می خوریم. یک بحران بزرگ در بزگترین تمدن جهان، اسلام، اتفاق افتاده است. اسلام در بسیاری از مواقع دشمن خودش بوده است. خیلی جالب است که وقتی می نشینی و با خودت فکر می کنی، در می یابی که وحشیانه ترین و بیرحمانه ترین اتفاقات با نام اسلام افتاده است و بخش اعظم جهان اسلام که در سکوت فرو رفته است، ابراز انزجار نمی کند. ما می توانیم اقداماتی انجام بدهیم تا غرب از این بحران عمیق و طولانی که جهان اسلام با آن روبرو شده است، کم تر صدمه ببیند، اما من اصلا امیدوار نیستم که ما آنقدر خبره باشیم که بتوانیم از این اختلافات بزرگی که در جهان اسلام وجود دارد، جان سالم بدر ببریم. من فکر می کنم که تا 20 یا 30 یا 50 یا 100 سال دیگر ما شاهد این خواهیم بودد که جهان اسلام است که تصمیم می گیرد”.
از آنجایی که مسلمانان غالبا تکرار می کنند که: “اسلام دین صلح است”. نصر می گوید: “من گمان نمی کنم که هیچ دینی، دین صلح باشد. اساسا، دین قابل تفسیر است، ما در جهانی زنذگی می کنیم که بنیادگرایی اسلام را بسیار پر اهمیت کرده است و بنیادگرایی در خدمت سیاست است. بنیادگرایی اسلام را به سمت رقابت برای بدست آوردن قدرت در جهان، ایجاد دولت ها و غیره هدایت می کند و در راه رسیدن به قدرت نزاع های زیادی بر پا می کند. انقلاب ایران برای رسیدن به قدرت بود و انقلابی خونین بود. با ظهور آن موج جدید سلفی گری و امثال آن براه افتاد و به عقیده من زبان تازه سیاست و اسلام، زیان صلح باشد، بلکه زبان پیروز شدن و قدرت گرفتن است”. گلدبرگ گفت: “من درک می کنم که چرا جورج بوش چنین حرفی زد اما او دسته بندی اش غلط است. تاریخ اسلام با فروتنی نمی گوید که اجازه بدهید ما جهان را مالک شویم بلکه همه اسلام همه نیروها را در دست دارد”. او معتقد است که اسلام دین اطاعت کردن از خداست و مسلمانان معتقدند که اطاعت کردن آنها را به سمت صلح می برد.
منبع: بوستون گلوب 8 دسامبر